Bárányborda - száraz, zöldfűszeres pácban
2012. október 11. írta: charliefirpo1

Bárányborda - száraz, zöldfűszeres pácban

Báránnyal próbálkoztam már párszor, ilyen-olyan formában. Sütni viszont nem igazán, raguba, moussaka-nak, vagy a máját lepirítva készítettem eddig leginkább. Egyszer, idén húsvétkor vettem egybe egy nagyobb darab bordát, hogy majd jól megsütöm azt a bizonyos „pálcikásat".
Aztán nem igazán úgy sikerült ahogy gondoltam, leginkább a vágás része a dolognak. A fele viszont megmaradt, tartogattam, hogy majd egyszer nekifutok a témának megint. Most hétvégére érett be. Valamiért a szárazpác jutott egyből eszembe hozzá, meg a kapor. Tévében láthattuk, de nem emlékszem már melyik műsor lehetett. Szóval fogtam a szárított kaprot és összetörtem még egy kis zölddel, fokhagymával, csilivel.
A borda vagdosását meg hagytam, épp csak beirdaltam és úgy dörzsöltem be a fűszerekkel, majd ment is be a hűtőbe egy napra.

Kellbele:

1 nagyobb, kb. másfél arasznyi bárányborda (60-70 dkg lehetett),
Tengeri só,
Olívaolaj,
Fejenként két közepes szem burgonya, héjában megfőzve,
1 dl száraz rozé

Szárazpác

1 teáskanál szárított kapor,
1 teáskanál szárított bazsalikom,
1 teáskanál szárított petrezselyem,
1 citrom reszelt héja,
Késhegynyi római kömény,
Teáskanál szemes fekete bors,
1 szárított csili,
3 gerezd fokhagyma,

Tzatziki

200 g zsíros tejföl,
1 közepes uborka,
Evőkanálnyi friss, aprított kaporlevél,
Fél evőkanálnyi friss, aprított petrezselyemlevél,
1 gerezd fokhagyma, lereszelve,
Tengeri só,
Durvára őrölt fekete bors,
Pár csepp citromlé,
Teáskanálnyi olívaolaj

Saláta

1 húsosabb paradicsom,
1 kis uborka, vékonyra szeletelve,
Evőkanálnyi petrezselyemlevél,
Fél teáskanálnyi fehérborecet,
Teáskanálnyi olívaolaj,
Csipetnyi só

Italmellé: Papatag rozé

  1. A páchoz a fűszereket a só kivételével törjük össze mozsárban. A bárányt tisztítsuk meg, töröljük le, bőrét a csontok mentén irdaljuk be. A fűszereket alaposan masszírozzuk bele, egy napra fóliába vagy zacskóba csomagolva tegyük hűtőbe. Sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből.
  2. A krumplit, miután megfőztük hámozzuk meg, vágjuk „hajóra". A húsról a fűszereket törölgessük le amennyire csak lehet, de ne dobjuk ki, forgassuk meg benne a krumplit és locsoljuk meg egy löket olívaolajjal.
  3. Egy nagy serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, a bőrös oldalával kezdve pirítsuk körbe a bordát (közvetlen sütés előtt sózzuk csak). Ha kész húzzuk félre, hagyjuk egy kicsit hogy hűljön és öntsünk alá egy kevés bort.
  4. A krumplit helyezzük a hús köré, sózzuk, borsozzuk, tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
  5. Fél óra után vegyük ki a húst, tegyük meleg tányérra, fedjük be alufóliával és hagyjuk pihenni 5 percet. Közvetlen tálalás előtt vágjuk csak fel.
  6. A tzatzikihez az uborkát hámozzuk meg, vágjuk negyedekre, vágjuk ki a magját, majd reszeljük le. Jól nyomkodjuk ki a levét, végül keverjük össze a petrezselyemmel, kaporral, fokhagymával, tejföllel. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót, kevés borsot, citromlevelet, olívaolajat.
  7. A salátához a paradicsomot vágjuk kockákra, keverjük össze a felszeletelt uborkával, petrezselyemmel, ecettel, olívaolajjal, csipetnyi sóval, borssal.

bárányborda.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr914831702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása