
Szóval takart. Ahhoz képest hogy tizennyolc éves koromig a laposban éltem, a „takart” elnevezéssel nem nagyon találkoztam pedig nem panelban születtem. Viszont a minap eszembe jutott. Tavaly ettem utoljára még abból, amit Évi hozott (vagy az apukájától, vagy a vecsési káposzta fesztiválról, erre már nem nagyon emlékszünk).
Kellbele (kb. 4 személyre):
60 dkg kolbászhús
4 vékony szelet húsos füstölt szalonna, pl. kolozsári, és még fél maréknyi vékony csíkokra szelve
1/3 bögre rizottó rizs (arborio) 4-5-ször átmosva (ameddig az átfolyó víz tiszta nem lesz)
1 tojás
10-20 dkg füstölt csülök vagy tarja, falatnyi darabokra szelve
2 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 friss chilipaprika, apróra vágva
4 babérlevél
Fél teáskanálnyi római kömény
Két teáskanálnyi őrölt édes pirospaprika
Olívaolaj (jobb híján, mangalicazsíromat valahol elhagytam)
Két evőkanálnyi kenyérliszt
2,5 dl sertéshús alaplé
2 dl fehérbor
Víz
Frissen őrölt fekete bors
80 dkg savanyú káposzta
12 savanyú káposzta levél
200 g ( 1 doboz) legalább 20 %-os tejföl, felkeverve
Friss fehér kenyér
Italmellé: Légli Blanc, 2009
Egy tálba kinyomkodtam a kolbászhúst a bőréből, majd beleöntöttem az átmosott rizst, hozzáadtam 1 tojást és kézzel jól összegyúrtam.

Egy serpenyőben kis olívaolajon közepes lángon 4-5 perc alatt „zsírjára” pirítottam az apróra vágott szalonnát, hozzáadtam a hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, babérlevelet és vigyázva hogy meg ne barnuljon még öt percig sütöttem.
Levettem a tűzről, rászórtam a pirospaprikát, római köményt majd összekevertem.

Őröltem a tetejére egy kis feketeborsot, megszórtam még egy kanálnyi liszttel, kicsit meglocsoltam vízzel hogy elázzon a felső lisztréteg is majd 190 fokra előmelegített sütőbe
tettem másfél órára fedő alatt. Ilyenkor általában egy óra elteltével meg szoktam nézni hogy miújság, kell-e még bele só vagy bors, de mivel mind a csülök, mind a szalonna eléggé sós volt ezért most a sószórás elmaradt – pont tökéletesnek ítéltem meg a kóstoláskor -.

Ezután még fél órát hagytam a sütőben fedő nélkül, ennyi idő alatt a felső káposztaréteg szépen megsült. Fél óra múlva kivettem és még 20 percet hagytam a gázon kis lángon gyöngyözni hogy a leve egy részét elforrja. Keverni nem szabad, csak a lábas két fülénél fogva rázni, forgatni, mint a bográcsban főtt pörköltöt.
Tányérra szedtem, rákanalaztam egy-egy evőkanálnyi tejfölt, melléraktam egy-egy szelet friss fehérkenyeret és elénekeltük a Himnuszt. Najó, ez elmaradt, de azért butára zabáltuk ebből is magunkat :D