Egészben sült kacsa, vörösboros lilakáposztával
2018. december 19. írta: charliefirpo1

Egészben sült kacsa, vörösboros lilakáposztával

Ismét közeleg a karácsony, ha esetleg valaki ötletet keres és nem akar sokat vesződni a főzéssel, meg megkűzdeni egy ötkilós pulykával, annak egy klasszikus pecsenyekacsa  jó opció lehet.  

 

karacsonyi-kacsa-2016-1-kicsi.jpg

 

Kacsa (kb négy főre)

Egy egész pecsenye kacsa, kb. 2 kiló,

2-3 rozmaringág,

4-5 kakukkfűág,

Tengeri só,

Frissen őrölt fekete bors,

4 gerezd fokhagyma,

2 dl száraz fehér bor

Vörösboros lilakáposzta

Fél fej lilakáposzta,

Egy fej vöröshagyma,

Fél üveg vörösbor,

Teáskanálnyi köménymag,

Egy nagyobb babérlevél,

Olívaolaj,

Evőkanálnyi vaj,

Fél evőkanálnyi cukor, vagy édesítőszer,

Teáskanálnyi balzsamecet

Krumpli

6-8 szem krumpli,

Kacsazsír, (vagy pecsenyelé),

Két gerezd fokhagyma,

Két rozmaringág,

Tengeri só,

Frissen őrölt fekete bors

Kacsa 

karacsonyi-kacsa-2016-5-kicsi.jpg

A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, a hasüregben lévő zsírosabb részeket kivágjuk, a bőrét bevagdossuk (ügyeljünk, hogy a húst ne vágjuk be). A kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát felaprítjuk. Összekeverjük a sóval, borssal, a kacsába dörzsöljük, 2-3 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A kacsát tepsire fektetjük, aláöntjük a fehérbort, dupla réteg fóliával betakarjuk, 3 órára sütőbe tesszük. Ha a hús kezd leválni a combjáról átfőtt. A kisült pecsenyelevet leöntjük, a sütőt 250 fokra felmelegítjük (ha grilles a sütőnk akkor kapcsoljuk be a grillfokozatot). Ha felmelegedett, visszatesszük a kacsát még kb. 15 percre. Ropogósra sütjük, majd fólia alatt pihentetjük további 10 percet, mielőtt felvágnánk.  Végül lefejtjük a húst a csontról, falatnyi darabokra vágjuk, meglocsoljuk gazdagon a pecsenyelével.

Káposzta

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedekre vágjuk, majd felszeleteljük. A hagymát felaprítjuk. Egy nagyobb lábasban kevés olívaolajon felolvasztjuk a vajat, 10 perc alatt kis lángon megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk köményt, babérlevelet, felszeletelt káposztát, cukrot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a
vörösborral. Fedő alatt kis lángon 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk (közben kis vizet öntsünk hozzá, ha elpárologna a folyadék, de mindig csak egy keveset). Ha megpuhult, levesszük a fedőt, meglocsoljuk teáskanálnyi balzsamecettel, nagy láng felett pár perc alatt elfőzzük a maradék levet, kicsit lepirítjuk.  

Sültkrumpli

A krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, 10 percre hideg vízbe tesszük, leszűrjük, majd lobogó sós vízben 10 percig előfőzzük. Ismét leszűrjük, kicsit összerázzuk, hogy a külseje kicsit megtörjön. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, rátesszük a krumplit, két-három gerezd megtört fokhagymát, néhány rozmaringágat. A kacsa kisült pecsenyelevével meglocsoljuk. Mikor a kacsát visszatesszük pirulni, alárakjuk a krumplit is, ropogósra sütjük (használjunk hőlégkeverést, hogy minden egyenletesen süljön).

karacsonyi-kacsa-2016-4-kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr6912074357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása