Moussaka, ismét!
2014. augusztus 31. írta: charliefirpo1

Moussaka, ismét!

moussaka_új_kész_3.jpg
Végre, három év után, hosszas küzdelmek árán sikerült feltenni az otthoni étlapra ismét a mousakka-t.
Igaz egyszer már írtam is róla, de nem árt emlékezetben tartani. Kissé időigényesebb az elkészítése mint az előző posztban írt tökfőzeléknek, viszont cserébe egy igazi görögös ízkavalkádot kapunk.

Bárányhússal az igazi, de sertés-, marhahússal is meg lehet próbálni. Legutóbb mikor készítettem nem találtam sehol a hozzá való, kefalotiri nevű sajtot, most viszont a legnagyobb megrökönyödésemre épp a sarki CBA-ban sikerült belebotlanom. Szóval autentikus sajtfeltétet kapott, de a parmezán is teljesen jó rá.
És hát igen, a legnagyobb nyári kedvencem, a padlizsán az egyik legfontosabb hozzávalója. Na ez, krémesre sülve, a fűszeres báránnyal, besamellel nálam most épp mindent visz, ha rakott dologról van szó.

moussaka_új_kész_2.jpg

 

Hozzávalók (8-10 adag)


1 kiló darált bárányhús (lapocka),
2 fej hagyma, felaprítva,
Fél kiló paradicsom, felkockázva,
4 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Egy szárított chili,
Kis csokor petrezselyem, szárai levelei külön-külön felaprítva,
Egy babérlevél,
Három szárított paradicsom, felaprítva,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
Egyharmad teáskanálnyi fahéj,
Szárított oregánó,
Három evőkanálnyi sűrített paradicsom,
5 dkg kolozsvári szalonna (elhagyható),
0,5 liter marhahúsleves alaplé,
1 dl száraz fehérbor,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Olívaolaj,
3 padlizsán, ujjnyi vastag szeletekre vágva,
Egy kiló krumpli, meghámozva, ujjnyi vastag szeletekre vágva,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só,
Evőkanálnyi zsemlemorzsa,
200 g kefalotiri v. parmezán

Besamel
100 g vaj,
3-4 evőkanálnyi liszt,
8-9 dl tej,
Frissen reszelt szerecsendió

 

 

Ragu

moussaka_új_fűszerek.jpg

Hevítsünk fel egy nagyobb lábast, pirítsuk zsírjára benne a szalonnát. Ha megpirult vegyük ki, a kisült zsírhoz adjunk kevés olívaolajat. Közepes lángon dinszteljük meg rajta a vöröshagymát a petrezselyemszárral, közben adjuk majd hozzá a fokhagymát, babérlevelet, szárított paradicsomot.
Vegyük feljebb a lángot, és dobjuk rá a darált bárányhúsunkat (főzés előtt jó háromnegyed órával vegyük ki a hűtőből, és tegyük letakarva egy tányérra). Fűszerezzük fahéjjal, római köménnyel, oregánóval, morzsoljuk rá a szárított chilit, sózzuk, borsozzuk.

moussaka_új_ragu.jpg
Keverjük alaposan össze, majd hagyjuk pirulni 8-10 percig. Közben, ha sok levet eresztene, szedjük azt bögrébe. Keverjük fel, pirítsuk még egyszer 8 percig, majd öntsük fel kevés fehérborral. Ha elforrt adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, sűrített paradicsomot, öntsük fel a marhahús alaplével. 50 percig rotyogtassuk fedő nélkül, kis lángon. Nagyjából pörkölt sűrűségűre főzzük, ha elkészült, szórjuk meg felaprított petrezselyemlevéllel és tegyük félre.

 

Padlizsán, krumpli

moussaka_új_sült_padlizsán.jpg
Miközben rotyog a ragunk, süssük meg a padlizsánt, krumplit. A padlizsánt sütés előtt legalább egy órával vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, a nagyon magos közepét vágjuk ki. Alaposan sózzuk le, tegyük félre egy nagy tálban. Vegyük ki a levéből, amit majd ereszt, és óvatosan nyomkodjuk is ki.
Egy nagyobb, széles serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele 2-3 evőkanálnyi olívaolajat, majd nagy láng felett pirítsuk kissé meg a padlizsán, krumpli karikákat. Ami kész tegyük szalvétára.

 

Besamel

A besamelhez olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk gyakran megkeverve 2-3 percig (vigyázzunk, hogy közben ne nagyon barnuljon meg). Öntsük hozzá a tejet, keverjük csomómentesre, kis láng felett sűrítsük be (kissé folyékony maradjon, illetve arra is figyeljünk, hogy még sűrűsödni fog miután levettük). A végén reszeljünk rá késhegynyi szerecsendiót.

 

Összeállítás

Egy jó nagy tálat kenjünk ki olívaolajjal. Szórjuk meg az alját egyenletesen zsemlemorzsával. Terítsük szét rajta egy rétegben, szorosan egymás mellé rakva a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, kenjünk rá vékony réteg besamelt.
Öntsük rá és szintén egyenletesen oszlassuk szét a ragunkat.

moussaka_új_tepsiben_2.jpg

Fektessük rá padlizsánt, aminek a tetejére a maradék besamel kerül. Végül szórjuk meg a reszelt kefalotirivel, és toljuk 180 fokos sütőbe 45-50 percre. Ha a sajt megpirult a tetején kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki félig az ajtaját. Legalább fél órát várjunk a felszeleteléssel, különben szétesik (ha a sütő közben kihült csukjuk be az ajtót, és állítsuk 70 fokra).


Vágjuk végül fel, szedjünk tányérra egy-egy szeletet, locsoljuk meg kevés olívaoajjal, szórjuk meg néhány petrezselyemlevéllel, a félretett pirított szalonna darabokkal.

moussaka_új_kész_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr996620543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina Recept 2014.09.01. 10:50:00

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@mytaste.hu
süti beállítások módosítása