A báránynak a mája, meg a répa, meg a cékla, meg a krumpli
2012. november 01. írta: charliefirpo1

A báránynak a mája, meg a répa, meg a cékla, meg a krumpli

A képeket nézve azt hinné az ember, hogy egy kellemes (már aki szereti a májat, aki nem az tekerjen) nyári ebédről van szó. Pedig ahhoz képest ami most van, pár hete még vígan tombolt az indiánnyár. De jó is volt.
A májat mi szerencsére szeretjük, még nagyobb szerencsénkre meg kurvaolcsó. De ezt asszem már írtam múltkor is, csak még mindig meglepődöm, ha fizetek érte és ötszá' alatt van a végösszeg. 
Ennyit még szerintem annak is megér, aki egyébként nem rajong érte. Sütése nem egy atomfizika, pár perc alatt megvan. Hogy milyenre süssük? Van, aki a rozéban hisz (helló anglia), van, aki inkább átsüti (helló miszter Locatelli). Most asszem sikerült végre egész jól eltalálnom, átsült, viszont szaftos is maradt.
A klasszik krumplipüré helyett sült zöldségek kerültek mellé, mert Évinek továbbra sem sikerült előállítanom még a megfelelő állagú változatot. Illetve találtam pár szép céklát is a piacon, amit nem hagyhattam ott.
Hát így. Dejó is volt ;)

Kellbele:
Fejenként egy-egy szelet, kb. 15 dekás báránymáj,
Egy-egy szelet pancetta vagy bacon,
Kis marék zsályalevél,
1 fokhagyma,
Olívaolaj,
Vaj,
1 csokor petrezselyem levele, felaprítva,
Tengeri só,
Durvára őrölt fekete bors

Köret
2 közepes répa, meghámozva, nagyobb darabokra vágva,
4 kis cékla,
8 közepes kifliburgonya, nagyobb darabokra vágva (hajó, kocka, bármi),
4 csicsóka,
Friss rozmaring, kakukkfű, szárított majoránna,
5 gerezd fokhagyma,
Fehérborecet,
Balzsamecet,
Tengeri só,
Olívaolaj,
Fekete bors,
1 szárított csili

Italmellé: száraz vörös vagy rozé

báránymáj_sült_zöldségek.jpg

  1. A körethez a krumplit, 10-15, a répát kb. 10, a céklát 30-35 percig főzzük elő sós vízben. Semelyiket se főzzük teljesen át, csak félig. A krumpli és a répa mehet egybe, csak a céklát ne tegyük mellé mert minden vörös lesz. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
  2. Egy evőkanálnyi fehérborecetet keverjünk el két evőkanálnyi olívaolajjal, teáskanálnyi aprított rozmaringlevéllel, csipetnyi tengeri sóval, végül morzsoljuk bele a szárított csilit és forgassuk alaposan össze a krumplival, répával. Terítsük szét olívaolajjal kikent tepsiben lehetőleg úgy, hogy ne legyenek egymás tetején a zöldségek.
  3. A céklához keverjünk össze egy evőkanálnyi balzsamecetet két evőkanálnyi olívaolajjal, csipetnyi majoránnával, sóval, borssal. Jól forgassuk meg benne, majd tegyük a tepsire a krumplik, répák közé.
  4. 4-5 gerezd fokhagymát héjastól törjünk meg kicsit, nyomkodjuk a zöldségek közé pár rozmaring és kakukkfű ággal. Szórjuk meg még egy kevés sóval, borssal, és tegyük 220 fokos sütőbe.
  5. Süssük ameddig a zöldségek szélei meg nem pirulnak. A sütés vége előtt öt perccel dobjuk közé a csicsókát is (ha látunk egy kis színt már a többi zöldségeken, mivel ennek nem kell sok idő, egyből megpuhul).
  6. Ha a zöldségek kész vannak, hevítsünk fel egy serpenyőt. A májszeleteket közvetlen sütés előtt enyhén sózzuk, borsozzuk (sütés előtt egy nappal előkészíthetjük kevés rozmaringgal, pár szelet szétlapított fokhagymával egy zacskóba csomagolva, hogy átjárják a fűszerek). A serpenyőbe öntsünk kevés olívaolajat, dobjunk rá egy szétlapított fokhagymát, a zsályát, és tegyük bele a májat is. Oldalanként maximum két-három percig süssük, közepes lángon. A zsályát, fokhagymát közben vegyük ki ha megpirultak. Ha az egyik oldal kész, tegyünk egy-egy szelet pancettát vagy bacont a serpenyőbe, erre helyezzük rá a májszeleteket a nyers oldalukkal lefelé.
  7. Ha átsültek szedjük meleg tányérra, és dobjunk rá egy-egy teáskanálnyi petrezselymes vajat (aprított petrezselyem elkever fél kocka vajjal). Várjuk meg amíg egy kicsit ráolvad, és kész is.

báránymáj_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr54883229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leturkish 2012.11.27. 10:02:40

Egresből, répából és cééékláááábóóóól, egresből, répából, céklából és céklából..
süti beállítások módosítása