Na ezt gondolom még egy betyár se ba…-ta össze a pusztában, lévén a Hortobágy nem a tengerpartjáról híres.
A tarhonyát csak azért vettem elő mer még volt, egyébként hosszúszemű rizzsel szinte majdnem jambalaya. Ha eltekintünk a kukoricától, olajbogyótól, ami most tömegnövelőként funkcionált, meg persze szeressük is. Pláne Évi a kukoricát.
Lentebb kihagytam a koriandert, de ha valaki megbarátkozott már azzal, hogy olyan mintha szappantartót nyalogatna akkor simán mehet bele.
Én még a szoktatásnál járok → mindig veszek egy kis csokorral hogy majd akkor most jól megmutatom. Aztán rendszerint levágom a szárát, amit szintén felaprítok, mint a petrezselyemét és vele egy időben hozzáadom a kajához. De, a levelekkel még mindig eléggé óvatos vagyok…
Kellbele (4 adag):
1 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva,
5 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 jalapeno vagy más csípős paprika, felaprítva,
1 szárzeller, apróra vágva,
Egy kis csokor petrezselyem, szára felaprítva,
10-15 dkg csípős füstölt kolbász, karikákra vágva,
30 dkg tisztított garnéla,
10 dkg olajbogyó,
Két-három evőkanálnyi csemegekukorica,
2 kápia paprika, grillezve, majd bőre lehúzva, felcsíkozva,
Teáskanálnyi őrölt csemegepaprika,
Teáskanálnyi cayenne bors,
Késhegynyi római kömény,
5-6 szem szegfűbors, finomra őrölve,
Egy bögre tarhonya,
Olívaolaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Egy citrom
Egy wokot vagy valami nagyobb, magas falú serpenyőt felforrósítunk, beleöntünk egy löket olívaolajat majd rádobjuk a kolbászt. Ha kissé kisült a zsírja lejjebb csavarjuk a lángot és hozzáadjuk a hagymát, zellert. Öt percig dinszteljük, mielőtt hozzáadnánk a fokhagymát, jalapenot, felaprított petrezselyemszárat.
Még pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, köménnyel, cayenne- és szegfűborssal.
Közben egy másik lábasban kevés olajon „rózsaszínűre” pirítjuk a tarhonyát. Ha kész a zöldségekhez adjuk egykét evőkanálnyi sűrített paradicsommal. Visszatesszük a tűzre, felöntjük alaplével. Felforraljuk, félig lefedve takarékon puhára főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, a folyadékot pótoljuk úgy, hogy mindig csak egy kevés legyen rajta.
Mikor már majdnem megpuhult a tarhonya hozzáadjuk a garnélát, kukoricát, olajbogyót, kápia paprikát is (alaplevet már ne adjunk hozzá).
Ha a garnéla kifehéredik kész. Ha még túl szottyos lenne, feljebb vesszük a lángot és elforraljuk a felesleges levet (közben óvatosan kevergessük, forgassuk, ha kicsit odakap, serceg, nembaj).
A végén megszórjuk felaprított petrezselyemlevéllel (só, ha még hiányzik bele) és facsarunk rá egy kevés citromlevet.