Az egyik leggyorsabb, legegyszerűbb, és talán a legszezonálisabb tészták egyike. És mit ad Isten, pont szezonja is van a medvehagymának.
Hozzávalók
Nagy csokor medvehagyma,
5 dkg reszelt pecorino vagy parmezán,
5 dkg pancetta, vagy kolozsvári szalonna,
Evőkanálnyi fenyőmag,
Olívaolaj,
Fejenként 70-80 g durum tészta (fusilli, papardelle, spagetti, vagy ami épp kéznél van),
Tengeri só
A tésztát főzzük lobogó sós vízben al dentére. Közben a szalonnát kockázzuk fel, pirítsuk zsírjára egy nagyobb serpenyőben. Ha kevésnek találnák a kisült zsírt öntsünk hozzá kevés olívaolajat, majd keverjük hozzá a megfőtt tésztát.
Miközben fő a tészta és pirul a szalonna, készítsük el a medvehagymás pesztónkat is. A medvehagyma szárait vágjuk le, a leveleket dobjuk lobogó sós vízbe két percre. Szűrjük le, tegyük konyhai aprítóba a fenyőmaggal, reszelt sajttal, jókora löket olívaolajjal. Törjük össze, majd keverjük a szalonnás tésztához kevés főzővízzel. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk.