Pirított tarhonya - A magyar rizottó?
2012. január 21. írta: charliefirpo1

Pirított tarhonya - A magyar rizottó?

 Egészen pontosan vörösboros pulyka pirított tarhonyával

tarhonya egy magyar száraztésztaféle. Hungaricum

A rostán átmorzsolva gömbölygetett tésztát tarhonya néven csak 1788-ban és az azt követő években írták le először, mégpedig verses művekben. Az elődök a középkori apró tésztaformák voltak. Elkészítése igen munkaigényes, később ezért foglalta el a helyét a reszelt tészta. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában.

 
Na miközben az otthonról kapott nagyzacskó házi tarhonyát nézegettem, elbambultam kicsit. Gondolkodtam mi is legyen vele, olyan rég nem ettem hogy hirtelen nemis tudtam mit, hogyan, merre.
Mikor még rég volt és sokat ettem pörkölttel készült otthon ha jól emlékszem. Mellé meg savanyúság persze.
Nemrég olvastam a pásztortarhonyáról, ami viszont sose készült otthon. Talán a receptje miatt merülhetett fel bennem később a fenti gondolat. Miszerint nem gömbölyű rizzsel, hanem szárított gömbölyű tésztával, hasonló „teKnológiával” valami olyasmi készül itt kérem szépen mint a rizottó. Persze a rizses lecsóra vagy rizseshúsra simábban rá lehet húzni a rizottó témát, de az ugye nem hun ga ri kum. Legalábbis legjobb tudásom szerint. Aztán biztos volt már olyan „pÓgáltársunk” aki eljuthatott gondolatmenetével addig hogy bezony a rizsát is mi találtuk fel de ez most mindegy is.
Az lett az eszmefuttatás vége hogy a pásztortarhonyát meghagyom későbbre,  van belőle úgyis bőven.
 Mostmeg inkább előkaparom a pulykát és összeverek valami pörköltszerű dolgot. Olyat még úgyse főztem, otthon meg azis elég „jellemző” volt.
Nemis vittem túlzásba az improvizációt, mindössze annyit követtem el, hogy viszonylag kevés pirospaprika mellett viszonylag nagy mennyiségű bor került a „lábasba”, ameddig pulyka meg nem főtt. A pulyka köszöni szépen, tetszett neki az ötlet.
 
Kellbele (6 adag):
2 tv paprika,
2 kápia paprika,
3 kisebb fej vöröshagyma, felaprítva,
4-5 kisebb szem paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
2-3 babérlevél,
Két teáskanálnyi őrölt édespaprika,
Egy teáskanálnyi őrölt csípőspaprika, vagy zárított paprika,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Egy ujjnyi vastag szelet füstölt szalonna,
15 dkg füstölt kolbász,
50 dkg pulykacomb filé,
Másfél bögre tarhonya,
2,5 dl száraz vörösbor,
Víz,
Kacsazsír
 
A paprikák közepét kiszedjük, félbe vágjuk, 20 perc alatt grillsütőben feketére sütjük. Miközben sül elkészítjük a pörköltalapot.
A szalonnát egy nagyobb lábasban kis lángon zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott kolbászt, majd 1-2 perc múlva a hagymát. 5-6 perc alatt üvegesre dinszteljük, a végén mehet bele a fokhagyma, babérlevél is.
Ha a paprika megsült kivesszük, 5-10 percre letakarjuk majd a bőrét lehúzzuk, kis kockákra vágjuk.
Hozzáadjuk a hagymás alaphoz a falatnyi kockákra vágott pulykacombbal együtt. Nagy lángon 5-10 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, sóval, borssal.
Hozzáadjuk a paradicsomot is és visszatesszük a tűzre. Felöntjük vörösborral, felforraljuk majd kis lángon 40 percig rotyogtatjuk fedő alatt.
Ha a hús már majdnem teljesen puha levesszük a fedőt és kb 20 perc alatt besűrítjük.
Közben egy evőkanálnyi zsíron lepirítjuk a tarhonyát. Ha kezd színt kapni levesszük a tűzről és a pulykához adjuk.
Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. Kis lángon további 15-20 perc alatt puhára főzzük, ha felszívta az összes folyadékot azt mindig egy kevéssel pótoljuk. (Ne engedjük fel nagyon.) Közben ha még szükséges, sózzuk, borsozzuk. Mikor már majdnem teljesen puha feljebb csavarjuk a lángot és elforraljuk a maradék levét. Ha keverés közben „serceg” az alja kész. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr153611324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

khmm... 2012.01.21. 13:14:47

Én inkább magyar kuszkusznak mondanám a tarhonyát... :-)

Gigaméretű kuszkusz. :-)
süti beállítások módosítása