Σουβλάκι - Csirke Souvlaki
2010. szeptember 11. írta: charliefirpo1

Σουβλάκι - Csirke Souvlaki

 

Souvlaki (Greek: Σουβλάκι) or souvlakia is a popular Greek fast food consisting of small pieces of meat and sometimes vegetables grilled on a skewer. It may be served on the skewer for eating out of hand, in a pita sandwich with garnishes and sauces, or on a dinner plate, often with fried potatoes or pilaf.”
 
Nyaralás alatt kerültünk ezzel is közelebbi kapcsolatba, Évinek nagy kedvence volt. Kb mint nálunk a rablóhús. Ahogy olvasgattam eredetileg bárányból készítették, de sertéssel, marhával, csirkével is működik. A kevésbé rizikós csirke mellett döntöttem márcsak az egyszerűség kedvéért is. Még az augusztusi utolsó meleg napok egyikén ugrottam le „vidkére” Ricsi haveromoz egy kis kajakozással egybekötött ivós evős napra, aznap estére sikerült összehozni (elég későre sajnos, de azért bajunk nem lett tőle ha jól emlékszem, a bortól annál inkább J
 
Kellbele (4-6 főre):
 
A nyárshoz:
2 citrom leve
1 dl olívaolaj
Görög fűszerkeverék (szárított rozmaring, petrezselyem, oregánó, majoranna)
5 gerezd fokhagyma
1 kg kicsontozott, lebőrözött csirke felsőcomb
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
2 fej lilahagyma, 3-4 cm-es kockákra vágva
10-15 szem koktélparadicsom
3-4 kápia vagy californiai paprika 3-4 cm-es kockákra vágva
 
A körethez:
1 kg kisebb, hosszúkás burgonya
2-3 rozmaringág,
3-4 gerezd fokhagyma (ami a páchoz kell az később teljesen jó)
Olívaolaj
Frissen őrölt fekete bors
Tengeri só
Néhány szelet vaj
 
A csirkéhez a szokásos görög pácot használtam, ami már multkor is eléggé telibe talált. Egy nagy tálba öntöttem egy deci olívaolajat, ráfacsartam a citromlevet, megszórtam borssal, egy evőkanálnyi görög fűszerkeverékkel. A fokhagymagerezdeket kilapítottam és hozzáadtam a páchoz. A húst falatnyi darabokra vágtam és beleforgattam a lébe, majd Folpakk-kal lefedve fél napot pihent a hűtőben.
Mikor kivettem még 5-6 csipetnyi tengeri sóval szórtam meg. A nyársakhoz a lilahagymát, paprikát kb. a hússal egy méretű kockákra vágtam. Egy hús, egy paradicsom, egy hús, egy hagyma, egy paprika, egy hús… sorrendet követve - próbáltam követni, de a végére belezavarodtam - feltűzdeltem mindent a nyársakra.
Közben Ricsi megbirkózva a kihívással a grillen fasza kis meleget csinált a sütéshez (ahogy szakavatottan ecsetelte akkor jó, ha kb 3-4 mp-ig tudjuk a tenyerünket a rács felett pár centire tartani).
Ennél az ételnél a hússütésnek egy külön módja van elvileg – a Korfuspecialista Mártontól megtudva -, több-kevesebb sikerrel meg is valósítottuk. A lényeg az lenne, hogy a nyársak tetejére egy kőlapot helyeznek, és azzal folyamatosan lapítják, illetve gondolom a visszaverődő hőtől a teteje is jobban sül. Így a végén egyenletes hasáb alakúra lapul össze minden, ami a nyárson található. Kőlap nem volt, viszont egy nagyobb tepsit találtunk, amire egy 1-2 kg-os követ raktunk alkalmi lapító gyanánt (a tepsi alját olajos szalvétával végigtöröltük nehogy odaragadjon ami oda akar). 10-15 perc alatt megsültek a nyársak, közben 4-5-ször forgattuk meg őket.
Köret sült krumpli volt. Héjában 10-15 percig főztem sós vízben kb. 1 kg közepes méretű burgonyát, megpucoltam majd hosszában negyedekre vágtam. Egy tepsit kikentem olívaolajjal és belehelyeztem a szeleteket. Őröltem rá borsot, megszórtam még pár csipet sóval, 3-4 rozmaringágat tettem közé és meglocsoltam hús páclevével (a fokhagymagerezdeket is hozzá tettem). Még néhány vajdarabot tettem a krumplik közé és gázsütő 5-ös fokozatán 40 perc alatt ropogósra sütöttem.
Kis jégsalátát vágtam még mellé hogy legyen valami friss, ropogós is hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr432289069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása