Ezzel addig vártam hogy nyárbúcsúztató lett. Sikerült elkapnunk az utolsó meleg hétvégét Fehérváron, Józseféknél.
Kellbele:
Pác, hús:
2,5-3 kg oldalas, két csontnyi darabokra vágva,
3 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
4-5 szárított paradicsom,
4-5 gerezd fokhagyma, szétlapítva,
Teáskanálnyi cayenne bors,
Teáskanálnyi őrölt mustármag,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
Teáskanálnyi szárított oregánó,
3-4 szárított chilipaprika, szétmorzsolva,
1,5 dl ketchup,
1 dl worcestershire szósz,
1 db, 400 g-os paradicsomszósz,
Olívaolaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
3 szárított babérlevél
A hagymát, fokhagymát, babérlevelet, fahéjat egy lábasban közepes lángon nagy löket olívaolajon kissé lepirítjuk. Rászórjuk a köményt, mustármagot, cayenne borsot, chilit, szárított oregánót, szárított paradicsomot, 2-3 percig közepes lángon kevergetjük. Ráöntjük a worcestershire szószt, hagyjuk hogy kissé elpárologjon, majd ráöntjük a ketchupot, konzervparadicsomot, 1-2 dl vizet. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
A húsokat olívaolajjal megkent tepsire fektetjük. Bedörzsöljük sóval, borssal, összeforgatjuk és felöntjük a paradicsommártással. Alufóliával lefedjük, parázs felett vagy 180 fokos sütőben két órát pároljuk.
Ha a húsok megpuhultak kivesszük a tálból. A mártásból kiszedjük a babérlevelet, fahéjrudat. Villával összepaszírozzuk, két-három evőkanálnyi olívaolajat adunk még hozzá, ha kell sózzuk, borsozzuk. Az oldalasokat megforgatjuk benne, majd forró grillre helyezzük. Oldalanként 2-3 perc alatt ropogósra sütjük.
Sült krumplival, sült paprikával, paradicsomsalátával, friss kenyérrel, vörösborral vagy hidegsörrel konzumáljuk…
Pepe és Laura konzumál :)