Tavaszi tekercs
2011. február 19. írta: charliefirpo1

Tavaszi tekercs

Spring rolls are an appetizer, eaten either fresh or fried depending on the country of origin. Spring rolls can be found in several Asian countries, most notably China, Vietnam, Singapore, Indonesia and Cambodia.

 
Ennél jobban bemutatni nem kell, bár van fenn pár érdekesség még a wikipedia-n. Például hogy ide sorolják a loempia-nak nevezett holland vagy belga kaját is, meg hogy lengyeleknek is van valami hasonlójuk. Meghogy alapvetően van párolt, meg sült változtat is.   
Itthon én a párolt verzióval még nem találkoztam, csak a sülttel. Persze nem is voltam még normális keleti étteremben, lehet ott találnék ilyet is. Egyszer azért már próbálkoztam az elkészítésével de annyira nem jött be, mondjuk akkor a töltelékkel is voltak bajok.
Most valami könnyű csirkés-zöldséges keveréket szerettem volna, az előző esti mangalicabulitól még eléggé odavolt a gyomrunk.
Receptet nemnagyon keresgéltem, ezis amolyan Budaisan készült, ami volt, meg ami még esetleg passzolhatott hozzá.
Összeválogattam pár egyszerű zöldet, pároltam egy kis csirkét, meglocsoltam ezzelazzal azt készis volt.
 
 
Kellebele (10 db):
 
Csirkemell
Egy csirkemell
Egy kakukkfűág
Fekete bors
Tengeri só
Olívaolaj
 
Töltelék
Egy sárgarépa, Julienne-re vágva
Marék mungó bab csíra
Marék reszelt fehérkáposzta
Marék cukorborsó, kisebb darabokra vágva
Egy zöldhagyma, apróra vágva
Egy kocka üvegtészta
Két evőkanálnyi light szójaszósz
Egy evőkanálnyi osztigaszósz
Szezámmagolaj
Tengeri só
2 szelet baconszalonna, vagy más húsosabb szalonna
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Egy friss chilipaprika, felaprítva
Evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
Olívaolaj
Mogyoróolaj
 
Italmellé: Légli 333, 2010
Zenemellé: Bonobo, Black sands
 
Egy nagyobb alufóliadarabot tépünk, amibe a csirkemellet kényelmesen fel tudjuk tekerni. Meglocsoljuk kortyni olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt feketeborssal, tengeri sóval. Megforgatjuk benne a húst, a tetejére három kakukkfűágat, két szelet citromkarikát fektetünk és felcsavarjuk a fóliában. A széleit megtekerve összeszorítjuk, 35 percig közepes lángon bő vízben főzzük. Ha megfőtt leöntjük, a fóliában hagyjuk kihűlni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Közben a babcsírát, káposztát, cukorborsót, répát lobogó vízbe dobjuk és forrástól számított 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és hideg vízben (ha lehet jégkockás) félretesszük.
 
A vékony szeletekre vágott szalonnát kis olívaolajon lassú tűzön zsírjára pirítjuk, kiszedjük és szalvétán félretesszük. A kisült zsír és olaj keverékén alacsony láng felett megdinszteljük a fokhagymát, gyömbért, chilit. Pár perc múlva félretesszük. A tésztát forrásban lévő vízzel leforrázzuk, öt percig fedő alatt pároljuk. Leszűrjük.
 
Egy nagy tálban összekeverjük a szójaszószt, osztrigaszószt. A megfőtt csirkemellet kicsomagoljuk, lecsepegtetjük, késsel amennyire csak lehet összedaraboljuk. A húst, leszűrt tésztát, zöldségeket, szalonnát, fokhagymát az olajjal együtt a szójaszószhoz adjuk és összeforgatjuk. Megszórjuk egy csipet sóval, pár csepp szezámmagolajat adunk hozzá és mégegyszer összekeverjük. Ha kell pár csepp szójaszósszal ízesíthetjük.
 
A tavaszi tekercs tésztát (amit előtte kiolvasztottunk) sima felületre fektetjük. Az egyik sarkát magunk felé fordítjuk és a közelebbi harmadra helyezünk egy bő kanálnyit a töltelékből. A tészta széleit a kezünkkel bevizezzük, majd elkezdjük a közelebbi sarkától felhajtani. A felső egyharmadhoz érve a felül lévő tésztafelületeket megkenjük vízzel, a jobb és bal kezünk felöli sarkokat behajtjuk. Ezután tovább tekerjük ameddig el nem érjük a felső sarkot is. Hajtással lefelé nedves felületre fektetjük és vizes kendővel lefedjük ameddig a többi készül.
 
Közben egy széles serpenyőben forróra hevítünk 2-3 dl mogyoróolajat. Belehelyezzük a tekercseket és közepes / nagy láng felett pár perc alatt minden oldalukat aranybarnára sütjük. Szűrőn lecsepegtetjük, szalvétás tányéron 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük ameddig el nem készül az összes.
 
Tálalni lehet édes savanyú mártással, házilag kikevert chilis mézes mártással, hoi sin szósszal. Én kicsit megfordítva a dolgot balzsamecet eszenciával tálaltam, kevés metélőhagymát vágva még a tetejére.

Ha valakinek nem volt elég érthető a hajtogatás akkor itt a videó hozzá: http://www.5min.com/Video/How-to-Make-Spring-Rolls-86267389

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr142672093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yda 2011.02.19. 16:40:54

Mitől külömb a tengerisó mint a normálsó?
A nátriumklorid a földben és a tengerben is
NaCl.

yda 2011.02.19. 17:24:43

@charliefirpo1:
Júúj be frankó,nem is tudtam,hogy a sónál van sósabb só! :-D Haláláig instruálódik a pakfon perkeltszaftzabáló:-DD

pernahajder Campbell 2011.02.19. 21:15:32

Olyat hol lehet kapni, hogy tavaszi tekercs tészta?

dugulaselharitas · http://www.dugulasharitas.hu 2011.02.19. 21:27:15

Nekem mindegy milyen só, ide ezekkel a finimságokkal!
süti beállítások módosítása