How to make palacsinta?
2011. június 04. írta: charliefirpo1

How to make palacsinta?

Már régóta tervezem hogy valami tisztességes palacsintareceptet is idebiggyesztek, csak eddig valahogy nem akart összejönni. Mármint nem a palacsinta, hanem a biggyesztés. Sütni épp sütöm már egy ideje, általános iskolás voltam mikor az első darabokkal megpróbálkozhattam. Persze akkor még nem volt szabad „hajigálni”, szigorúan csak a serpenyő élettartamát növelendő villával vagy késsel „felpiszkálva” átfordítani. Aztán szintén nagyonrégen kikotyvasztottam az első tésztát és azóta ha épp ránk jön akkor gyors desszert gyanánt mindig bevetem.
Magával a receptírással az volt a problémám hogy sose mérem ki hogy, miből hogy, merre, mennyi. Mindig csak elkezdem csinálni, egykis liszt, egykis tej, egykis víz aztán egyszercsak készen van.
Nademost megerőltettem magam és sikerült többé-kevésbé egzaktul meghatározni a hozzávalókat úgy, hogy a végeredmény se lett közben ehetetlen. Viszonylag vékony tésztájú palacsinta lesz, ha valaki a vastagabbat szereti kevés liszt mehet még hozzá.
 
 
Kellbele (6db lesz belőle):
 
1 bögre liszt
Fél bögre zsírosabb tej
Fél bögre jéghideg ásvány- vagy szódavíz
Csipetnyi só
Csapott evőkanálnyi cukor
Evőkanálnyi növényi olaj (mogyoró pl – ettől nem lesz szotyiszagú.)
1/3 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 tojás
Némi olaj a sütéshez is
 
 
Fél bögre lisztet keverőtálba szitálunk. Hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, kézzel elkeverjük. Ráütjük a tojást, felöntjük a fél bögre tejjel, majd gépi habverővel 3-4 perc alatt csomómentesre keverjük. Közben beleszórjuk a cukrot, beleöntjük az olajat is.
Végül hozzáadjuk az ásványvizet vagy szódát. Párszor átforgatjuk (ne géppel!) de ne keverjük nagyon össze, mert kimegy belőle a szénsav.
Légmentesen lefóliázzuk, hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
 
A palacsintasütőt felforrósítjuk amennyire csak lehet, majd pár csepp olajjal meglocsoljuk. Félrehúzzuk, egy szedőkanálnyi tésztát öntünk bele amit gyorsan szét is terítünk. 1-2 percig sütjük oldalanként közepes lángon (vagy ameddig el nem kezd barnulni). A sütés elején el lehet kezdeni óvatosan leválasztani a széleknél kezdve hogy ne égjen meg nagyon, majd két perc után átfordíthatjuk a másik oldalára.
 
Előmelegített (forró) tányérra szedjük, alufólia alatt tartjuk tálalásig (így nem hűl-, illetve szárad ki túlzottan).
 

Aztán mehet rá kimitszeret. Lentebb egy barackos (köszi anyu) meg két nutellás, némi vaníliafagylalttal megbíztatva…. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr782956376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása