Curry - கறி
2011. március 04. írta: charliefirpo1

Curry - கறி

Curry (pronounced /ˈkʌri/) is a generic description used throughout Western culture to describe a variety of spiced dishes, especially from Indian or other South Asian cuisines. Three spices found in most curry powders are turmeric, coriander, and cumin; a wide range of additional spices may be included depending on the geographic region and the foods being included (meats, fish, lentils, rice, etc.).[1] The word "curry" is analogous to "soup" or "stew" in that there is no particular ingredient that makes something "curry."

Egész jókis összefoglaló van erről is a wikipedia-n ha esetleg érdekel valakit.
 
Nem ez lenne az első próbálkozásom curryvel, ha jól emlékszem tavaly télen már egyszer nekifutottam Gordon Ramsay verziójának, valahol meg is van itt a recept.
Az alap ismét ez volt, de változtattam a fűszerezésen, csirke daraboláson, egykét összetevőn illetve az elkészítés módján is.
Étteremben még nem ettem ilyet se, ezért összehasonlítási alapom is csak az előző változattal van. A most készült talán nem volt annyira erősen fűszerezve, illetve mivel átszűrtem ezért a mártás is sokkal homogénebb, selymesebb lett. Szóval kurvajól nézett ki.
 
Kellbele (4-6 főre):
 
Csirke, pác
4 alsó, 4 felsőcomb, bőre lehúzva
4 csirkeszárny, végek levágva
3 evőkanál joghurt
2 szárított chilipaprika
1 evőkanál olívaolaj
Fél citrom leve
Tengeri só
Fekete bors
 
Curry paszta
5 gerezd fokhagyma, felaprítva
5 kisebb salotta, felaprítva
2 kimagozott, friss chili, felaprítva
1 db, kb. 3 cm-es galanga gyökér, felaprítva
Egy teáskanálnyi kurkuma
3 evőkanálnyi tisztított vaj
 
Curry
2 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
1 teáskanálnyi mustármag
1/3 teáskanál őrölt kardamon
Fél szál fahéj
5-7 szem szegfűszeg
Két babérlevél
1/3 teáskanálnyi koriandermag
Egy evőkanálnyi szárított currylevél
2 dl kókusztej
3 dl tyúkhúsleveslé
1 citromlevél
3 szem koktélparadicsom
1 dl sűrű tejszín
1 kaliforniai paprika, meggrillezve, bőre lehúzva, vékony csíkokra vágva
Három marék mirelit zöldbab, blansírozva
Két evőkanálnyi halszósz
Tengeri só
 
Zenemellé: Prem Joshua
Italmellé: Malatinszky, Le Sommelier Rosé
 
 
A csirkéket megnyúzzuk, három-négyszer átlósan beirdaljuk a húst. Egy nagy tálban összekeverjük a joghurtot, olívaolajat, citromlevet. Belemorzsolunk két chilipaprikát, megforgatjuk benne a húst, fóliával lefedve legalább két órára hűtőbe tesszük.
A curry pasztához a hozzávalókat feldaraboljuk, turmixgépben krémesre törjük. Megszórjuk kurkumával, két-három evőkanál tisztított vajat adunk hozzá, jól elkeverjük, félretesszük.
Egy nagy lábasban két evőkanálnyi tisztított vajat hevítünk. Beleszórjuk a vöröshagymát, mustármagot, fahéjat, babérlevelet, koriandermagot, szegfűszeget és öt percig közepes lángon dinszteljük gyakran megkeverve. Öt perc után hozzáadjuk az őrölt kardamont, curry- és citromlevelet, majd addig sütjük ameddig a paszta „illatozni” kezd.
A csirkedarabokat közben sózzuk, borsozzuk. A lángot magasabbra vesszük és a húst, halszószt a curryhez adjuk, jól összekeverjük, pár perc alatt kissé megpirítjuk. Felöntjük a húslevessel, kókusztejjel, belefacsarunk három koktélparadicsomot. 45 percig kis lángon főzzük fedő alatt, majd további 30 percet fedő nélkül. Ha túl híg lenne, a húst tányérra szedjük és nagy lángon besűrítjük (hígabb pörkölt állagúra). Szitán átpasszírozzuk, visszaöntjük a lét a lábasba, felöntjük tejszínnel és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a paprikát, leszűrt zöldbabot, húst és néhány perc alatt az egészet átmelegítjük.
Basmati vagy jázminrizzsel, korianderlevéllel tálaljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr882710473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása