Zöldfűszeres kacsacomb, finom.... , nemistudom, körettel?
2012. június 04. írta: charliefirpo1

Zöldfűszeres kacsacomb, finom.... , nemistudom, körettel?

 Aki még nem vágná, elég nagy főzelékfanok vagyunk.

Fel is kaptam a fejem a bűvős szakácson a minap az egyik bejegyzésre, a Primőrmámorra. Ott is a finomfőzelékre, mer' az egyik kedvenc témám ugyanis a finomfőzelék. Most hirtelen nem is értem, hogy nem találtam itt egy finomfőzeléket se, pedig elég gyakran előkerül.
Kicsit mazochistának tűnhet a dolog, gondolom a menzás finomfőzelék mindenkinek megvan. Valaki vagyszereti, vagy rühelli.
Na mindegy, főzelék téren eléggé kreatív vagyok, kettő ugyanolyat nemigen főztem még. Ez a recept meg úgy megtetszett, rendesen beleette a fejembe magát. Valami sült húst gondoltam mellé, és mivel marha és gyesznyó túladagolás volt az utóbbi hetekben, bevillant a kacsa is.
Viszont a kacsacombhoz még főzelék kicsit soknak tűnt így inkább köretszerű lett a történet. Mondjuk ha valaki látta vagy megnézi a bejegyzést, arról se mondaná meg elsőre hogy főzelék. Ha valaki több levet akar húzza fel, vagy ne főzze el nagyon a folyadékot, de csak miután adott ennek itt egy próbát.
Szerintem legalábbis.
 
Kellbele (4 adag):
4 kacsacomb,
Maréknyi kakukkfű,
Néhány rozmaringág,
1 fej fokhagyma, a gerezdeket lapítsuk ki héjastól,
1 fej hagyma, negyedekre vágva,
Teáskanálnyi borókabogyó,
Teáskanálnyi szegfűbors,
Fekete bors,
Tengeri só (ha akad akkor nagy szemű),
Vaj vagy kacsazsír,
Pohár száraz rozé
 
Főzelék
30-40 dkg zöldborsó,
1 karalábé, felkockázva,
4 répa, karikákra vágva,
3 zöldhagyma, vastagabb karikákra vágva,
Maréknyi petrezselyem,
1,5 evőkanál liszt,
2 dl húsleves alaplé,
Tengeri só,
Fekete bors,
Vaj,
Fehérborecet
 
A kacsacombokat mossuk meg, törölgessük szárazra, a bőrét vagdossuk be átlósan és keresztbe. Dörzsöljük be sóval, borssal, egy széles serpenyőben kis láng felett bőrös oldalával lefelé pirítsuk zsírjára. Ha megpirult vegyük feljebb a lángot és pirítsunk a húsos oldalra is egy kis kérget.
Közben vajazzunk ki egy nagy tepsit. A combokat helyezzük a tepsire, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, helyezzük a hús közé a zöldségeket és öntsük fel borral. Fedjük be alufóliával, majd tegyük 190 fokos sütőbe 1 óra 15 percre.
Ha a hús megpuhult vegyük le a fóliát, tekerjük fel a sütőt amennyire lehet és pirítsuk meg a bőrét. Közben párszor locsoljuk meg az összegyűlt szafttal.
Miközben a hús sül készítsük el a „gárnírungot” is. :D
A borsót lobogó sós vízben két percig blansírozzuk, majd folyó hideg víz alatt lehűtjük, hűtőbe tesszük.
A  répát a karalábéval, zöldhagymával evőkanálnyi vajon kissé pirítsuk körbe, majd pároljuk kis lángon fedő alatt 15 percig.
Ha a még roppanós de már nagyjából azért meg is puhult szórjuk meg liszttel. A borsót szűrjük le, adjuk hozzá és jól keverjük össze hogy minden zöldséget bevonja a liszt.
Vegyük feljebb a lángot, pirítsuk 2-3 percig. Végül öntsük fel az alaplével.
Pár percig rotyogtassuk, közben sózzuk, borsozzuk. Ha besűrűsödött vegyük le a tűzről, adjunk hozzá pár csepp fehérborecetet és keverjük bele a felaprított petrezselymet.
Jó, rendben, tényleg nem úgy néz ki mint egy főzelék. A grízgombóc ami ott virít majd legközelebb, mert az még nem üti meg a szintet... :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr324565712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása