Nyárindítás - Grillezett bárány kofta
2012. május 01. írta: charliefirpo1

Nyárindítás - Grillezett bárány kofta

 

Ezalkalommal helyszíni beszámolóval jelentkezem, Buda egyik lakóparkjának legfelső emeletén rendezett remek grillpartiról. Merthogy végre itt a nyár, igaz még tavasznak kéne lennie de mindegy :)
Ha esetleg a szomszédok ráismernének az eseményre, utólagosan is közlöm, nem, nem égett oda semmi, sőt cefet jót ettünk! Az olajat nem kellett volna erőltetni, de hát jó pap is holtig tanul alapon ezt asszem Mátyás is megjegyezte egy életre.
Hősiesen adta le a füstjeleket a tíz perces sütési folyamat minden egyes pillanatában (igaz néha kissé kétségbeesett arckifejezéssel), a légterelőnek szolgáló hetilap gondos kezelésével.  Nagyobb volt a dolognak a füstje mint a lángja, hét-nyolc perc alatt el is éget nagyjából aminek el kellett. Ami visszamaradt, attól meg még este nyolckor is nyöszörögtünk, úgy teletettük a belünket vele.
Egészen tegnap reggelig bárányburger járt a fejemben, aztán miközben a fűszerezést tervezgettem akadtam rá egy közel-keleti kajára, a koftára. Ahogy azt a wiki is kezdi, legegyszerűbb formájában darált húsból (borjú vagy bárány), hagymából készült fűszeres gombóc.
Tovább nem is kutakodtam, bárány is, fűszeres is, nyársa is van húzva, csak jó lehet már.
A burgerektől amúgy is tartottam egy kicsit, legutóbb mikor rácsra próbáltam pakolni, hááát szóval nem volt túl jó ötlet. Vaslapon, serpenyőben oké, rácson nemoké.
Ez a kofta meg tulajdonképpen nem sok mindenben különbözik tőle, viszont ami nagy segítség, hogy nyársra vannak tűzve így könnyebb kezelni is. Pár koktél után meg pláne.
Erre pedig nagy szükségünk volt, mivel azt hiszem megtaláltuk a nyár idei slágerét. Nem kell hozzá más, mint egyrész tequila, egyrész cukorszirup, egyrész citromlé, maréknyi mentalevél, jósok jég és ásványvíz. Ez most elsőre úgy nézett ki, hogy a literes kancsó fele volt tele a tequilával (gold) citromlével és cukorsziruppal, a másik fele meg a jéggel. Ezt öntöttük szét nagyjából négyfelé, és küldtük meg még egy kevés ásványvízzel. Szóval valami Mojito féleség, csak rum helyett tequilával. Üt, de nagyon.
De lássuk akkor az a koftát.
 
Kellbele (4-6 főre):
70-80 dkg darált bárányhús,
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva,
4 gerezd fokhagyma,
1 szárított csilipaprika, törjük finomra,
3-4 rozmaringág levelei, felaprítva,
5-6 kakukkfűág levelei, felaprítva,
4-5 szárított paradicsom; áztassuk 10 percre kevés vízbe, utána nyomkodjuk ki és aprítsuk fel,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
1 citrom reszelt héja, felének a leve,
Evőkanálnyi vaj,
Maréknyi zsemlemorzsa,
Tengeri só,
Fekete bors,
Evőkanálnyi sűrített paradicsom
 
Tztatziki,
400 g görög joghurt,
1 uborka lereszelve,
Kis maréknyi mentalevél,
Tengeri só,
Fekete bors,
Citrom,
Pár csepp fehérborecet ha van,
Fél teáskanálnyi szárított oregánó, ha akad,
2 gerezd fokhagyma
 
Tzatziki
Az uborkát lereszeljük, besózzuk, 5 percre állni hagyjuk. Közben mozsárban összetörjük a fokhagymát egy csipetnyi sóval, mentalevéllel.
Az uborka levét jól kinyomkodjuk, összekeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, mentát, csipetnyi sóval, borssal oregánóval fűszerezzük. Csepegtessünk rá egy kevés citromlevet, fehérborecetet majd keverjük össze. Fél órára tegyük hűtőbe.
 
Bárány
A bárányhúst sütés előtt legalább öt órával fűszerezzük be. Egy nagy tálba tegyünk bele minden hozzávalót, szórjuk meg 7-10 csipet sóval (közben ellenőrizzük megfelelő-e az ízesítés, én kicsit „sósszájú” vagyok, úgyhogy kilenc lett), locsoljuk meg fél citrom levével és alaposan gyúrjuk össze. Fedjük le folpackkal és tegyük hűtőbe.
Ha fa nyársakat használunk, áztassuk vízbe. – Ez gyanítom amiatt lehet hasznos, hogy sütéskor a hús nem ragadjon rá a fára. Nekünk legalábbis szépen körbeforgott, a végén könnyen le lehetett húzni a gombócokat.
Sütés előtt fél órával gyújtsuk meg a tüzet, legyen forró a parazsunk, ha majd sütünk. A húst vegyük ki a hűtőből, nagy maréknyi darabot formázzunk kissé hosszúkás gombóccá, és szúrjuk rá kettesével a nyársakra. Sütésig tegyük hűtőbe.
Ha jó a tűz (pár centivel a rács felé tartjuk a tenyerünket és 3-4 másodpercig ott tudjuk tartani) tegyük a grillre a nyársakat úgy, hogy a tompa végük kifelé nézzen, így nem fog átforrósodni sütés közben.
Hagyjuk pár percig pirulni, mielőtt megfordítanánk. Körülbelül tíz perc kell neki, ha nagyon pirulna valamelyik, húzzuk félre a grill kevésbé forró részére.
Ha elkészültek pirítsunk pár pitát mellé.
Tzatzikivel, görög salátával, héjában sült rozmaringos burgonyával, jéghideg tequila koktéllal, igazi nyárindító kaja! 
Nekünk szerencsére Eszti közreműködésével még egy kis epres mascarpone is jutott a végére, fojtásnak :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr904482064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása