Ha szétnézel a konyhában, és találsz egy kis a hagymát, krumplit, paprikát, sót, borsot, tésztát, meg esetleg egy kevés sütésből visszamaradt jóféle pecsenyezsír is akad otthon akkor nem kell sokat gondolkozni mi legyen a menü. Krumplistészta.
Az olasz változatot annyira megszerettem, hogy nem is nagyon emlékszem mikor főztem utoljára a jólmegszokott hagyományos módon. Mindkettő kurvajó, a hazai előnye hogy nem kell ugye hozzá lofaszse. Ha meg tényleg van még otthon egy kevés jóféle pecsenyezsír, szalonna is, az nagyot dobhat a dolgon.
Kellbele (kb 4 adag):
30-40 dkg krumpli, héjában megfőzve
25 dkg csusza- vagy valamilyen kockatészta
3 kisebb vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
10 dkg füstölt szalonna
Két teáskanálnyi őrölt paprika
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Kacsa vagy sertészsír
Mellé még mindenképpen egy kis csemegeuborka.
A krumplit gyöngyöző sós vízben megfőzzük. Hagyjuk konyhai törlő alatt kihűlni, majd meghámozzuk, krumplinyomóval enyhén összetörjük. Tésztát lobogó sós vízben megfőzzük, a főzőléből keveset félreteszünk, leszűrjük.
Miközben a tészta fő egy nagy lábasban kevés kacsazsíron megpirítjuk a szalonnát. Hozzáadjuk a vöröshagymát, 5 perc alatt közepes lángon megdinszteljük. Megszórjuk a fokhagymával, majd egykét perc múlva a paprikával, végül belekeverjük az enyhén összetört krumplit, a félretett tésztát. Aláöntünk egy kevés főzőlevet, sózzuk, borsozzuk. Egy-két teáskanálnyi zsírt adhatunk még hozzá ha elég bátrak vagyunk.