Télbúcsúztató szombat esti vacsora - frankfurti leves, szalagosfánk
2012. február 26. írta: charliefirpo1

Télbúcsúztató szombat esti vacsora - frankfurti leves, szalagosfánk

 Már egy hónapja hogy eszembejutott, fánkot kéne enni. Akkor még -10 volt, meg hó, meg nihill. Mostmeg +10 van, napsütés, épp azon agyalok hogy elő kéne kapni  a sarokból a bringát aztán hajrá.

Az időjárásnak megfelelően meg már várja a belem is a tavaszt, a masszívabb dolgokról egyre kevésbé „fantáziál”.
De, fánkot egy éve nem ettem, meg amúgyse írtam még meg szóval adott volt a téma ismét.
Mellé azért nem egy 20 dekás sztéket kellett volna enni, ezt elég hamar tisztáztuk. A leves az jó is lesz, ebben simán megállapodtunk, már csak arra kellett választ adni hogy milyen?
Így 250-300 recept után már lassan illene ottartani hogy; nemtudom, de már úgyis főztünk mindenfélét. Nem pedig ott hogy, baaaa, hát frankfurti levest például még nem.
De szerencsére még mindig nem tartok ott :)
És miközben a jött be a tavasz lehelete az ablakon, énmeg kavartam a levest, épp azon agyaltam hogy milyen fasza kis menü lenne is ez télire…
 

Frankfurti leves

 
Kellbele:
1 fej vöröshagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma,
1 sárgarépa, nagyobb kockákra vágva,
¼ fej zellergumó, nagyobb kockákra vágva,
1 petrezselyemgyökér, nagyobb kockákra vágva,
½ szárzeller, nagyobb darabokra vágva,
1 krumpli, nagyobb kockákra vágva,
½ fej kelkáposzta, ujjnyi széles csíkokra vágva,
6-8 szem kelbimbó,
50 dkg frankfurti virsli, nagyobb darabokra vágva,
5 dkg kolozsvári szalonna,
2 kakukkfűág, 1 csokor friss petrezselyem (ha van póréhagyma, a külső levelébe csomagoljuk be őket és úgy kötözzük össze)
2 babérlevél,
Késhegynyi őrölt római kömény,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
1 dl fehérbor,
1,5 liter húsleves alaplé,
2 evőkanálnyi zsíros tejföl, 3 evőkanálnyi habtejszínnel simára keverve,
Olívaolaj
 
Nagy lábasban kevés olívaolajat öntünk, beledobjuk a szalonnát. 1-2 percig hagyjuk sercegni aztán mehet mellé a répa, petrezselyemgyökér, krumpli, zellergumó és szárzeller is. 5 percig pirítjuk közepes lángon mielőtt a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet is hozzáadjuk.
Ha a hagyma kezd üveges lenni rászórjuk a római köményt, felöntjük fehérborral. A levét teljesen elforraljuk, végül felöntjük 1,5 liter húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a zöldfűszeres köteget és fedő alatt 25-30 percig rotyogtatjuk. Ha a zöldségek megpuhultak kivesszük a fűszercsokrot, babérlevelet, hozzáadjuk a felkarikázott virslit. 1-2 percig főzzük, majd belerakjuk a felcsíkozott kelkáposztát is.
Pár perc alatt megpuhul, ha még egy kicsit roppan a kelbimbókat is beletesszük. Még két percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről, kis adagokban 1-2 dl levet adunk a tejfölös tejszínhez miközben simára keverjük vele. Végül habverővel belekeverjük a levesbe.
Ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Ehetünk mellé fokhagymás, olívaolajas pirítóst, úgy lesz az igazán jó ;)
 
 

 

Szalagos fánk

 

Kellbele:

50 dkg kenyérliszt, átszitálva,
11 g porélesztő,
3 dl tej,
2 tojás sárgája,
3 evőkanál porcukor,
Teáskanálnyi tengeri só,
5 dkg vaj,
 
Porcukor, lekvár
 
A porélesztőt öt perc alatt megfuttatjuk 3 dl langyos tejben, amibe már előtte elkevertünk fél evőkanálnyi cukrot.  
Közben a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a maradék cukorral, tojássárgájával.
A lisztet elkeverjük a sóval, a közepébe kialakított lyukba öntjük a tejes élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 1-2 percig hagyjuk állni. Ráöntjük a tojásos cukrot is, simára gyúrjuk.
Letakarjuk konyharuhával, meleg helyen 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, vizes konyharuhával letakarjuk, 20 perc alatt ismét duplájára kelesztjük.
A közepükbe lyukakat formázunk a lekvárnak.
Az olajat felhevítjük, a fánkokat a lyukas oldalukkal lefelé kezdve kisütjük.
Kb 1-2 perc egy oldal, de figyeljük a szélét (amint beletesszük az elsőket figyeljünk, ha nagyon sülne húzzuk félre mert hamar megég). Ha elkezd barnulni már meg is lehet fordítani. Az első oldalt fedő alatt kell sütni - bár végül nem próbáltam anélkül tényleg van-e különbség -.
Ha kész szalvétán lecsepegtetjük, közepébe mehet a lekvár, rá a porcukor.
Nem kell spórolni szerintem, ne fánkevés közben diétázzunk :D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr754207954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.