Pisztrángfilé
2017. május 01. írta: charliefirpo1

Pisztrángfilé

pisztrangfilie-7.jpg

A pisztráng azon kevés halak egyike, amiket szerencsére általában tényleg frissen megvehetünk itthon is. Többfajta fűszer és köret is passzol hozzá, szóval bátran lehet vele kísérletezni. Egyben sütni pofonegyszerű, leszedjük a pikkelyeit, fűszerezzük, aztán mehet a sütőbe vagy a grillre. A filé már egy kicsit más műfaj, de inkább csak azért, mert én itthon még nem nagyon találkoztam vele, szóval nagy eséllyel nekünk kell majd kicsontozni a halunkat.

Ha viszont összejön, nem kell a szálkák miatt aggódunk,  pár perc alatt elkészül, és még jól is mutat a tányéron. A műveletet innen vettem:gearpatrol.com. Ha sikerült a filézés, enyhén sózzuk be és hagyjuk hűtőben pihenni legalább fél órát, ez egyrészt jót tesz majd a hús állagának, másrészt meg könnyebben ki tudjuk szedni a szálkákat (legalábbis én ezt tapasztaltam).

 

Fejenként két szelet pisztráng filé,

Tengeri só,

Frissen őrölt fehérbors,

Fejenként 4 zöld spárga,

Fejenként két közepes krumpli,

Tengeri só,

Frissen őrölt fekete bors,

Két rozmaringág, nagyobb darabokra vágva,

3-4 gerezd fokhagyma, megtörve,

Vaj,

Olívaolaj,

Házi majonéz,

Kapor,

Snidling

 

A pisztrángfiléket töröljük szárazra, szórjuk meg egy-egy csipet sóval, tegyük hűtőbe egy órára. Egy óra elteltével vegyük ki, töröljük ismét át, majd fogóval vagy halszálka csipesszel húzgáljuk ki a benne maradt szálkákat. Végül vágjuk félbe (hagyhatjuk egyben is, ahogy szeretjük), szórjuk meg csipetnyi fehér borssal.

pisztrangfilie-5.jpg

Egy serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük rá a halfiléket bőrös oldalukkal lefelé. Közepes lángon süssük kb. két percig, ha aranybarnára sült fordítsuk meg még kb. fél percre, adjunk hozzá kevés vajat, majd szedjük egyből a tányérokra (kanalazzuk rá a felolvadt vajat).

sparga_1.jpg

A spárgát törjük ketté, a töve felöli részt dobjuk ki.  Egy kisebb serpenyőben olvasszunk fel kb egy evőkanálnyi  vajat, tegyük bele a spárgát, fedjük le, kis lángon pároljuk 7-8 percig. Ha megpuhult, adjunk hozzá még egy kevés vajat, sózzuk, borsozzuk.

Az újkrumplit mossuk meg, vágjuk cikkekre, lobogó sós vízben blansírozzuk 2-3 percig. Szűrjük le, majd tegyük egy olívaolajjal kikent tepsire pár gerezd fokhagymával, rozmaring ággal. Tegyük 250 fokra előmelegített sütőbe, süssük kb, 10 percig, vagy ameddig ropogósra, aranybarnára nem sül.

A sindlinget, kaprot aprítsuk fel, keverjük a majonézhez.

Az egész lényege az időzítés, a spárgát a hal sütése előtt 10 perccel kezdjük el, a krumplit megfőzhetjük előre is, sütőbe meg kb. a spárgával egy időben tegyük be.

pisztrangfilie-4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr478668332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása