Brassói -nem apró- pecsenye
2012. március 04. írta: charliefirpo1

Brassói -nem apró- pecsenye

Teljesen abban a tudatban voltam eddig hogy ez egészen biztosan Brassóból származik. De persze hamár ráveszem magam, csak utánanézek mi a helyzet a sztorival.

Legendáknak ez sincs híján, a vasutas sztori viszont annyira profán hogy megszavaztam.
Miszerint a szebb napokat is látott MÁV Budapest-Brassó vonalán készült először, 1948-ban. Ennyi. Tehát nem egy brassóban kiásott ősi recept vagy ilyesmi.
Demivel ha klasszikusokról van szó, variációkból is akad ugye gazdagon.
Egyel most aszthiszem gyarapítottam, ha más is így csinálja az puszta véletlen és józan paraszti ész véletlen egybeesése.
Miszerint. Valamilyen pecsenyehúsból készüljön, amit nem kell sokáig sütni. Nagyobb darabok legyenek, ez megtetszett mikor főztem a burgundi marhát. Legyen jó fűszeres. Legyen mellé krumpli, ami nem szottyos. Lehetőség szerint ne az olajban (első találkozásom okozta sokk miatt) hanem valami jobbféle zsírban ússzon, hamár úszna. Uborkasaláta kell mellé.
Szárazpácot eddig még nem nagyon használtam, de kedvenc műsorunk, a Fald fel Amerikát (ehehe) egyik részében olyan faszán nézett ki a száraz fűszerekben pácolt oldalas, hogy ki kellett próbálni.
 
 
Kellbele:
60 dkg sertés szűz, nagyobb darabokra vágva,
Valami jobbféle sertészsír, mangalicazsír esetleg kacsazsír
Tengeri só,
1 vöröshagyma, apróra vágva,
4 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 pohár fehérbor,
Fejenként 3 szem kifli burgonya, nagyobb kockákra vágva
 
Száraz fűszerpác
1 teáskanálnyi fokhagyma granulátum,
1 teáskanálnyi majoránna,
1 teáskanálnyi őrölt édes paprika,
1 kávéskanálnyi őrölt csípős paprika,
1 kávéskanálnyi őrölt római kömény,
1 teáskanálnyi fekete bors
 
1 kígyóuborka, felszeletelve,
1 teáskanálnyi fokhagyma granulátum,
2-3 teáskanálnyi porcukor,
7 cl almabor ecet,
1,5-2 dl víz
 
A szárazfűszereket összekeverjük, a húst megtisztítjuk, letöröljük, feldaraboljuk és jól összefogatjuk. Fóliával lezárjuk, fél napra hűtőbe tesszük.
Az uborkasalátához az uborkát megmossuk, lereszeljük, vagy vékonyra szeleteljük, besózzuk, a levét kicsavarjuk, salátástálba tesszük. Egy bögrében elkeverjük almaecettel a porcukrot, fokhagyma granulátumot, felöntjük vízzel (több-kevesebb, kihogy szereti), végül ráöntjük az uborkára. Hűtőbe tesszük.
A kifliburgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, lobogó sós vízben 5-10 percig előfőzzük. Ha kicsit roppan leszűrjük, félretesszük.
Forró wokban (magasabb falú serpenyőben, amiben majd össze is tudunk keverni mindent) két evőkanálnyi zsírt olvasztunk, a krumplit nagy lángon több adagban körbepirítjuk. Közben folyamatosan rázzuk, forgatjuk. Ami kész papírszalvétára kiszedjük, melegen tartjuk (ne takarjuk le, ha lehet tegyük meleg sütőbe).
Ha kész az utolsó adag, a bepácolt húsdarabokat is körbepirítjuk, több adagban (zsírt adjunk neki ha közben elfogyott volna alóla).
Ezt is nagy lángon tegyük, ne hagyjunk időt hogy levet eresszen. Ami kész kiszedjük, mehet a krumpli mellé.
Ha ezzel is elkészültünk hagyjuk kicsit hűlni a wokot.
Beledobjuk a hagymát, közepes lángon öt percig dinszteljük. Rászórjuk a fokhagymát is, még egykét percig pirítjuk. Feljebb vesszük a lángot, belekeverjük az elősütött húst, párszor jól összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük egy kevés (maximum fél pohár) fehérborral. Közben egy húst nézzünk meg, ennek függvényében rotyogtassuk 1-2 percig vagy öntsünk alá még egy kis bort.
Ha a lé elfőtt, és a hús is megfelelő hozzáadjuk a félretett krumplit is. Összepirítjuk, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, tányérra szedjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr194287539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása