Az előzőekben leírt alaplé mondhatni majdnem egyenes következménye lett a szombati vacsoránk.

Reggel neki is láttam egyből és sikerült egy mélytányérnyi ( kb 30 dkg) adag színhúst összevadásznom.
Gyűjtöttem némi ötletet Locatellitől. Gondolom neki a sima csirkés dolog túl prűd lett volna így ezt a változatot konkrétan nem leltem de nagyjából összeállt a kép. Aztán elugrottunk a piacra még egykét hozzávalóért.
A ravioli elnevezéssel kicsit bajban vagyok még mindig, mert a nagykönyv szerint: „ a leghíresebb olasz töltött tészta. Sertéshússal és sajttal töltött változata már a tizennegyedik századi szakácskönyvekben is szerepel. A tordellival ellentétben a ravioli széle általában cakkozott.”
Szóval már a múltkori alkalomkor is volt egy kis vitánk hogy akkor most négyszögletes vagy kerek, mert abból is lehet látni gazdagon. Mivel az első nekifutásra négyszögleteset készítettem ezért most a kerek következett.
Kellebele (4 főre):
A csirkehúsos töltelékhez:
30-40 dkg főtt csirkehús
3 kisebb gerezd fokhagyma, apróra vágva
3 zsályalevél
1 rozmaringág
1,5 dl fehérbor
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Marék (kb két evőkanálnyi) apróra vágott petrezselyemlevél
2 evőkanálnyi tejszín (legalább 30 %-os)
1 tojás
1 evőkanálnyi zsemlemorzsa
1 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
Olívaolaj
A Raviolihoz:
500 g finom kenyérliszt
1 dl langyos víz
3 tojás, és még 2 tojás sárgája
Csipetnyi sáfrány
1 evőkanálnyi olívaolaj
4 csipet tengeri só
A gorgonzolás mártáshoz:
2 kisebb fej shalott hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3 nagyobb csiperkegomba, vékony szeletekre vágva
5 g gorgonzola
Két evőkanálnyi reszelt parmezán
Két evőkanálnyi mascarpone
Két evőkanálnyi tejszín
1 dl csirkehús alaplé
1 dl fehérbor
Két evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemlevél
Egy evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
A fűszervajhoz:
Kb két evőkanálnyi vaj
4 rozmaringág végéről a levelek
4 zsályalevél
Zenemellé: Che Sudaka
Italmellé: Nyakas, Irsai olivér, 2009
Először a tésztát készítettem el, azt utána úgyis pihentetni kellett. Egy nagy tálba beleszitáltam 10 púpozott evőkanál lisztet, megszórtam 4 csipet sóval, csipetnyi sáfránnyal és összekevertem. A közepébe kis mélyedést formáltam és beleütöttem három tojást és két tojássárgáját. Meglocsoltam egy evőkanálnyi olívaolajjal, egy deci vízzel majd pár perc alatt összekevertem hogy kicsit összeálljon. Belisztezett deszkára fektettem és 20 perc alatt készre gyúrtam. Megfeleztem, gombócokat formáltam belőle és benedvesített folpakkba csomagoltam. Kb. 1 órára félretettem pihenni, addig elkészítettem a tölteléket, mártást.


Szóval ezzel a kis trükkel sikerült egész fasza vékony tésztát készítenem (előtte a gombócot meg kellett feleznem nyújtás közben mert soknak bizonyult) amiből kb. tenyérnyi köröket szaggattam ki.
A körök közepére halmoztuk a töltelékeket (ebbe már Évi is beszállt) körömnyi széleket hagyva. A fedőlap szélét bekentünk vízzel és jól összenyomkodtuk mindenütt. Lisztezett tálcára helyeztük a kész darabokat, kis vizzel meghintettük és folpakk alatt tartottuk a főzésig.

A főzővízbe 10 csipet sót szórtam és lobogó vízben kb 3-4 perc alatt megfőztem a töltött tésztát.
Közben egy serpenyőben vajat olvasztottam, mikor felhabosodott rászórtam 4 zsályalevelet meg négy rozmaringág végét és 1-2 percig pirítottam.
A tányérra szedtem a gombás mártást, rá a tésztát, amit a zsályás-rozmaringos fűszervajjal locsoltam meg.
Hát nem mondom hogy eccerű, de aszthiszem megérte. Jaigen, József röviden: hús meg tészta.
