炒面 - Csirkés cukkínis indonéz sült tészta
2011. június 26. írta: charliefirpo1

炒面 - Csirkés cukkínis indonéz sült tészta

 Chow mein (Chinese: 炒麵 or 炒面, Taishanese: chāu-mèing, Mandarin: chǎomiàn, "fried noodles") is a Chinese term for a dish of stir-fried noodles, of which there are many varieties.

 
Pirított tészta, mert már régen volt. Nyáriasra véve ezalkalommal a figurát cukkínivel, kaliforniai paprikával, paradicsommal, meg az elmaradhatatlan csirkemellel. A tészta az étel „lelke”, egyenesen Indonéziából. Hihetetlen illata és színe van, gondolom a kurkuma miatt.
 
Kellbele (4 főre):
 
50 dkg csirkemell, vékony csíkokra vágva
1 kisebb cukkini, julienne-re vágva
1 közepes répa, julienne-re vágva
1 kaliforniai paprika, kimagozva, julienne-re vágva
Nagy marék zöldborsó
2 zöldhagyma, vékony karikákra vágva, a zöld szára vékony csíkokra
1 paradicsom, bőre lehúzva, apró kockákra vágva
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Ugyanannyi gyömbér (1-2 evőkanálnyi), apróra vágva
2 friss madárszem chili, kimagozva, apróra vágva
1 citromfű (fenyérfű), apróra vágva
Fél teáskanálnyi kurkuma
Egy teáskanályni szárított korianderlevél
Két evőkanálnyi halszósz
6-8 evőkanálnyi szójaszósz
4-5 evőkanálnyi húsleves alaplé
Szezámmagolaj
Maréknyi vegyes csíra
Mogyoróolaj
200 g Chow mein tészta, vagy más ázsiai vékony tészta a csomagolás szerinti módon megfőzve
3-4 nagyobb bazsalikomlevél
3-4 citromfűlevél
 
 
Zenemellé: DJ TERRA (spintwist rec) - prophetrance chillout set
Italmellé Szőke pincészet, Olaszrizling 2007
 
Lobogó vízbe (egy csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük) beleszórjuk a répát, 1-2 perc múlva a zöldborsót, újabb 1-2 perc múlva a cukkínit. Forrástól számított 2-3 percig főzzük, leszűrjük, jól leöblítjük, jéghideg vízbe tesszük.
A wokban 3-4 evőkanálnyi mogyoróolajat hevítünk. Ha elég forró beledobjuk a felcsíkozott csirkemellet, 3-4 percig sütjük nagy lángon (közben ha túl sok levet ereszt, illetve a felesleges olajat a vége felé, leöntjük). Ha elkezdenek barnulni a szélei rászórjuk a fokhagymát, citromfüvet, gyömbért, chilit. Amint elkezd illatozni, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, kurkumát, koriandert. Újabb fél perc után (közben folyamatosan keverjük úgy, hogy a gázról, főzőlapról ne nagyon emeljük le) rászórjuk az előfőzött majd leszűrt zöldségeket, paradicsomot. Meglocsoljuk halszósszal, szójaszósszal. Ha a halszósz veszít az illatából egy kevés húsleves alaplét adunk hozzá, majd hozzákeverjük az előfőzött tésztát is.
Jól összekeverjük, ha szükséges (nem elég sós) szójaszósszal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a karikákra vágott zöldhagymát, vékonyra vágott citromfű leveleket, bazsalikomot. Meglocsoljuk egy löketnyi szezámmagolajjal. Előmelegített tányérra szedjük, megszórjuk a vékonyra vágott zöldhagymaszárral, csírával.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr513017092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása