Perkelt
2011. július 27. írta: charliefirpo1

Perkelt

Pörköltöt mindenki tud főzni. Abba most inkább nem mennék bele hogy pörkölt, paprikás, vagy mi. Én ennek főzöm ezt egy ideje, többé-kevésbé ugyanúgy, meg otthon is pörkölt volt, paprikásnak csak a csirke.
Még tavaly kaptam henteséktől egy tippet mikor bográcsozni meg pecázni indultunk, hogy ha gyesznyót akarok főzni akkor vigyek lábszárat. Akkor is tanultam valamit, azóta ha sertés akkor lábszár.
Kicsit zsírosabb meg szaftosabb lesz, ami ugye jó, meg a hús se szárad ki egykönnyen. Főzni kell egy darabig ezt is, de közben legalább lehet bontani egy jóféle vöröset, beszélgetni, szóval pörköltöt főzni jó móka.
 
 
Kellbele:
 
1 kg bőrös sertéslábszár, falatnyi darabokra vágva
10 dkg füstölt kenyérszalonna, felkockázva
30-40 dkg vöröshagyma (4-5 fej), apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összetörve
3 zöldpaprika, bőre lehúzva, kockákra vágva
1 kápia paprika, bőre lehúzva, kockákra vágva
3 fürtös paradicsom, bőre lehúzva, kockákra vágva (csak a húsa)
Fél kávéskanálnyi őrölt római kömény
Teáskanálnyi szárított majoranna
2 Evőkanálnyi édes nemes paprika
1 szárított chili, vagy macskapöcse, vagy valami csípős
1 dl száraz vörösbor
Víz
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Mangalica v. sertés zsír
 
Nokedli
30 dkg búzaliszt
Csipetnyi tengeri só
2 tojás
Egy evőkanálnyi búzadara
Bögre langyos víz
 
Mellé
Ecetes saláta
 
Jó sűrű tejföl
 
Italmellé: Ikon Merlot 2008
 
Egy nagyobb lábasban kis lángon zsírjára sütjük a felkockázott kenyérszalonnát. Ha ropogós barnára sültek a kockák, kiszedjük, félretesszük a végére.
A kisült zsírhoz adunk még néhány evőkanálnyit ha kevés lenne, majd elkezdjük rajta kis / közepes lángon dinsztelni a hagymát. 10 perc után hozzáadjuk a felkockázott paprikákat, fokhagymát majorannát, köményt, chilit (vagy valami csípőset). 2-3 perc után feljebb vesszük a lángot és a húst is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon kissé lepirítjuk. (Ha keletkezne alatta némi folyadék azt elforraljuk.)
10-15 perc után felöntjük egy pohár vörösborral, amit szintén elforralunk, majd félrehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, felöntjük annyi vízzel hogy épp ellepje és kis lángon fedő alatt elkezdjük főzni. Egy óra után igazíthatunk a fűszerezésen, esetleg pótolhatjuk a vizet, megnézhetjük mennyire kemény a hús. Másfél-két óra alatt kellően megpuhulhat, utána fél óra alatt fedő nélkül besűrítjük a levét. A végén hozzáadjuk a félretett szalonnadarabokat, meg még esetleg lehet sózni ha szükséges lenne.
Miközben a pörkölt fő, elkészítjük a nokedlit. A lisztet, búzadarát egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe lyukat formálunk, beleütjük a tojásokat, beleszórunk egy csipet sót és elkezdjük keverni. Közben fokozatosan annyi vizet adunk hozzá hogy elérje a „nokedli” állagot.
Fél órára fólia alatt pihentetjük, majd lobogó sós vízbe szaggatjuk.
Ha feljöttek kiszedjük, tálalásig félretesszük. Kevés főzőlével lazíthatunk rajta ha közben nagyon összeállna.

Előmelegített tányérra szedünk egy adag nokedlit, pörköltet. Kevés tejfölt kanalazunk rá, megszórhatjuk egy kevés friss csípős paprikával vagy chilivel és esszük, ki mivel szereti. Én most az ecetes salátára voksoltam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr853105779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serci 2013.09.24. 21:12:15

miért nem csülök,vagy köröm? lábszár?

charliefirpo1 2013.09.25. 07:40:10

Hát mert így adjàk, és így is szoktam kérni ;-) gondolom egyszerûbb kiírni mint azt hogy kicsontozott csülök
süti beállítások módosítása