Steak, párolt spenót, vörösbormártás
2011. október 30. írta: charliefirpo1

Steak, párolt spenót, vörösbormártás

 Kaptam tennap két büdösnagy darab húst a hentestől. Rostélyost akartam venni mert az viszonylag olcsó, meg már nagyjából tudom hogy lehet jól elkészíteni. Szép rostélyos persze nemvolt csak randa, helyette lett ez.

Mellé meg jött a kedvenc köretem, spenót, sültkrumpli, vörösboros mártás. Nem is kell ennél több szombat estére.
 
Kellbele (2 főre):
 
Húshoz
2 db 20-25 dkg-os sütnivaló marhahús szelet
Olívaolaj
Két rozmaringág
Vaj
Növényi olaj
 
Krumplihoz
4-5 közepes méretű sütnivaló burgonya, cikkekre vágva
Rozmaring
Kacsazsír vagy olívaolaj
 
Spenót
25-30 dkg spenót, megtisztítva
50 g vaj
Két gerezd fokhagyma, szétlapítva
 
Vörösboros mártás
12-15 dkg (kb. 4-5 kisebb fej) salotta, vagy vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 rozmaringág
Evőkanálnyi balzsamecet
2 dl száraz vörösbor
3 dl marhahús vagy zöldség alaplé
100 g vaj
 
Tengeri só, Frissen őrölt fekete bors
 
Italmellé: Vylyan, Merlot
 
Először elkészítjük a vörösboros mártást. Kevés olívaolajon 3-4 perc alatt üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, rozmaringot. Egy perc múlva ráöntjük a balzsamecetet, elforraljuk. Felöntjük a vörösborral, amit szintén majdnem teljesen elforralunk, végül hozzáadjuk az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, kis lángon 25-30 perc alatt harmadára sűrítjük.
A besűrített mártás szitán átszűrjük, átpasszírozzuk, félretesszük.
A burgonyát közben 10 perc alatt lobogó sós vízben előfőzzük. Ha kész hideg víz alatt leszűrjük, lecsepegtetjük, sütésig félretesszük.
A húst - amit sütés előtt két órával kivettünk a hűtőből hogy átmelegedjen - közvetlen sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Felhevítünk egy serpenyőt, kevés olajat locsolunk rá, majd a csontos oldalakkal kezdve körbepirítjuk a szeleteket. Mikor minden széle megvolt lefektetjük, közepes lángon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Nem érdemes jól átsültre gyúrni mer szarlesz (legalábbis a hátszín szerintem nembírja) inkább legyen kicsit véres. Sütés közben olívaolajba mártogatott rozmaringágakkal lehet megkenni hogy ne száradjon ki.
Ha kész előmelegített tányérra fektetjük, rádobunk néhány szelet vajat és tálalásig 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
A krumplihoz felforrósítjuk a kacsazsírt. Nagy láng felett aranybarnára, ropogósra sütjük. Mielőtt kiszednénk,  a hús sütésénél használt rozmaringágakat beledobhatjuk fél percre. Ha kész leszűrjük, sózzuk, borsozzuk szalvétán félretesszük.
A spenóthoz egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a széttört fokhagymát, egykét percig közepes lángon pirítjuk. A lángot feljebb vesszük, a lecsepegtetett spenótot rászórjuk. Jól átforgatjuk, ha kezd összeesni sózzuk, borsozzuk és le is vesszük a tűzről. Ha nem férne bele egyszerre az edénybe, két-három részletben adjuk hozzá.
A vörösboros mártást ismét felforraljuk. A hús sütésénél használt serpenyőbe kevés bort öntünk, amitől a leégett húsdarabok feloldódnak. Ezt a mártáshoz öntjünk, majd hozzáadjuk a vajat, végül a lángot lejjebb véve simára keverjük.
Előmelegített tányérra szedjük a mártást, ráhelyezzük a húst, mellé a spenótot, burgonyát.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr473339819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása