Vasárnapi ebéd -  kínai hátszín
2010. május 17. írta: charliefirpo1

Vasárnapi ebéd - kínai hátszín

 Megint vasárnap, ismét ebéd. Sikerült fél tizenegyig aludni az előző esti kártya után - pedig be se rugtam nagyon - úgyhogy valami egyszerűt és viszonylag gyorsat akartam enni. Már jó rég kinéztem magamnak ezt a receptet, legalább kétszer láttam a paprika tv-n csak sose sikerült pontosan leírnom. Most a sok zöldség meg a még mindig kitartó csirkeundor (bár már múlik és van terv) után adott volt hogy marha lesz a kaja. Nyulat vagy bárányt is szivesen csinálnék egyszer meg szerintem még fogok is csak Évit kellene meggyőznöm róla. Ja meg ottvan Juci a csigával de szerintem előbb lesz otthon nyúl mint csiga. Na mindegy, vissza az ebédhez. Szóval Ching He Huangtól jött a recept, utóljára a wonton volt tőle most meg az is eszembe jutott még ami miatt erre gondoltam hogy már kínait is rég csináltam. Hátszínnel már próbálkoztam valentin napkor csak akkor egybe sült, ez a vékony csíkokra vágott verzió meg könnyebnek tűnt. Elvileg spenóttal meg gombával kellne elkészíteni csak épp gombát felejtettem el venni a spenótnak meg mint felvilágosítottak már nincs szezonja. Úgyhogy kicsit átalakítottam és kínai kell lett spenót helyett, gombát meg egyszerűen elhagytam.

Kellebele (2 főre):
Egy 30-35 dkg-os hátszínszelet, vékony csíkokra vágva
2 evőkanál light szójaszósz
2 evőkanál osztrigaszósz
Csipet barnacukor
Két csipet só
Egy teáskanálnyi őrölt fekete bors
6 gerezed fokhagyma
2 friss chilipaprika, kimagozva, vékony csíkokra vágva
Kb. fél evőkanálnyi reszelt gyömbér
1 fej kínai kel
1 marék zöldbab
Fél kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
1 zöldhagyma átlósan ujjnyi szeletekre vágva
1 teáskanálnyi pirított, tört szezámmag (elhagyható)
2 teáskanálnyi szezámolaj (szintén lehet hanyagolni)
2 evőkanálnyi Shao Xing rizsbor (vagy száraz sherry, de nekem sikerült ilyen bort vennem. Olyan kb. mint a vízzel felhígított szójaszósz)
Fél bögre rizs
Mogyoróolaj

Zenemellé: Gyptian
Italmellé: Mackó pincészet auchan válogatásos csodája, asszem többet nem veszek mer szar. Meg a rizsbort is megkóstoltam azért

Először bepácoltam a húst. A darab hátszínt bár tudom nem lenne szabad de azért óvatosan elvertem klopfolóval (nem a recés lapjával hanem a fa részével) kb. fele olyan vastagra mint volt. Utána a rostokat keresztbe vágva vékony (kb 2 cm széles) csíkokra szeleteltem. Egy nagy tálba beleöntöttem két evőkanál szójaszót, két evőkanál osztrigaszót, beleszórtam a sót, cukrot, feketeborsot és beleforgattam a húscsíkokat majd félretettem pihenni. Egy nagy fazékban kis mogyoróolajat melegítettem és hozzáadtam a fél bögre jázminrizst. Addig pirítottam ameddig el nem kezdtek a szemek fehéredni, utána felöntöttem egy bögre vízzel és megszórtam négy csipet sóval. 175 fokra előmelegített sütőbe tettem 25 percre fedővel. Egy kis lábasban vizet forraltam pár csipet sót szórtam bele és 3-4 percig főztem a zöldbabot majd leszűrtem és hideg jeges vízbe félretettem. Felaprítottam három gerezd fokhagymát, egy chilit kimagoztam, felvágtam apróra. Egy nagy tálba beleszórtam a kínai kel kersztben félbe vágott leveleit, rálocsoltam két evőkanál szójaszószt és rászórtam a chilit meg a fokhagymát. A wokoban egy evőkanálnyi mogyoróolajat hevítettem nagy lángon és kb fél percre beledobtam a kelt. Párszor átforgattam és kiszedtem. Utána még egy evőkanálnyi mogyorólajat öntöttem, megvártam még újra felmelegszik és beledobáltam a húsdarabokat. Közepes / nagy lángon (attól függően mennyire sült) 5-6 percig sütöttem a húst folymatosan forgatva. Kb. két perc sütés után hozzáadtam a másik vékonyra vágott kimagozott chilit, a maradék három gerezd apróra vágott fokhagymát és a kb fél evőkanálnyi reszelt gyömbért. 6 perc után rálocsoltam kb. fél decit a rizsborból és egy perc alatt elforraltama felét, aztán elzártam a gázt. A zöldbab kimaradt, csak köret lett a végén pedig a sütés alatt bele akartam szórni (a vége előtt egy perccel) de elfelejtettem, majd legközelebb. A tányérra szedtem pár kel levelet, rá a rizst, rá a húst, némi szószt és megszórtam zöldhagymával, kaliforniai paprikával, pirított, összetört szezámmaggal (még a multkori sült rizs után maradt, nem muszáj hozzá inkább csak díszítésnek szántam. A szezámmagot felforrósított wokban 10-20 mp alatt aranybarnára pírottam és összetörtem, nagyjábol ennyi), meg egy kis szezámolajjal. A zöldbabokat meg mellé fektettem. A hús olyan omlós és puha lett hogy majbeszartam mikor megkóstoltam. Most ahogy így leírtam nem is tünik olyan eccerűnek, pedig hama meglett :D

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr92011468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása