Lazac, pulyka, karácsonyi kenyér
2014. december 21. írta: charliefirpo1

Lazac, pulyka, karácsonyi kenyér

Hetek óta azon agyalok mit főzzek karácsonyra, gondolom nem vagyok egyedül. Nos, ami most jön, azt bátran ajánlhatom azoknak, akik még küzdenek a kérdéssel, ez volt ugyanis a tavalyi menü nálunk. Egy éve mikor elkészült minden, gondolkoztam is rajta, hogy december 30-a környékén kiposztolni nem lenne túl jó ötlet, úgyhogy meghagytam inkább a következő évre, ha már ilyen jól sikerült. Mert a képeket végignézve simán megenném most is, ráadásul kitettem magamért, két főétel, és még desszert is van.

karácsony_fa.jpg

Első fogás, amit szentestére szántam, természetesen az egyik sláger, a hal. Abból is a lazac. Itt most lehet egyeseknek beugrik hogy „unalmas”, de mi van akkor, ha azt mondom  Wellington módra, tésztába csomagolva készítjük? Szerintem mindjárt más, emiatt is döntöttem végül mellette. Ropogós vajas tészta, benne szaftos lazachús, megbolondítva egy mustáros fűszervajas történettel. Mellé egész egyszerűen kevés párolt brokkoli, meg egy gyors tartár. Akinek ez esetleg így nem lenne elég kihívás, készíthet mellé hollandi mártást is.

karácsony_lazacfilé_felvágva.jpg

December 25-ikére szintén egy klasszikust választottam, a pulykát. Abból is egy töltött változatot, mert egyébként nem sok töltött húst eszünk, illetve a melle töltve több embernek is teljesen elég, és így nem kell bíbelődni egy egész pulykával. És hogy ne legyen annyira „unalmas” ez sem, a töltelékhez kolbászt, gesztenyét, májat, almát, zsályát használtam, és nem csalódtam. A ropogósra sült pulykamellel együtt remek, és jól is mutat.

karácsony_pulyka_megsült.jpg

A desszert, ami jelen esetben a karácsonyi kenyér, vagy gyümölcskenyér, a bejgli tökéletes alternatívája lehet, pláne ha nem akarunk egy napot rászánni az édességre, viszont szeretnénk valami egyszerűt és finomat. A bejglit meg hagyjuk meg a nagymamáknak, úgyis azok sütik a legjobbat.

Nálunk talán nem annyira elterjedt, mint más országokban, pedig ez is nagyon jól magában hordozza a karácsonyi édességek minden jellemzőjét. Egyszerű, tele van aszalt gyümölcsökkel (amit persze rumba áztatunk), sütés közben átjárja a lakást mézeskalács illat, nem is kell ennél több. Nem egy óra az elejétől a végéig, de csak a kelesztés miatt, közben meg lehet fát díszíteni.

karácsony_kenyér.jpg

 

 

Lazac (kb. 6 főre)

Egy, kb. 1 kg-os lazac filé, megnyúzva, (szálkákat fogóval húzgáljuk ki),
Evőkanálnyi aprított kapor,
Evőkanálnyi aprított bazsalikom levél,
60 g olvasztott vaj,
Evőkanálnyi magos dijoni mustár,
Egy citrom reszelt héja,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Evőkanálnyi zsemlemorzsa,
Egy kis csomag, 375 g-os leveles tészta,
Egy enyhén felvert tojás

Köret
Egy brokkoli, rózsáira szedve,
Vaj
Tartár mártás, majonéz, vagy hollandi mártás

 

Keverjük össze a felaprított kaprot, bazsalikomot, citromhéjat az olvasztott vajjal.
A lazacot mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk hosszában félbe úgy, hogy ha egymásra fektetjük majd, egy nagyjából egyenlő vastag „szendvicset" kapjunk. Kenjük meg az egyiket fűszervajjal, a másikat a mustárral és borítsuk össze.

karácsony_lazacfilé_megkenve.jpg

A külsejét kenjük meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát nyújtsuk kilisztezett felületen százas érme vastagságúra. A közepére szórjunk kevés zsemlemorzsát, majd fektessük rá óvatosan a halat.
A tészta szabadon maradt részét kenjük be vékonyan a felvert tojással, majd hajtsuk fel, először a két rövidebb oldalát, majd rá a két hosszabbikat. Fordítsuk meg, vágjunk a tetejére vékonyan „rácsos" mintát, végül kenjük meg még egyszer kívülről is a tojással.

karácsony_lazacfilé_becsomagolva.jpg

Tegyük kivajazott tepsire, majd toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 50-55 percre. Ha a fogpiszkálót beleszúrjuk és már inkább meleg, mint langyos, kész is. A sütőt kapcsoljuk ki, tegyük az „ajtajába", pihentessük 10 percig.

A rózsáira szedett brokkolit blansírozzuk 3-4 percig, szűrjük le és tegyük hideg vízbe.
Közvetlen tálalás előtt olvasszunk fel kevés vajat, forgassuk meg benne a brokkolit, közben enyhén sózzuk, borsozzuk. 

karácsony_lazacfilé_kész.jpg

 

 

Töltött pulykamell (6-8 főre)

Pulyka
1 db pulykamell, kb. 2-2,5 kg
3-4 dl húsleves alaplé,
Fél evőkanálnyi liszt,
Száraz fehérbor,

8-10 szelet bacon

Töltelék
60 dkg kolbászhús,
25 dkg főtt, hámozott gesztenye,
Két alma, meghámozva, nagyobb darabokra vágva,
2 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
2 szárzeller, kis kockákra vágva,
Evőkanálnyi felaprított zsályalevél,
Evőkanálnyi felaprított kakukkfűlevél,
Késhegynyi őrölt szerecsendió,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só,
Olívaolaj,
80 g zsemlemorzsa

Krumplipüré
1,2 dkg krumpli,
1,5 dl forró tej,
100 g vaj,
Tengeri só,
Késhegynyi szerecsendió,
Nagy maréknyi reszelt parmezán

Fejenként egy kis cékla, egy kis répa

Először készítsük el a tölteléket. A felaprított hagymát, szárzellert evőkanálnyi olívaolajon dinszteljük 10-15 perc alatt puhára, majd hagyjuk kihűlni.
Gyúrjuk össze a kolbásszal és a többi hozzávalóval, közben adjunk hozzá 5-6 csipet tengeri sót, kevés őrölt borsot is.
A pulykát mossuk le, töröljük szárazra, vágjunk hosszában egy „nagy zsebet" a húsba. Sózzuk, borsozzuk belül, majd a töltelékből formázzunk nem túl nagy gombócokat és tömködjük a zsebbe. A végén tűzzük össze hústűvel, vagy egy hosszabb hegyes fa nyárssal.
Dörzsöljük be a pulykánkat olívaolajjal, sóval, borssal. A tetejét takarjuk be teljesen baconnal, majd kötözzük össze a húst.

karácsony_pulyka_nyers.jpg
Fektessük grillrácsos tepsire (ha nincs, akkor vágjunk össze pár répát, szárzellert, vöröshagymát, ezzel „ágyazzunk meg a húsnak), öntsünk alá 2 dl húsleves alaplét és toljuk 220 fokra előmelegített sütőbe fél órára. Fél óra múlva vegyük le 180 fokra, így süssük kb. két órát még.
Közben néha locsoljuk meg a kisült szafttal, ha nem lenne alatta elég folyadék, adjunk még hozzá az alapléből. Ha kész a pulyka (maghőmérővel ellenőrizzük, vagy szúrjunk egy fa nyársat a közepébe és hagyjuk ott 10 másodpercre, ha meleg, már majdnem forró átsült a töltelékünk is), csomagoljuk alufóliába, pihentessük 20 percet, mielőtt felvágnánk.

Miközben a hús sül, elkészíthetjük a köretet. A céklát, répát pucoljuk meg, főzzük elő külön-külön. A céklának jó háromnegyed óra kell, a répának 15-20 perc is elég. Szűrjük le őket, a sütés utolsó órájára tegyük a pulyka mellé.

A krumplipüréhez a krumplit hámozzuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, főzzük sós vízben puhára. Szűrjük le, tegyük kicsit a tűzhelyre hogy kiszáradjon, majd törjük össze a vajjal, tejjel. Közben ízesítsük szerecsendióval, reszelt parmezánnal, sóval, borssal.

A mártáshoz egy kis serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a lisztet, öntsük hozzá a tepsiben összegyűlt szaftot. Tegyük a tepsit is láng felé, öntsünk kevés fehérbort bele, ez feloldja majd az odaragadt darabokat. Adjuk végül ezt is a mártáshoz 1-1,5 dl vízzel. Keverjük simára, ha túl sós lenne kevés vizet adjunk még hozzá és sűrítsük be.

karácsony_pulyka_kész_2.jpg

 

Karácsonyi kenyér

500 g liszt,
Két enyhén felvert tojás,
100 g olvasztott vaj,
1,5 dl langyos tej,
7 g porélesztő,
100 g barnacukor,
100 g mazsola,
100 g aranymazsola (szultána),
4 cl rum, vagy calvados,
60 g mogyoró, felaprítva,
80 g szárított almakocka,
Egy narancs reszelt héja, vagy teáskanálnyi szárított narancshéj,
Teáskanálnyi őrölt szegfűbors,
Fél teáskanálnyi fahéj,
Fél teáskanálnyi só,
Teáskanálnyi vaníliás cukor, vagy vanília eszencia

A mazsolát, almát áztassuk pár órára a rumba. A meleg tejet keverjük el fél evőkanálnyi barnacukorral, futassuk fel benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, keverjük el a fűszerekkel, sóval, a maradék cukorral, majd formáljunk fészket a közepébe. Öntsük bele az élesztős tejet, adjuk hozzá a felvert tojást, felolvasztott vajat, majd gyúrjuk alaposan össze.
Lisztezzünk ki egy tálat, tegyük bele a tésztát, fedjük le, meleg helyen kelesszük duplájára.
Ha megkelt, nyújtsuk nem túl vékonyra, szórjuk meg mazsolával, mogyoróval, almával, majd tekerjük fel. Párszor gyúrjuk át, formáljunk egy nagy „labdát" belőle, majd kelesszük ismét a duplájára, lehetőleg most már abban a formában, amiben sütnénk (én kilisztezett szilikon tortaformát használtam, ha nincs kéznél, jó a kilisztezett tepsi is persze).
Ha megkelt tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe 45-50 percre. A közepébe szúrt hústű vagy hurkapálca tisztán kijön belőle, kész is.
A tetejét végül hintsük meg kevés vízzel, hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felvágnánk. Narancs, rebarbara, vagy gyömbérlekvárral az igazi.

 

karácsony_kenyér_kész.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr615709561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása