A múltkori jól sikerült padlizsángombócokkal kapcsolatban merült fel bennem a fenti kaja, ami végleges formáját tegnap este nyerte el. Merhogy Rocco barátunk a padlizsángombócok mellett cukkíni gombócokat is gyártott hasonló módon. Gombócból egy darabig (lehet nemsokáig) viszont elegem lett, de ez a cukkíni kérdés piszkálta a fantáziámat. Gondoltam kicsit megfőzve, némi sajttal összekeverve akár rizottóban is működhetne a dolog, azon meg amióta megtanultam rendesen csinálni legalább annyira rajta vagyok, mint a tésztán. Tészta meg különböző kopogós kaja amúgy is volt a héten már, így adta magát a rizottó. Viszonylag gyorsan kész tud lenni ez is, bár egy kicsit most is sikerült a Nyakasnak köszönhetően elhúzni a főzési időt, de legalább vidáman ettük a végén butára magunkat.
Kellbele (4 főre):
2 Cukkíni, az egyik felkockázva a másik átlósan ujjnyi vastag karikákra
vágva
4 zöldhagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 ujjnyi vastag szelet bacon- vagy más húsos szalonna kis csíkokra vágva
1 evőkanálnyi friss kakukkfű felaprítva (ha vaskosabb a szára akkor csak a
levelei)
1 nagy maréknyi reszelt parmezán
1 nagy maréknyi apró kockákra vágott scarmoza
1 bögre arborio vagy más rizottónak való rizs
Fél liter tyúkhúsleveslé
1 dl fehérbor
Só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Italmellé: Nyakas Cucée
Zenemellé: Bob Marley

Az utána következő részt most inkább úgy írom hogy kellett volna csinálni, nem pedig ahogy csináltam.
Egy nagyobb teflon lábasban kis olívaolajat kell hevíteni, beledobni a feldarabolt szalonnát és közepes lángon pirítani ameddig egy kis színt nem kap, majd hozzáadni a felaprított zöldhagymát, és még 4-5 percig folyamatosan kevergetve együtt sütni. A végén beleszórni a fokhagymát, még egy perc és mehet bele a leszűrt, kinyomkodott cukkíni. Ezt párszor átforgatni és beleönteni a bögre rizst. Pirítani tovább (még egy-két perc) ameddig
a rizsszemek el nem kezdenek kifehéredni (ezt lehet nagyobb lángon is, vigyázva hogy meg ne égjen a cucc). Na majdnem így történt, azt leszámítva hogy mikor már a cukkíni is benne volt akkor jutott eszembe hogy a szalonnát elfelejtettem. Mentve a helyzetet egy serpenyőben 3-4 perc alatt Évi közepes lángon megpirította és beleöntöttük a lábasba. Összeforgattuk a zöldségekkel, rizzsel és felöntöttem 1 dl fehérborral. Innentől kis lángon főztem 25 percig gyakran átkeverve, mindig egy bögrényi húsleveslével felöntve.

A végén megszórtam reszelt parmezánnal és hozzáadtam a felkockázott scarmozát, összekevertem és megvártam hogy elolvadjon a sajt. Sóztam, borsoztam és rászórtam a felaprított kakukkfű felét, levettem a tűzről és félretettem.
Egy kis tálban kortynyi olívaolajat öntöttem, három csipet sót szórtam bele, némi borsot őröltem rá és átforgattam benne a másik, karikákra vágott cukkínit. Grillserpenyőbe még egy korty olívaolajat öntöttem és közepes lángon minden oldalukat pár perc alatt aranybarnára sütöttem. Rászórtam a maradék kakukkfüvet, összeforgattam. A rizottót tányérra szedtem, ráfektettem a sült cukkíniket és meglocsoltam még egy kis olívaolajjal….
