Hétvégi menüválasztást az alábbi tények befolyásolták. Gazdasági válság + szobafelújítás.
Szóval úgy keltem fel, hogy valami olyasmi ebéd / vacsora kellene amit simán magára lehet hagyni egykét órára és nem pörkölt, illetve viszonylag olcsó is.
A csülköt meg nem bélszín árába mérik, illetve a savanyú káposzta, krumpli sem valami egzotikus hozzávaló. Nameg nemrég már be is próbáltuk az egészet Jojónál, csak nem sikerült akkor eleget ennem :D
Kellbele (4 főre):
Csülök
2-3 hátsó csülök, csontostól 1,5-2 kg,
4-5 babérlevél
1 szárzeller, nagyobb darabokra vágva
1 sárgarépa, nagyobb darabokra vágva
1 nagyobb vöröshagyma, félbe vágva (héjastól)
2 fej fokhagyma, vízszintesen félbe vágva
1 dl búzasör
Olívaolaj
Fűszersó
Fél teáskanál római kömény
Fél teáskanál borókabogyó
Teáskanál fekete bors
Három teáskanálnyi durva tengeri só
Köret
Fejenként 2-3 szem krumpli, héjában megfőzve, majd meghámozva, félbe törve
50 dkg savanyú káposzta
2-3 szelet füstölt szalonna, bevagdosva
Tengeri só
Fekete bors
Sertészsír
Italmellé: Bayerischer Weizenbier
A csülköt megtisztítjuk, a bőrét bevagdossuk, fűszersóval, kevés olívaolajjal alaposan bedörzsöljük.
Egy tepsit kiolajozunk, ráfektetjük a húst, körérendezzük a zellert, sárgarépát, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet. Felöntjük sörrel, lefedjük alufóliával, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük két-kétésfél órára. Egy óra elteltével megfordítjuk a húst, visszatesszük még fél órára. Végül a fóliát levesszük és puhára sütjük.
Ha megpuhult kivesszük, zöldségeket félretesszük (már nincs rájuk szükség, de mártáshoz, másnap levesbetéthez jól jöhet), pecsenyelét leöntjük. Fél órát pihentetjük, majd ha szükséges még egyszer sózzuk, borsozzuk.
Visszatesszük zsírral kikent tepsibe úgy, hogy a csont felfelé nézzen. Körérendezzük a krumplit, káposztát, végül meglocsoljuk az összegyűlt pecsenyelével.
Forró, 240 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük (sütés alatt párszor meglocsolhatjuk).
Fokhagymás tejföllel, mustárral, frisskenyérrel, búzasörrel konzumáljuk.