Mondeghini - Töltött kelkáposzta
2011. augusztus 21. írta: charliefirpo1

Mondeghini - Töltött kelkáposzta

Hát Isten áldja meg Locatellit, vagy azt aki ezt az ételt kitalálta! Mikor megkaptam az Ízek Itáliáját és először átlapoztam ez volt az egyik olyan recept ami rögtön szemetszúrt. Egyrészt mert szeretem a töltöttkáposztát, másrészt meg mert nem kell hozzá semmi különleges. Mondhatnám eccerű mint a faék. Meg persze meg is lepődtem kicsit hogy némá, az olaszok is csinálnak töltöttkáposztát.
Szóval most végre ezt is kipipáltam. Az étel minden egyes összetevője már külön-külön is izgalmas. A húsgombócok zsályával, rozmaringgal, a mártás hozzá, a sáfrányos rizottó amit még meg is pirítunk, szóval elég jól hangzik minden már külön-külön is.
Aztán mikor ott van előttünk egy tányéron minden és elkezdjük enni, minden egyes íz egyszerre jelenik meg és alkot tökéletes egészet. Na ennél a pontnál fogjuk majd azt mondani hogy beszarásjó ;)
  
 
 
Kellbele (4 főre):
 
Töltelék, káposzta
40 dkg sertés kolbászhús
350 g fehérkenyér, darabokra tépkedve, tejbe áztatva
175 ml tej
Nagy maréknyi frissen reszelt parmezán
1 hosszabb rozmaringág levelei, felaprítva
4 kisebb zsályalevél, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
8 kelkáposztalevél
Fél pohárnyi száraz fehérbor
Húsleves alaplé
Olívaolaj
20 g vaj
 
Sáfrányos rizottó
Bögrényi rizottó rizs
Két közepes fej vöröshagyma
Fél pohárnyi száraz fehérbor
Fél liter húsleves alaplé
30-40 g vaj
Kis csomag Sáfrány
50 g frissen reszelt parmezán
 
 
Először a sáfrányos rizottót készítjük el. Evőkanálnyi olívaolajon felolvasztjuk a vajat, ha felhabzott hozzáadjuk a felaprított hagymát. 5 percig kis lángon dinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst. Közepes lángon pirítjuk ameddig a szemek ki nem fehérednek. Felöntjük a fehérborral, elforraljuk. Megszórjuk a sáfránnyal, felöntjük annyi húsleveslével ami épp ellepi. 25 percig főzzük folyamatosan kevergetve, a folyadékot pótolva. A végén sózzuk, majd a levét amennyire lehet elfőzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a parmezánt. Hagyjuk kihűlni.
A töltött kelkáposztához a külső leveleket kidobjuk, a belsők közül kiválasztunk 8 nagyobbat. 4-5 perc alatt lobogó sós vízben blansírozzuk, lecsepegtetjük, a középső kemény részt kivágjuk.
A töltelékhez összekeverjük a húst, rozmaringot, zsályát, fokhagymát, parmezánt. A kenyeret jól kinyomkodjuk, ezt is a húshoz adjuk. Sózzuk, borsózzuk és összegyúrjuk. 8, golflabda méretű golyót formázunk belőle.
A káposztaleveleket a tenyerünkbe vesszük, a torzsához közelebbi része nézzen csuklónk felé. Középre helyezünk egy húsgombócot. A csuklónk felöli részt felhajtjuk, majd a két szélét is behajtjuk, végül lezárjuk az ujjaink felöli résszel. Két tenyerünk között óvatosan összenyomkodjuk szabályos kis labdákat formázva.
Magas falú széles serpenyőben vagy egy szélesebb lábasban 3-4 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk. A labdákat beletesszük a vastagabb részükkel felfelé és 2-3 percig közepes lángon pirítjuk. Megfordítjuk, további 2-3 percig pirítjuk a másik oldalt is, majd felöntjük fehérborral, és kb. ugyanannyi húsleveslével.
Fedő alatt kis lángon 45 percig pároljuk, ha elfogyna a folyadék pótoljuk.
A gombócokat előmelegített tányérra szedjük, melegen tartjuk. A maradék lét 5 perc alatt nagy lángon harmadára sűrítjük, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Ha kell sózzuk, borsozzuk.
Széles, tapadásmentes serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olívaolajat melegítünk. Rákanalazzuk a félretett rizottót, „elegyengetjük”, pár perc alatt közepes lángon aranybarnára sütjük. Ha kezd a széle színt kapni egy tányér segítségével megfordítjuk. Ha nem jönne fel akkor széles fakanállal vagy egyéb eszközzel is próbálkozhatunk. Összeigazítjuk amennyire csak lehet és a másik oldalt is megpirítjuk.

Tányérra szedjük, ráhelyezünk 1-2 gombócot, meglocsoljuk a mártással, végül egy kevés parmezánforgáccsal szórjuk meg. Egy nagy adag tejfölt kanalazhatunk mellé ha nem bírunk magunkkal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr623168457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása