Saláta, Ezersziget öntet, rántott csirke
2014. május 17. írta: charliefirpo1

Saláta, Ezersziget öntet, rántott csirke

kacsás salátánál emlegettem még fel az Ezersziget dresszinget, jól el is morfondíroztam magamban, hogy ha már leírtam, majd előveszem a legközelebbi salátás napon

ezersziget_csirke_saláta_kész_1.jpg
Az Ezersziget eredetét, mint sok más receptét, szintén homály fedi, de azért nem annyira titokzatos, mint mondjuk a szent Grálé. Az egyik verzió, ami talán távolabb áll a valóságtól, hogy egy halász felesége készítette egy halászvacsora mellé.
A másik verzió, ami kicsit már több konkrétumot tartalmaz, a Boldt Castle nevű hely szakácsához fűződik. Valamikor az 1950-es évek végén került először az étlapra, a hely meg épp a Saint Lawrence folyó Ezer sziget nevű részén fekszik. Már csak emiatt is tűnik ez némileg hihetőbb történetnek. De majd ha egyszer arra járok, azért körbe is kérdezek…
Addig is azt mondanám, hogy az eredetről ez bőven elég információ, úgysem ez a lényeg.
Hogy miből is áll ez a bizonyos öntet? Csupa szokványos összetevő, mint a majonéz, ketchup, hagyma, esetleg Worcestershire szósz, meg vannak verziók, amibe még főtt tojás is kerül. És még egy hozzávaló, amin, mikor először olvastam, kicsit fennakadt a szemem. Csemege uborka lé (che?) De így van ez, a halszósz, kovászos uborka krémleves óta én már semmin sem lepődök igazán meg.

Egyébként, így utólag azt mondanám, hogy kicsit lazítja, édesíti a dresszinget, szóval végül is nincs benne semmi meglepő. 

Az Ezersziget öntet kicsit majonézes, kicsit ketchupos, kicsit savanykás, kicsit ecetes, ha hagyjuk egy napot pihenni meg egész szépen össze is érnek ezek az ízek.
Salátákhoz nagyon jó, illetve sültek mellé is írják, és még "állítólag" a Bigmac-be is valami hasonló szósz kerül, titkos hozzávalóként.
A premierhez a Bigmac helyett én most inkább rántott csirkecombot választottam, abból is egy új változatot. A panír nem a szokásos liszt, tojás, prézli kombináció, hanem csak fűszeres liszt. Illetve van benne még egy csavar, ami indiai receptekből lehet ismerős, joghurtban kell pácolni a húst. Ettől egész puha és szaftos marad, a panír meg ropog, mint a csipsz. Szóval igen erős konkurenciája lehet a mama rántott csirkecombjának.


Hozzávalók, két főre


Ezersziget dresszing

4-5 evőkanálnyi majonéz,
4-5 evőkanálnyi ketchup,
2 evőkanál csemegeuborka lé,
Teáskanálnyi Worcestershire,
4-5 cseppnyi Tabasco,
Kávéskanálnyi fehérborecet,
Fél fej vöröshagyma, finomra aprítva

Csirke

Négy csirkecomb, megtisztítva, szárazra törölve,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Fél teáskanálnyi füstölt pirospaprika,
Fél teáskanálnyi fokhagymapor,
4 dl joghurt,
Liszt,
Olaj a sütéshez

Saláta

4-5 római, vagy jégsaláta levél, ujjnyi vastag csíkokra vágva,
Kétmaréknyi csíkokra vágott lilakáposzta,
10 szem koktélparadicsom,
Fél kígyóuborka, meghámozva, vékonyabb hasábokra vágva (középső, magos része nem kell),
Fejenként két-három szelet baguette,
Olívaolaj,
Egy gerezd fokhagyma

 

 

Dresszing

ezersziget_dresszing_1.jpg

Egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt, ketchupot, Worcestershire-t, Tabasco-t, az uborka levét, ecetet, hagymát. Tegyük legalább fél órára hűtőbe.


Csirke

ezersziget_csirke_nyers.jpg
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, öntsük le joghurttal, takarjuk le fóliával és tegyük hűtőbe. Célszerű minél tovább pácolni így, akár egy éjszakán át is.
Keverjük össze a lisztet, fokhagymaport, füstölt paprikát, cayenne borsot, sót, fekete borsot. Forgassuk meg benne a combokat.
Hevítsük fel az olajat egy magasabb falú serpenyőben (a combok felét lepje majd el), tegyük bele a csirkét. Süssük nagy lángon pár percig, ha kis színt kaptak forgassuk meg. Vegyük takarékra a lángot, fedjük le a serpenyőt, (hagyjunk egy kis rést, illetve ha később levesszük a fedőt vigyázzunk, hogy a kicsapódott pára ne csepegjen az olajba) így süssük 25-30 percig. Fél óra után vegyük le a fedőt, most már nagy láng felett, pár perc alatt pirítsuk ropogósra a combokat (közben egyszer-kétszer megforgathatjuk), majd szitán csepegtessük le a felesleges olajat.


Saláta

ezersziget_csirke_saláta_nyers.jpg
Ameddig a csirke sül, elkészíthetjük a salátánkat. Vágjuk össze a hozzávalókat, tegyük salátástálba, szórjuk meg csipetnyi sóval, locsoljuk pár csepp citromlével, olívaolajjal. Kevés dresszinggel keverjük össze közvetlen tálalás előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr616098747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása