Kalapos csirkeragu
2012. február 23. írta: charliefirpo1

Kalapos csirkeragu

Na ez jó. Jól elfelejtettem hogy volt egy ilyen is, pedig kurvajó lett.
Aztán most Balázs eszembe juttatta, Olivérünktől van.
Lényege a már egyszer készült csirkeragu, aminek a tetejére levelestésztát sütünk.
El lehet képzelni a sós, tejes kakukkfüves ragut, ahogy a vajas levelestészta ropogósra sül a tetején.
Mindehhez egy nagy adag fokhagymás ecetes uborkasaláta. Hát kell ennél több? 
 
Kellbele:
1 kg kicsontozott csirkecomb hús, falatnyi darabokra vágva,
Egy nagy póréhagyma, karikákra vágva,
2 nagy sárgarépa, ujjnyi szeletekre vágva,
2 szárzeller, felszeletelve,
6-8 kakukkfűág levelei,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál vaj,
1,5 dl száraz fehérbor,
1,5 dl tej,
1,5 dl húsleves alaplé,
Olívaolaj
1 tojás, csak a fehérje kell, felverve
Leveles tészta
 
Egy nagy, mély lábasban kevés olívaolajon felhabosítjuk a vajat. A csirkedarabokat nagy lángon több adagban 2-3 perc alatt körbepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész az utolsó adag mindent visszateszünk a lábasba, hozzáadjuk a répát, zellert, 10 percig közepes lángon hagyjuk sercegni. 10 perc után a pórét is beletesszük, kicsit megdinszteljük. A fal mellett helyet szorítunk, beleszórjuk a lisztet, fél percig kevergetjük nagy lángon majd összeforgatjuk a hússal, zöldségekkel, kakukkfűlevéllel. Felöntjük borral, hagyjuk hogy a fele elpárologjon. Végül hozzáadjuk a tejet, alaplevet is. Sózzuk, borsozzuk, kis lángon 40 perc alatt (gyakran megkeverve) puhára pároljuk a húst.
Közben elkészítjük az uborkasalátát. A kígyóuborkát vékonyra szeleteljük, besózzuk. A fokhagymát felaprítjuk, a cukrot elkeverjük az ecettel. Felöntjük egy-másfél deci vízzel. Az uborkát kicsavarjuk, salátástálba szórjuk, összekeverjük a fokhagymával és felöntjük az ecetes lével. Lefedve hűtőbe rakjuk.
Ha a hús megpuhult levesszük a fedőt, a felesleges levet elforraljuk. Kevés maradjon csak rajta, a szaftnak sűrűnek, de még folyékonynak kell lennie. A liszt miatt vigyázzunk le ne égjen.
Egy hőálló tálat közben kikenünk olívaolajjal, a széleit megkenjük a felvert tojásfehérjével. A ragut beleöntjük. Egy darab levelestésztát fél centi vastagra nyújtunk, betakarjuk vele a ragut.
A tészta széleit „begyűrjük” a fal mellé, a tetejét párszor bemetsszük, megkenjük a maradék tojásfehérjével .
200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt ropogósra sütjük.

    

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr884188122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása