A "0 forintos" kaja - Sztrapacska
2012. július 11. írta: charliefirpo1

A "0 forintos" kaja - Sztrapacska

Merhogy minden volt otthon, még a hétvégén megvettem. De egyébként a „vitzet" félretéve, a hétvégi bevásárlásnál sem a kiló krumpli volt a súlyos tétel, bár a juhtúró amennyire büdös, annyira drága is, szerencsére nem kell belőle sok.
Kaprot ajánlanám a szlovák testvérek figyelmébe, egyszer érdemes kipróbálni ezzel is szerintem.
Sütni se szokták, de Évi kérte, én meg fejet hajtottam. Kacsazsírt nem nagyon láttam a receptekben, de ezt is ajánlanám akkor a rajongók figyelmébe. Ha egy kevés borsot is teszünk a tésztába, az se fogja elvinni a rossz irányba.
Szóval ahhoz képest, hogy első próba, illetve a konyha a projekt kezdetekor 32 fokos volt „csak", nem is sikerült olyan rosszul. Kicsit még fogytam is szerintem miközben készült.

Kellbele (4-5 főre):

Kb. 50-60 dkg burgonya, meghámozva, lereszelve,
Kb. 30 dkg liszt,
Tenger só,
Fekete bors,
Kacsazsír,
15-20 dkg kolozsvári, vagy más húsosabb szalonna,
Kb. 20-30 dkg juhtúró,
Sűrű tejföl,
Csokor kapor levelei, felaprítva

  1. A krumplit meghámozzuk, lereszeljük.
  2. Fokozatosan adagolva keverjünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz. Ha nem elég vizes a krumpli, adjunk még hozzá egy kevés vizet (fél pohár max). A nokedlinál kicsit sűrűbb masszát kell kapnunk, ami még azért nedves, nyúlós.
  3. Sózzuk, borsozzuk, majd szaggassuk lobogó sós vízbe. Ha feljöttek további 1-2 percig főzzük, majd szűrjük le (egy pohárral tegyünk félre a főzőléből, ha összeragadnának öntsünk rá egy keveset és szétesnek).
  4. A szalonnát kevés kacsazsíron pirítsuk meg.
  5. Egy magasabb falú tepsit vagy jénait kenjünk ki zsírral, öntsük bele a megfőtt tésztát. Keverjük el a szalonnával, a túró felével, kanalazzunk rá még egy kevés zsírt ha alacsony a koleszterin szintünk.
  6. Tegyük 250 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, vagy ameddig a teteje egy kis színt nem kap.
  7. Szedjük tányérra, szórjuk meg a maradék túróval, tejföllel, kaporral.

sztrapacska_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr204646177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gsnake 2012.07.11. 23:14:37

A juhtúró büdös? Legközelebb nézd meg a szavatossági idejét, ne vegyél lejárt szavatosságú terméket ;)

2012.07.11. 23:39:51

juhtúró atom! Ja, és legjobb túrós cucc, ha van még hozzá egy kis fokhagymás spenót is gyorsba belepárolva. Nem olyan unalmas, meg finomabb.(a fotón látható cucc nekem nem ízlene,valami száraz keverék, nem igazi cucc...)

2012.07.11. 23:41:34

de amúgy sok sikert, gyors fejlődés lesz, csak legyen elég pia ;)

Parasite 2012.07.11. 23:59:44

@[HPhD]Blokkolnam: pont ezt terveztem kommentelni, hogy a fotón szereplő valami az elég nyögvenyelősnek tűnik :) büdös juhtúróval még én sem találkoztam, de akkor próbáld meg legközelebb a bryndzát :)

Muzsikok közt 2012.07.12. 00:31:57

Kacsazsírt a tót pásztor az életben nem evett, még kacsát se látott. Meg disznót se. mind1.

Azért jó ha a disznózsírt(szalonna) és a kacsazsírt nem kavarod össze, bár Jamie Oliver beleb*ssza az olívaolajat mindenbe, ami angol étel....:)

létezőnick 2012.07.12. 00:36:50

ez hogy jön a 0 forintossal össze? Némi kolozsvári szalonna(nem ócsó), juhtúró(szintén nem ócsó, bár ha büdös volt, lehet, hogy féláron vetted) nem kevés tejföl, ami ha tényleg a tejnek a föle és ehető minőségű, akkor az sem az elhanyagolható árú összetevő.

Nekem a tojás hiányzik a receptből, a reszeltkrumpli+liszt+víz az erősen csirizes anélkül. Mindenesetre én ekkora mennyiséghez minimum kettőt (inkább hármat) felütnék.

Végülis olcsóbb mint 1 kiló bélszínből a rántotthús, ráadásul ha választanom kéne akkor simán a sztapacskát választanám, de a 0 forintos kajától igencsak messze van.
Az kb a rántott leves köménymaggal és pirított kenyérkockával kategória. Amit ha valaki tud főzni, akkor simán elkészíthet finomra is.

silverwol 2012.07.12. 00:46:22

Nem kell ehhez kolozsvári... minek? Jó kis vékony füstölt szalonna. A kaprot is kihagynám. A sütőt is ki lehet hagyni a végén, nem ad hozzá túl sokat.
A kacsazsírt nem értem, hogy jön az ide? Vagy disznózsír, vagy sima olaj.

Az adag meg elég kicsi, otthon általában 5kg krumpli+1kg liszt volt az arány, az úgy már elég volt egy-két étkezésre.

Volt egy német srác, cukorral ette. Akkor vesztette el minden szimpátiámat örökre.

silverwol 2012.07.12. 00:47:36

@létezőnick: Tojás szerintem nem kell bele. Ha raksz bele, az már tócsni tészta lesz.
A megoldás az, hogy öreg krumpliból kell csinálni, nem új krumpliból. A krumplihoz adott extra vizet meg simán ki kell hagyni.

Ленина · http://szanalmas.hu 2012.07.12. 01:06:19

Kell bele tojás is, az fogja össze, legalább 1db. Normális adagokat számolva, normális alapanyagokból ez 1500Ft A többi jó.

skaven 2012.07.12. 02:09:00

1-2 tojas nem art. es igen, uj kruplibol folosleges nekiallni emellett. a kapor pedig kb. a szentsegtores kategoria.
sutni ertelmetlen, ellenben az egy napos cuccot kis zsiron piritani kell mindenkeppen, amig kellemes szine nem lesz. ez tipikusan az a kaja, ami masnap meg finomabb, csak ahhoz iszonyat mennyiseget kell csinalni hogy maradjon belole akkorra. :)
persze elso probanak jo ez, meg kiserletezni is lehet, de ez olyan szinten egyszeru kaja, hogy sok ertelmet nem latom, legalabbis en ugyanugy csinalom ahogy kb. het eves koromban megtanultam anyamtol es ennel pont nem is jutott eszembe soha, hogy varialjak rajta barmi is. emellett az egyik kedvenc etelem pedig tenyleg semmi extra nincs benne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.07.12. 06:19:59

hat ez nem sztrapacska
de attol meg lehet jo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.07.12. 06:23:49

mondjuk maga a receptjo, valahogy a foto lehet a hibas

2012.07.12. 07:10:48

Én Klossteigból szoktam csinálni - ebből főzik a németek a kartoffel knödelt.

Egyébként ezek az olcsó kaják nem annyira olcsók, mert ha hozzászámolod a víz és energia költséget (sok és nagy edényt kell utána elmosogatni.) akkor már nem is annyira olcsó. A vendéglőkben ehhez még a szakács órabére is hozzá jön, így meg aztán végkép nem az.

gigabursch 2012.07.12. 07:24:42

A nénikéd valaga az lehet, hogy büdös, de a juhtúró az nem.

hülyegyerek...

Deneware. 2012.07.12. 08:09:20

@Gsnake: Pont ezt akartam írni. Méghogy büdös a juhtúró... Egyébként két fontos alkotó is kimaradt. Az egyik egy kis savanyú káposzta köretnek, a másik meg egy jó nagy korsó sör utána...

Deneware. 2012.07.12. 08:15:48

A fotó meg tutira nem a recept alapján készült, mert a juhtúrónak illene szétolvadni, és nyúlós masszaként bevonni a nokedliket. Pont attól jó...

charliefirpo1 2012.07.12. 08:33:56

Minden kedves olvasni nem tudó figyelmébe:

"Szedjük tányérra, szórjuk meg a maradék túróval"

Illetve a büdösség az eléggé relatív fogalom ;)

Statiszikailag pedig az ohne tojás verzió felé áll a zászló

charliefirpo1 2012.07.12. 08:40:11

@létezőnick: a nullaforintos részhez -> egy fricska lett volna azoknak, akik előadják hogy ezerből három fogást összeraknak és utána még a mozijegy is kijön a maradékból.

John Veed 2012.07.12. 08:44:42

eztökrerohadtul nem olyan sztrapacska amit anyám csinál. de tökre nem. és az még olcsóbb is.

nyomasek 2012.07.12. 09:05:24

Namost kacsazsír helyett tessenek füstölt szalonnát kiolvasztani, annak a zsírját locsolgatni, plusz összekavarni a pörcöket bele jól. Aztán jó hideg sörrel öblögetni, sűrűn. :)

hehe64 (törölt) 2012.07.12. 09:18:26

Tisztelt posztoló vegye figyelembe, hogy a kapor elég agresszív fűszer, melynek íze, illata csak kb. a zemberek egyharmadának tetszését vívja ki, mellesleg pedig sikeresen nyomja el az étel alapízét.

Ez amolyan "angol konyha" fíling szerintem.

charliefirpo1 2012.07.12. 09:29:42

@hehe64: megfelelő mennyiségben inkább kiegészít, mint elnyom. Szerintem.

viggostar 2012.07.12. 09:34:54

A tojásos változat hívőinek:a sztrapacska tésztába nem kell tojás, mert a reszelt krumpli azt tökéletesen helyettesíti. Ha mégis teszel bele, attól csak keményebb, gumisabb lesz. A fasírtot is elkészítheted tojás nélkül, ha reszelsz bele egy krumplit. Víz meg minek bele? Ereszt elég levet a reszelt krumpli.A juhtúrót pedig nem rá kell tenni, hanem elkeverni a frissen kifőtt galuskákkal, hogy jól elolvadjon rajta.A kapros változatról már hallottam, de én maradok a szalonnásnál. Külön zsírt sem teszek bele soha, csak meglocsolom a kiolvasztott szalonnazsírral. Sütni sem kell, de ha lepirítod kissé az alját, na az nagyon finom. :)Felvidéken ettem már savanyú káposztával is, nem volt rossz, de nekem nem hiányzik hozzá. Viszont ez a "büdös a juhtúró" engem is meglepett. Még soha nem tapasztaltam, lehet, hogy nem volt elég friss, amit vettél?

janikahhh (törölt) 2012.07.12. 09:36:45

@gigabursch: Na, belőled is előtört a kultúra, te tahó.

charliefirpo1 2012.07.12. 09:49:50

@viggostar: Vizet kénytelen voltam beletenni mert hűtőben volt a krumpli fele és kiszáradt (nem volt leve). A tészta olyan volt elsőre mintha száraztésztát gyúrnék. Zsír kellett alá mert a kolozsvári túl húsos volt és kevés sült ki belőle. A túró meg teljesen rendben volt, de ha azt írom hogy kellemetlen, vagy erjedt, hogynézmáki, sose jött volna ide egy troll se :D
Kössz a kommentet!

stoppos76 2012.07.12. 10:13:42

Imádom. Csak ne kéne reszelni a krumplit. :)

Arra nincs valakinek egy hatékony ötlete?

vernarancs 2012.07.12. 10:14:40

kaprot letiltanam azonnal. azt csak tokfozelekbe szabad rakni es utana a kidobni a fozelekkel egyutt.

a sztrapacska advanced nalam olyan, hogy hagymat is piritok ala, sokkal tocsogosabbra csinalom mint itt a kepen es sajtot reszelek ra. mas ize lesz, de igen jo.

vernarancs 2012.07.12. 10:16:02

@stoppos76: en sosem reszelem a krumplit. berakom a robotgepbe es az eles kessel adok neki. fel perc es kesz a krumplipep :)

vlagyimi rputyin 2012.07.12. 10:37:07

Szerintem nem kell a sztrapacskába tojás.
Nem lesz csirizes, a sztrapacska aszegények eledele volt, nem bonyolitották túl.

Ami a lényeg a kifőtt sztrapacskát soha sem öblitjük le, mert kihül és elveszti szaftosságát.

Végül izlések és pofonok különbözőek.

stoppos76 2012.07.12. 11:20:55

@vernarancs: Akkor az viszi. Szuper, erre az infóra volt szükségem, köszönöm. :)

mézescsók 2012.07.12. 12:57:08

A kaja nem lehetett száraz, mert volt ráöntve kacsazsir, ki volt kenve az edény és ott volt még a kisütött szalonna is, meg a tejföl.
Szerintem elég a szalonna zsírja, de nincs étel, aminek a kacsazsír árthat, mert finom.
A tojás a tésztát nem gumiszerűvé teszi, hanem összetartja a reszelt krumpli+víz+liszt kombót. Néhány kommtárs szerint víz sem kell bele, ez esetben viszont kiváncsi lennék rá, hogy a krumli+liszt páros együtt marad-e?
A juhtúró beleolvad, a fotón a tetején a rámorzsolt maradékot lehetett látni, ami ugyancsak nem árthatott a kajának.
A juhtúró illatát talán nem mindenki szereti. Egynek mindjárt itt vagyok én, de azért nem mondanám büdösnek.
Mi átszoktuk sütni kicsit, mert szerintem még jobban összeérnek az ízek, de ahány ház, annyi szokás.
Kaporral még nem próbáltam, de imádom, úgyhogy legközelebb teszek vele egy kisérletet. El nem ronthatja.

vlagyimi rputyin 2012.07.12. 19:42:10

@mézescsók:

A sztrapacskába nem kell viz , mert lisztet is csak annyit teszünk bele amenyit a krumpli fel vesz.

eperke76 2012.07.12. 19:54:57

@gigabursch: A "kritikádból" tényleg csak "építkezni" lehet, gratulálok. Azt nem értem, ha valami ennyire nem tetszik, akkor egyáltalán miért veszed rá a fáradtságot, hogy kommentet írj, beteg vagy...

viggostar 2012.07.12. 23:14:23

@mézescsók: Hidd el amit putyin is mond, a sztrapacskába tényleg nem kell se tojás , sem víz, csak reszelt krumpli, liszt amennyit felvesz és só. Itt a reszelt krumpli tartja össze a tésztát. Próbáld ki egyszer és magad is látni fogod, hogy ennyi és nem több. :) Természetesen a sima nokedliba kell tojás, de ebbe biztosan nem. Egy istenien főző rokontól a sztrapacska mellett még azt is megtanultam, hogy a sima nokedli is akkor a legfinomabb, ha 40 deka lisztbe csak egy tojást teszel és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni. Kipróbáltam, igaza van, azóta én is így csinálom.

mézescsók 2012.07.13. 13:15:19

@vlagyimi rputyin: @viggostar: Kipróbálom, talán még ma, ha lesz kedvem elmenni juhtúró beszerző körútra. De a víz és tojás eddig sem ártott neki. Kösz a tippeket.
Kellemes hétvégét!

Gsnake 2012.07.16. 20:10:58

@charliefirpo1:
"Illetve a büdösség az eléggé relatív fogalom"

Jahm... relatíve nem szagoltál még érett pálpusztait? :D
süti beállítások módosítása