Én szoktam a tésztába tenni lisztet,de tojást nem,csak túró,liszt,vaniliacukor,kevés porcukor,s ezt gyúrom össze gombócnak.fővő vízbe teszem,s közben a zs.morzsát cukrot pirítom majd felöntöm pici vízzel! A tejföl ês porcukor a tetejére,s ennyi.másnapra sisem marad!
@charliefirpo1: hát a képen nem úgy néz ki mint az a sonka amit az ember a spejzben tart miután visszajött a füstölésből.
"este tettem be a sütőbe, reggelre kész volt"
vs. poszt
"állítsuk a sütőt kb. 75 fokra, melegítsünk egy nagy lábasban vizet 70 fokra, tegyük bele a lefóliázott sonkát (a sonka méretétől függően kicsit vissza fog majd hűlni). Ha nem sikerült elsőre belőni a 68 fokot, adjunk hozzá kevés hideg vizet, vagy ha túlságosan lehűlt, melegítsük kicsit. Tegyük a maghőmérőt a lábasba, fedjük le, tegyük a sütőbe 10 órára. 64-70 fok között tartsuk a hőmérsékletet, ha kell, vegyük lejjebb sütőt 70 fokra."
@eßemfaßom meg áll: este tettem be a sütőbe, reggelre kész volt. a klasszikus főtsonkát meg már megírtam tavaly. nemtudom mitől igazi a sonka, de ez nem tűnt hamisnak, senem gyorspácolt francsetudjaminek.
@eßemfaßom meg áll: Persze megvan az a hátránya a dolognak, hogy nem lehet róla egy klassz modern gasztroposztot összehozni csak simán finom klasszikus főttsonka lesz az eredménye mindenféle matematikázás meg félnapos sütőfigyelés nélkül.
Én főztem a sonkát mint mindig (igazi füstölt sonkát, nem ilyen kötözött gyorspácolt francsetudjamit) és "belül puha, omlós lett a hús, abszolút nem száradt ki, illetve a babér, bors ízei mellett megőrizte a füstösséget is."
Köszönöm! Nagyon tetszik ez a recept és van is egy kg szép borjúhúsom a hűtőben. A bulgur köretként szerintem illik hozzá, ha nem akarom tésztával készíteni. Mi a véleményed?
Minden jót kívánok! Bátor nyúl konyhája.
A kacsamellhez van egy régi szenes vasalóm, amit tisztára pucováltam és a lábasok között tartom.
Szeletsütő serpenyőt szárazon (semmi olaj, vagy zsír) fölforrósírok. Kacsamell szárazra törölve, bőre szépen bekockázva.
Ráteszem a forró serpenyőre a bőrös részével lefelé és ráhelyezem a szép tiszta vasalót. (A vasalót a fa fogantyújánál tartani kell, mert hajlamos lecsusszanni a húsról.) Erős lángon sütőm 3 percig. Gyönyörűen nő a kacsazsír a mell körül, gusztusosan serceg. Vigyázzunk, hogy nyálunk ne cseppenjen bele a serpenyőbe!
Megfordítjuk, vasaló rá és 2 percig sütjük változatlanul erős lángon.
Fatálra helyezzük, most sózzuk, borsozzuk. Alufóliával letakarjuk, negyed órát pihen, ez alatt van lehetőségünk aperitif gyanánt szeszes pálinkát fogyasztani. Mértéke intuitív.
Ropogós kovászos kenyér, minimálisan fűszerezett zöld saláta, 16 fokra beállt Cabernet az andornaktályi Bessenyei pincéből, egy szivar (ha van otthon Cohiba, az jó, de ha nincs, nem szégyen) és végül az a kis vörös a második emeletről.
A mell (a kacsáé) másnap, hidegen talán még jobb.
@kapusedző: Ha egy kutyával nem is vetélkednék, de az izlelésem még eléggé a helyén van.
Én még azt tanultam, hogy akkor fűszerezem jól az ételt, ha nem hallik ki belőle egyik fűszer sem ...
@Andrass9: "Ahány szakács annyi időpont", ahogy idézted is. Nos, akkor azok a szakácsok jó ha tudják, hogy a lényeg az, hogy az alkohol elpárologjon a borból/ételből, az íze viszont benne maradjon úgy ahogy kell, zamattal, mindennel együtt ;) A bor késlelteti a hús puhulását, de gazdagítja az ízét, ergo akkor kell az ételhez adni, amikor a zamata még benne marad, de az alkohol már "elköszön" belőle ;) Ez hústól függően az utolsó 10-30 perc. A Duna menti öreg halászok pl. szintén tesznek vörösbort a halászlébe az utolsó 5-10 percben, mert egyben tartja a halat, a hal húsát, így nem fog szétesni (és tényleg!). Van egy jó tanulmány (Szabó Zoltán: A halfőzés fortélyai a Közép-Duna mentén (2013-ban jelent meg). A könyvben a Közép-Duna-menti halászlé (és hal) főzési szokásokat írja le, saját gyűjtés alapján a XXI-ik században!). Meg fogsz lepődni, de egy kb. 120 km-es Duna szakaszon több száz (!!!) féle halészlé készítési mód létezik (mindegyik dunai), és mindegyik házi (és az író még írja is, hogy ez a gyűjtemény sajnos nem teljes).
De vissza a marhához:
Én pl. 2 nap múlva készítek egy isteni bográcsos vegyes pörköltet (sertésköröm, sertéscsülök, marhanyak (az arányokat majd írom), és a titkok: az előre összeállított friss fűszeres száraz pác (összenyomott borókabogyó, kakukkfű, lestyán és rozmaring, amibe marhahús került pár napja pácolódni, majd a só és bors lesz a kiegészítőjük a főzés napjánn). Abba a pörköltbe is kerül majd vörösbor, de csak a végén, miután a krumpli is belekerült (hiszen az szív mindent magába, de az ételben is hagy egy keveset az alapanyagok gazdagságából). Ha érdekel a héten fent lesz a blogomon ;)
fastfood
Utolsó kommentek:
Manna74 2022.03.09. 14:48:02
Bejegyzés: Kedvenc kekszem – Citromos mandulás
charliefirpo1 2022.03.07. 08:43:55
chiliesvanilia.hu/2011/11/28/vanilias-citromos-keksz/
Bejegyzés: Kedvenc kekszem – Citromos mandulás
Manna74 2022.03.04. 15:56:24
Bejegyzés: Kedvenc kekszem – Citromos mandulás
Zita Czegledy 2019.05.21. 23:24:40
Bejegyzés: Túrógombóc, szerintem
charliefirpo1 2019.04.23. 18:15:28
Bejegyzés: A tökéletes húsvéti sonka
eßemfaßom meg áll 2019.04.23. 17:50:39
"este tettem be a sütőbe, reggelre kész volt"
vs. poszt
"állítsuk a sütőt kb. 75 fokra, melegítsünk egy nagy lábasban vizet 70 fokra, tegyük bele a lefóliázott sonkát (a sonka méretétől függően kicsit vissza fog majd hűlni). Ha nem sikerült elsőre belőni a 68 fokot, adjunk hozzá kevés hideg vizet, vagy ha túlságosan lehűlt, melegítsük kicsit. Tegyük a maghőmérőt a lábasba, fedjük le, tegyük a sütőbe 10 órára. 64-70 fok között tartsuk a hőmérsékletet, ha kell, vegyük lejjebb sütőt 70 fokra."
Bejegyzés: A tökéletes húsvéti sonka
charliefirpo1 2019.04.22. 20:36:03
Bejegyzés: A tökéletes húsvéti sonka
eßemfaßom meg áll 2019.04.22. 17:05:35
Bejegyzés: A tökéletes húsvéti sonka
eßemfaßom meg áll 2019.04.22. 16:49:43
Bejegyzés: A tökéletes húsvéti sonka
charliefirpo1 2017.06.13. 20:46:38
Bejegyzés: Lecsós mangalica tarja
n3spr3ss0 2017.06.13. 19:56:41
Bejegyzés: Lecsós mangalica tarja
charliefirpo1 2016.12.19. 06:21:01
Bejegyzés: Tárkonyos borjúragu
Takács Gyuláné Erzsike 2016.12.18. 15:47:45
Minden jót kívánok! Bátor nyúl konyhája.
Bejegyzés: Tárkonyos borjúragu
sóskatáska 2016.04.14. 11:56:41
Bejegyzés: Csirkeszárnyak
Vatador 2015.10.29. 16:59:22
Szeletsütő serpenyőt szárazon (semmi olaj, vagy zsír) fölforrósírok. Kacsamell szárazra törölve, bőre szépen bekockázva.
Ráteszem a forró serpenyőre a bőrös részével lefelé és ráhelyezem a szép tiszta vasalót. (A vasalót a fa fogantyújánál tartani kell, mert hajlamos lecsusszanni a húsról.) Erős lángon sütőm 3 percig. Gyönyörűen nő a kacsazsír a mell körül, gusztusosan serceg. Vigyázzunk, hogy nyálunk ne cseppenjen bele a serpenyőbe!
Megfordítjuk, vasaló rá és 2 percig sütjük változatlanul erős lángon.
Fatálra helyezzük, most sózzuk, borsozzuk. Alufóliával letakarjuk, negyed órát pihen, ez alatt van lehetőségünk aperitif gyanánt szeszes pálinkát fogyasztani. Mértéke intuitív.
Ropogós kovászos kenyér, minimálisan fűszerezett zöld saláta, 16 fokra beállt Cabernet az andornaktályi Bessenyei pincéből, egy szivar (ha van otthon Cohiba, az jó, de ha nincs, nem szégyen) és végül az a kis vörös a második emeletről.
A mell (a kacsáé) másnap, hidegen talán még jobb.
Bejegyzés: Káposztás tétsza, kacsamell
Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.17. 20:43:41
Én még azt tanultam, hogy akkor fűszerezem jól az ételt, ha nem hallik ki belőle egyik fűszer sem ...
Bejegyzés: Vörösboros marhapofapörkölt
motoroskonyhaja 2015.09.15. 20:08:05
De vissza a marhához:
Én pl. 2 nap múlva készítek egy isteni bográcsos vegyes pörköltet (sertésköröm, sertéscsülök, marhanyak (az arányokat majd írom), és a titkok: az előre összeállított friss fűszeres száraz pác (összenyomott borókabogyó, kakukkfű, lestyán és rozmaring, amibe marhahús került pár napja pácolódni, majd a só és bors lesz a kiegészítőjük a főzés napjánn). Abba a pörköltbe is kerül majd vörösbor, de csak a végén, miután a krumpli is belekerült (hiszen az szív mindent magába, de az ételben is hagy egy keveset az alapanyagok gazdagságából). Ha érdekel a héten fent lesz a blogomon ;)
Bejegyzés: Vörösboros marhapofapörkölt
motoroskonyhaja 2015.09.15. 19:51:12
Bejegyzés: Vörösboros marhapofapörkölt
kapusedző 2015.09.13. 17:11:02
Bejegyzés: Vörösboros marhapofapörkölt
Void Bunkoid 2015.09.13. 16:14:08
Bejegyzés: Vörösboros marhapofapörkölt