Pármai sonkával, pesto-val töltött csirkecomb babmártással
2011. február 22. írta: charliefirpo1

Pármai sonkával, pesto-val töltött csirkecomb babmártással

 

Ehhez aszthiszem sokminden egyebet nem kell hozzáfűzni. Bazsalikom, fenyőmag, sonka, szalonna, csirke a babmártásban, utána meg a sült paradicsom…
 
Kellbele (2 főre):
 
Csirkecomb
4 csirkecomb, lebőrözve, kifilézve, enyhén kiklopfolva
8 szelet pármai sonka
Pesto
12 vékony szelet kolozsvári szalonna vagy bacon
Tengeri só
Fekete bors
 
Pesto
2-3 marék bazsalikom
2 kis gerezd fokhagyma
Két marék frissen reszelt parmezán
Csipetnyi tengeri só
5-6 csepp citromlé
Olívaolaj
 
Babmártás
Egy, 400 g-os fehérbab konzerv fele
Egy közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
Két gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 friss chilipaprika, kimagozva, apróra vágva
2 babérlevél
Olívaolaj
125 g vaj
1 dl sűrű tejszín
1 dl fehérbor
2 dl tyúkhúsleves alaplé
Tengeri só
Fekete bors
 
Babsaláta
A babkonzerv másik fele
1 lilahagyma, vékony karikákra vágva
4-5 marék rukkola
Tengeri só
3 cl fehérborecet
Olívaolaj
 
Zenemellé: Lee Scratch Perry
Italmellé: Hauer, Soproni Chardonnay 2007
 
Pesto
A pesto-hoz a fokhagymát, bazsalikomot, fenyőmagot késsel amennyire csak lehet összeaprítjuk (ha van mozsár akkor abban törjük össze). Megszórjuk parmezánnal, összekeverjük. Csipet sót lehet hozzáadni, illetve pár csepp citromlevet. Kisebb befőttesüvegbe szedjük, felöntjük annyi olívaolajjal amennyi épp ellepi, egyszer átforgatjuk és lefedve félretesszük.
 
Csirke
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A csirkecombokat lenyúzzuk, kicsontozzuk. Enyhén kiklopfoljuk hogy kapjunk egy kisebb téglalapot. Ami húsdarab esetleg nagyon kilóg azt lenyessük. A combok belső oldalát megszórjuk csipet sóval (nagyon kevés), borssal. Megkenjük egy evőkanálnyi pestoval. Ráfektetünk 1-2 szelet sonkát (ne lógjon túl a húson). A lenyesett combarabokat késsel összeaprítjuk, megborsozzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, a sonkaszeletekre tesszük és feltekerjük az egészet.
Tépünk egy nagyobb darab alufóliát, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, megszórjuk borssal. A kolozsvári szalonnaszeleteket keresztbe fektetjük a fólia közepére. Ráhelyezzük a felgöngyölt combokat és a fólia segítségével teljesen ráhajtjuk a szalonnát. Szaloncukorszerűen becsomagoljuk, a végeit levágjuk. Ha kiszakadna mégegyszer befóliázzuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk és közepes lángon 35 percig főzzük. Kivesszük, hagyjuk a fóliában kihűlni.
 
Mártás, Köretek
A babmártáshoz egy közepes lábasban kis olívaolajon 4-5 perc alatt közepes lángon dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, chilit, babérlevelet és még 2 percig pirítjuk nagyobb lángon (vigyázva hogy a fokhagyma meg ne égjen). Beleszórjuk a leszűrt, átmosott babot. Feljebb vesszük a lángot, a vaj felét kockákra vágjuk és beleszórjuk. Párszor átkeverjük hogy elolvadjon, majd felöntjük fehérborral. Elforraljuk és hozzáadjuk az alaplét. Fél óra alatt a felére sűrítjük. Botmixerrel összetörjük, felöntjük tejszínnel. Megvárjuk hogy felforrjon, fél percig rotyogtatjuk, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, fedő alatt melegen tartjuk.
 
Babsaláta
A hagymát fél órával mielőtt elkezdenénk a salátát beáztatjuk fehérborecetbe. A rukkolát átmossuk, jól lecsepegtetjük. A maradék babot tálba szórjuk, hozzáadjuk a hagymát. Mielőtt tálalnák belekeverjük a rukkolát, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, esetleg citromlével.
 
Paradicsom
A paradicsomok tetejét beszurkáljuk vagy enyhén bevagdossuk (a száráról nem kell leszedni). Meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, megszórjuk néhány csipetnyi szárított oregánóval és 10 percig grillsütőbe, vagy 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Ha esetleg előbb kész lenne mint a hús melegen tartjuk.
 
Hússütés
A húst kicsomagoljuk, lecsepegtetjük. Grillserpenyőt felhevítjük majd levesszük a tűzről és belefektetjük a combokat. Meglocsoljuk a tetejét olívaolajjal, visszatesszük közepes lángra és pár perc alatt gyakran átforgatva mindenütt ropogósra pirítjuk.
Deszkán hagyjuk kis ideig pihenni majd nagyon éles késsel felszeleteljük.
 
A mártást a tányérra kanalazzuk, ráhelyezzük a hússzeleteket, mellépakolunk egy kevés salátát és egy fürt paradicsomot. Meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, kész.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr742681888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása