Takart - Alföldi töltött káposzta
2010. október 07. írta: charliefirpo1

Takart - Alföldi töltött káposzta

 

„A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Megtalálható a román ételek között is sarmale (a török sarmak szóból) vagy kicsinyítő képzővel sărmăluţe néven, de az erdélyi szászoknál is ez volt a régi céh-ünnepek és a szomszédság-napok fő fogása.Magyarország egyes részein (főleg Dél-Kelet-Magyarországon) szárma a neve. A szerbek sarma-nak nevezik. Az ürühússal töltött káposztát az arabok is nemzeti konyhájuk részének tartják.Svédországban kaldolme néven ismerik. Az Alföldön takartnak is nevezik. Moldvában, Bukovinában a töltött káposzta neve geluska, galuska, a szó ebben a jelentésben itt román kölcsönzés”
 
Szóval takart. Ahhoz képest hogy tizennyolc éves koromig a laposban éltem, a „takart” elnevezéssel nem nagyon találkoztam pedig nem panelban születtem. Viszont a minap eszembe jutott. Tavaly ettem utoljára még abból, amit Évi hozott (vagy az apukájától, vagy a vecsési káposzta fesztiválról, erre már nem nagyon emlékszünk).
 
Kellbele (kb. 4 személyre):
60 dkg kolbászhús
4 vékony szelet húsos füstölt szalonna, pl. kolozsári, és még fél maréknyi vékony csíkokra szelve
1/3 bögre rizottó rizs (arborio) 4-5-ször átmosva (ameddig az átfolyó víz tiszta nem lesz)
1 tojás
10-20 dkg füstölt csülök vagy tarja, falatnyi darabokra szelve
2 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 friss chilipaprika, apróra vágva
4 babérlevél
Fél teáskanálnyi római kömény
Két teáskanálnyi őrölt édes pirospaprika
Olívaolaj (jobb híján, mangalicazsíromat valahol elhagytam)
Két evőkanálnyi kenyérliszt
2,5 dl sertéshús alaplé
2 dl fehérbor
Víz
Frissen őrölt fekete bors
80 dkg savanyú káposzta
12 savanyú káposzta levél
200 g ( 1 doboz) legalább 20 %-os tejföl, felkeverve
Friss fehér kenyér
 
Italmellé: Légli Blanc, 2009
 
Egy tálba kinyomkodtam a kolbászhúst a bőréből, majd beleöntöttem az átmosott rizst, hozzáadtam 1 tojást és kézzel jól összegyúrtam.
A savanyú káposztát átmostam folyó víz alatt, a levelek szárát kivágtam. A húskeverékből tenyérnyi gombócokat formáltam. Ahogy anyukám mondta, egy káposztalevelet kell a torzsával a tenyér töve felé nézve helyezni, a közepébe egy húsgombócot rakni, a széleit jobbról, balról behajtani, majd az ujjaink vége felé görgetve becsomagolni. Ezzel az eljárással nyolc gombócot formáztam, félretettem.
Egy serpenyőben kis olívaolajon közepes lángon 4-5 perc alatt „zsírjára” pirítottam az apróra vágott szalonnát, hozzáadtam a hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, babérlevelet és vigyázva hogy meg ne barnuljon még öt percig sütöttem.
Levettem a tűzről, rászórtam a pirospaprikát, római köményt majd összekevertem.
Egy nagy lábas alján elrendeztem a szalonna szeleteket, ráraktam egy adag káposztát, majd egy kanálnyit a paprikás sülthagymás keverékből, rá a maradék káposztaleveleket, majd rá a töltött káposztagombócokat. A gombócok közé helyeztem a babérleveleket, a szeletelt füstölt csülökdarabokat, megszórtam egy evőkanálnyi lisztel, végül rákanalaztam a maradék sülthagymát. Ennek a tetejére raktam a maradék savanyú káposztát, felöntöttem 2 dl fehérborral, 2 dl sertéshúsleves alaplével, és végül vízzel hogy épp elfedje – ha lett volna elég alaplevem akkor csak azt használtam volna, de nem volt,  ezért a víz-.
Őröltem a tetejére egy kis feketeborsot, megszórtam még egy kanálnyi liszttel, kicsit meglocsoltam vízzel hogy elázzon a felső lisztréteg is majd 190 fokra előmelegített sütőbe tettem másfél órára fedő alatt. Ilyenkor általában egy óra elteltével meg szoktam nézni hogy miújság, kell-e még bele só vagy bors, de mivel mind a csülök, mind a szalonna eléggé sós volt ezért most a sószórás elmaradt – pont tökéletesnek ítéltem meg a kóstoláskor -.
Ezután még fél órát hagytam a sütőben fedő nélkül, ennyi idő alatt a felső káposztaréteg szépen megsült. Fél óra múlva kivettem és még 20 percet hagytam a gázon kis lángon gyöngyözni hogy a leve egy részét elforrja. Keverni nem szabad, csak a lábas két fülénél fogva rázni, forgatni, mint a bográcsban főtt pörköltöt.
 
Tányérra szedtem, rákanalaztam egy-egy evőkanálnyi tejfölt, melléraktam egy-egy szelet friss fehérkenyeret és elénekeltük a Himnuszt. Najó, ez elmaradt, de azért butára zabáltuk ebből is magunkat :D

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr472355023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.10.08. 07:57:13

Öregem, a fél életemet a magyar Alföld közepében, azaz Debrecenben éltem le, de a büdös életben nem hallottam senkitől soha a töltöttkáposztára, hogy "szárma", meg "takart"!!
Sőt, még Kecskeméten is éltem, meg Szegeden is, és ott sem használta erre az ételre senki soha ezt a két szót.
Honnan szedted? Melyik Alföldről, talán Németalföldről?

charliefirpo1 2010.10.08. 09:10:58

Ahogy írtam énsem találkoztam még ezekkel az elnevezésekkel, lehet túl fiatalok vagyunk.
Wikipedia a forrás amúgy

greybull 2010.10.10. 08:54:54

@charliefirpo1: 50 és 60 között én még fiatalnak érzem magam, de "túl fiatal"-nak azért már nem...Szóval eddig azért kellett volna már hallanom ezeket az elnevezéseket.
Mindazonáltal amikor a nejem főz, én titokban még egy kanál zsírt és egy kiskanál pirospaprikát beleteszek az edénybe - na ettől tényleg k...a jó lesz!!!! (Jó, nem egy fogyókúrás étel, de kit érdekel?!)
Amúgy mi nem teljesen így készítjük, de szerintem ez is kitűnő, ahogy írod.
A legvadabbat egy főkönyvelőnőtől hallottam:
ő előtte még csinál egy köröm-csülök vegyespörköltet és ebből tesz minden töltöttkáposzta rétegre egy réteget, plusz a füstölt csülköt - na ez aztán tényleg ütős lesz!
Jó étvágyat!!

charliefirpo1 2010.10.10. 10:54:44

Hát nem a kor a lényeg hanem hogy hogyan érzed ugye ;) Az a köröm-csülök téma már tényleg durva, egy adaggal belőle aztán az ember lebonthat egy hegyet is gondolom :D
Köszönöm a kommentet!
süti beállítások módosítása