"Ragacsos" oldalas, spenót, narancs, retek salátával
2012. március 18. írta: charliefirpo1

"Ragacsos" oldalas, spenót, narancs, retek salátával

 Nem is tudom hol kezdjem ezt most. Talán ott, hogy megint megrekedt a fejemben valami, ezúttal az oldalas.

Eddigi tapasztalataim azt mutatják hogy ezzel is aztán csinálhatunk szinte bármit, elbaszni elég nehéz. Mondjuk ha pl. „pudingba” főznénk lehet nem lenne már annyira jó, de a lényeg hogy elég sokféle fűszert elbír és sokminden pásszol is hozzá.
Ez az ázsiai, „ragacsos” sütés vagy hogy is nevezzem, meg már a csirkeszárnnyal is jól működött, meg kellett hát néznem mit tud kihozni a jó öreg oldalasból.
A ragacsosságot mézzel lehet fokozni, ezt most valamilyen hirtelen ötlettől vezérelve kicseréltem barnacukorra. De azzal is biztos jó, viszont ahogy elszoktam nézni a feketére égetett hús és csontdarabokat amiket büszkén prezentálnak egyesek, nem biztos hogy már a sütés elején hozzáadnám.
De lényeg hogy nehéz elbaszni, lehet vele próbálkozni.
A másik, említésre méltó étek meg a saláta volt. Spenót, retek, narancs. Így elsőre talán kicsit furán hangzik. Anyukámat most nem volt kedvem megkérdezni hogy mit szól hozzá, de gyanús hogy nagyobb eséllyel jött volna a hülyevagyok verzió mint a „hát persze”.
Azért volt egy rövid check a neten, és mivel láttam hogy nem én lennék az első ember aki ezzel próbálkozik, megtartottam az ötletet. Aztán végül TÖBBEN megerősítették, „hogy nem is olyan rossz” :D
Szóvalakkor; ragacsos oldalas, saláta bébispenóttal, retekkel, naranncsal.
 
Kellbele:
 
Pác
2 evőkanál szójaszósz,
1 evőkanál osztriga szósz,
1 evőkanál hoisin szósz,
2 evőkanál sherry ecet,
2 szárított chili, szétmorzsolva,
Fél teáskanálnyi kínai ötfűszer,
Késhegynyi római kömény,
Maréknyi barnacukor,
Két evőkanálnyi sűrített paradicsom, vagy ketchup,
6 gerezd fokhagyma,
Egy kb. 5 cm-es darab gyömbér, felaprítva
 
Oldalas
1,2 kg oldalas, feldarabolva,
Tengeri só,
Mogyoróolaj,
3-4 kisebb répa
 
Saláta
250 g bébispenót, megmosva, lecsepegtetve,
2 retek, vékonyra szeletelve,
2 narancs, húsa kivágva,
Maréknyi csíra (pl. retekcsíra),
2 zöldhagyma, karikákra vágva,
 
Vinegrette
3 cl vörösborecet,
6 cl olívaolaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
 
Pirított szezámmag
 
A páchoz minden hozzávalót összekeverünk, majd a bordányi darabokra vágott oldalasba „masszírozzuk”. Folpackkal lefedve legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Egy tepsit kikenünk mogyoróolajjal, elhelyezzük az oldalas darabokat, megszórjuk sóval, ráöntjük a pácot és még egy deci vizet.
Alufóliával befedjük, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy-másfél órára. 45 Perc elteltével a húsok közé rakjuk a répát is.
Ha a hús megpuhult levesszük a fóliát, feltekerjük a sütőt 220 fokra, ráadjuk a hőlégkeverést és 20-30 perc alatt ropogós, ragacsosra sütjük. Közben többször megforgatjuk, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Ameddig a hús pirul, elkészítjük a salátát is. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. A narancs héját leszedjük úgy, hogy semmi semmi fehér rész ne maradjon rajta. Végül a cikkek szélei mentén kivágjuk a gyümölcshúst.
A retket vékonyan felszeleteljük, a hagymát felkarikázzuk. Közvetlen a tálalás előtt összekeverünk minden hozzávalót, végül meglocsoljuk egy-két evőkanálnyi vinegrette-tel. A tányérokra szedett húst meglocsoljuk az alatta összegyűlt szafttal, megszórjuk pirított szezámmaggal.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr264323341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patikaisó · http://patikaisox.hu/ 2012.03.18. 13:59:15

Egészséges ételhez használjon tiszta sót!

charliefirpo1 2012.03.19. 13:30:43

@patikaisó: nagyonköszönöm a hasznos információt, ha kapok egy zsákkal ingyen lehet meg is tartom :D
süti beállítások módosítása