Májgombóc leves óriás májgombócokkal
2012. január 15. írta: charliefirpo1

Májgombóc leves óriás májgombócokkal

Ez annyira olyan kedvenc hogy nemistudom.
Sokszor volt otthon májgombócleves ebédre, de gondolom ezzel nemcsak én vagyok így.
Mondjuk ha jól rémlik mindig csak ilyen közepes, kis gombócokkal, vagy májgaluskával. Aztán ha jól emlékszem kaptam már étteremben úgy is hogy csak egy nagy gombóc volt a levesestányér közepén,  némi zöldséggel. Íze nem sok volt, de legalább jól nézett ki :D
Na ez a kép az ami eszembe jutott mikor kitaláltam hogy ezlesz.
Mert végülis miről szóljon a májgombócleves ha nem a gombócról. Meg persze mivel ez ez egy leves, nem árt ha a leves leve is rendben van.
Szóval májgombócleves óriás májgombócokkal.
 
Kellbele ( 4 adag):
 
Májgombóc
25 dkg csirkemáj, megtisztítva,
Egy zsemle, kis darabokra tépkedve, 1 dl vízbe áztatva,
4-5 evőkanál zsemlemorzsa,
2 evőkanál liszt,
Egy csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
Egy kisebb fej vöröshagyma, felaprítva,
Evőkanálnyi kacsazsír,
5-6 csipetnyi tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Csipetnyi majoránna,
Egy felvert tojás,
 
Leves alap
Egy nagy sárgarépa, nagyobb darabokra vágva,
Egy nagy krumpli,
Egy nagy fehérrépa nagyobb darabokra vágva,
Egy fél, kisebb zellergumó,
Egy paradicsom, félbe vágva,
Egy fél tv paprika,
Két kisebb fej hagyma, meghámozva, félbevágva,
1/3 bögre fagyasztott zöldborsó,
2,5 liter víz,
Tengeri só,
Fél evőkanálnyi szemes fekete bors,
5-6 szem borókabogyó,
4-5 csirke, pulyka combcsont, egyéb levesnek való aprólék, maradék hús vagy ami akad,
Fűszercsokor: 1 csokor petrezselyem, A zellergumó levelei, 1 zsályalevél, 4-5 kakukkfűág összekötözve
Kacsazsír
 
 
Az alapléhez kevés zsíron megpirítjuk a csontokat, durvára vágott zöldségeket. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borókabogyót, borsot, fél evőkanálnyi sót. Felforraljuk, kis lángon fedő alatt két órát rotyogtatjuk.
A csontokat kiszedjük, kidobjuk (kutyának adjuk). A zöldségeket hagyjuk hűlni majd kis kockákra vágunk mindent. A leveslét átszűrjük, félretesszük.
Elkészítjük a májgombócokat. Kevés zsíron pár perc alatt üvegesre dinszteljük a hagymát, félretesszük, hagyjuk kihűlni.
A májat megtisztítjuk, késsel felaprítjuk. Tálba tesszük, ráöntjük a felvert tojást, a hagymát, a vízbe áztatott majd kicsavart kenyérdarabokat, megszórjuk zsemlemorzsával, liszttel, sóval, borssal, majoránnával, petrezselyemlevéllel.
Jól összedolgozzuk, ha nem állna össze, zsemlemorzsát, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
A félretett leveslét felforraljuk, a májból négy nagy gombócot gyúrunk, óvatosan a lábasba helyezzük.
Hozzáadjuk a zöldborsót, fedő alatt kis lángon (épp csak forrjon) 35 percig főzzük. Közben ha szükséges sózzuk, borsozzuk. 5 perccel a vége előtt hozzáadjuk a már megfőtt, felkockázott zöldségeket is hogy átmelegedjenek.
Végül megszórjuk felaprított petrezselyemlevéllel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr123548490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.