Csülkös bableves
2011. november 27. írta: charliefirpo1

Csülkös bableves

 Ugye. Hamár csülök van, meg festés. Szóval megettük a csülköt előző nap este, de okosan egyel többet sütöttem, ebből lett a leves is. A zöldségeket, pecsenyelét félretettem, ez került bele még előző napról, igen jót tett neki. Aztán három napig ettük, a végén már a fülemen is bab jött ki, de most asszem ennék megint. 

 
 
Kellbele (6 adag):
 
1 db, kb 60-70 dkg-os sült csülökről lefejtett hús
vagy egy füstölt csülök, amit sós vízben teáskanálnyi szemes borssal, 4-5 babérlevéllel puhára főzünk
10 dkg füstölt szalonna, felkockázva
25 dkg bab (előző nap háromszor annyi folyadékban beáztatva)
Egy nagyobb fej vöröshagyma, felaprítva
Egy sárgarépa, felkockázva
Egy szárzeller, felkockázva
Két gerezd fokhagyma, szétlapítva
1 szárított csilipaprika
Három babérlevél
Fél evőkanálnyi őrölt csemegepaprika
Tengeri só
Fekete bors
1 dl száraz fehérbor
1,5 liter húsleves alaplé
Zsír
Két evőkanálnyi sűrű tejföl
Púpozott teáskanálnyi liszt
 
A szalonnát nagy lábasban zsírjára pirítjuk, kiszedjük, félretesszük (ha akad otthon zsír egy keveset tehetünk hozzá). A kisült zsíron a hagymát, zellert, répát, fokhagymát 10 percig dinszteljük. Közben hozzáadjuk a babérlevelet, csilit is.
(Előző nap sütöttem a csülköt így megvolt még a félretett zöldség is. Szóval a megsült két fél hagymát, répát, zellert is hozzáadtam a csili, majd még egy kevés pecsenyelét is a bor után.)
10 perc után levesszük a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával. Visszatesszük, felöntjük fehérborral, elforraljuk. Hozzáadjuk a babot, felöntjük az alaplével.
Háromnegyed órát főzzük fedő alatt, kis lángon. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha a bab még roppan, de már majdnem puha hozzáadjuk a csülköt is. 15-20 perc alatt összefőzzük. A lisztet közben összekeverjük tejföllel, kevés leveslét szedünk hozzá és ezzel is simára keverjük. Visszaszedjük a lábasba, jól összekeverjük így is, egy perc alatt készre főzzük.
Tálaláskor megszórjuk a félretett szalonnakockákkal.  
  

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr583414636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása