Spenót, sertésholstein - hogy legyen erő
2014. január 07. írta: charliefirpo1

Spenót, sertésholstein - hogy legyen erő

Remélem mindenki hasonlóan jól mulatott az Ünnepek alatt mint mi, megvolt a kötelező bejgli, halászlé, pulyka, lencse, virsli, mindenmás. Én legkésőbb a második lencsés nap után szoktam először elgondolkodni, hogy mivel is kúráljuk magunkat a sok ünnepi menü után étel ügyileg. Egy könnyű saláta, vagy tészta ilyenkor adja magát, de ezúttal valami egészen más jutott eszembe. A spenót.
Mellé meg egy „örök" klasszikus, ami történetesen még szintén nem szerepelt itt, a sertéskaraj (borda) Holstein módra.
Gondolom mindenkinek megvan, akinek esetleg nincs annak elárulom: sült sertésszelet tükörtojással megspékelve (ennél talán azért kicsit bonyolultabb, de a sarki harmadosztályban kb ennyi).

sertés_holstein_spenóttal_kész_2.jpg
Így már talán érthető, miért is gondoltam, hogy ez jó lesz, menzán is mindig tojással volt a spenót. Szóval tulajdonképpen itt sem történt semmi más, csak épp alácsempésztem egy szelet húst, hogy azért mégis.
Mondhatnám, hogy meglepően jól működik a kettő együtt, de nem volt benne semmi meglepő, pont erre számítottam.
Nem egy Wellington, pikkpakk megvan az egész. Egy apró trükköt vittem a történetbe, a hogyan csempésszük a tojást a húsra kérdésben. Bár gondolom most sem én fedeztem fel a spanyol viaszt, de nem csak úgy működik a dolog, hogy megsütjük a húst, meg a tojást, és rátesszük. Ha ráütjük a húsra, betakarjuk a serpenyőt fedővel vagy egy darab fóliával, szép fátyolos lesz, és még a sárgája is lágy marad (betolhatjuk a sütőbe is, csak az most valamiért macerásabbnak tűnt).

 

Spenót (4-6 főre)
1 kg tisztított spenót,
3 dl tej,
15-20 dkg szikkadt kenyér, falatnyi darabokra tépve,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
3 dl húsleves alaplé,
Késhegynyi reszelt szerecsendió,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Evőkanálnyi vaj

Holstein
Fejenként egy szelet hosszúkaraj, enyhén kiklopfolva,
Szeletenként egy tojás,
Két evőkanálnyi Worcestershire szósz,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Evőkanálnyi magos dijoni mustár,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Olaj a sütéshez

 

  

Spenót

sertés_holstein_spenóttal_spenót_1.jpg
Egy nagy lábasban evőkanálnyi olívaolajon olvasszuk fel a vajat. Pirítsuk meg rajta a fokhagymát, adjuk hozzá több adagban a spenótot. Ha összeesett, adjuk hozzá a tejbe áztatott kenyeret, mixerrel aprítsuk teljesen össze.
Öntsük fel alaplével, sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel. Rotyogassuk kis lángon pár percig, ha túl sűrű lenne, hígítsuk még kevés vízzel.

 

Holstein
A páchoz keverjük össze Worcestershire-t, mustárt, olívaolajat, teáskanálnyi borsot. Pácoljuk benne a húst legalább egy órát, közvetlen sütés előtt sózzuk majd csak.
Forró serpenyőben hevítsünk fel evőkanálnyi olívaolajat, pirítsuk rajta a hús egyik oldalát 2 percig, nagy láng felett.
Fordítsuk meg, üssük rá a tojást, fedjük le a serpenyőt lazán alufóliával, közepes lángon pároljuk még kb. 4 percig.
Ne hagyjuk kihűlni, azonnal tálaljuk.

sertés_holstein_spenóttal_kész_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr585745067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.