"Oldszkúl" szilveszter, "partifalatkák"
2012. január 01. írta: charliefirpo1

"Oldszkúl" szilveszter, "partifalatkák"

 

A hozzávalók: Sas József, meg valami konzumkaja. Bólé épp nemvolt, hálistennek mer még este hatkor is dübörgött a buli a fejemben.
A konzumkaját kicsit kibontanám. Évi egyik kedvence a dagadó. Mármint mindig emlegeti én meg sose sütök. Emiatt gyakran szóba került mostanában, anyukám meg hogy, hogy nem megajándékozott egy szép darabbal szilveszterre. Így eléggé adta magát az oldszkúl jegyében a gombával töltött dagadó. Hurka kolbász lett volna a „köret” vagy béterv, de mikor megtöltöttem a húst megijedtem (sütés után is akkora volt mint egy vekni kenyér), így más nem került a krumplin, kimaradt tölteléken kívül a tepsibe.
Sasjózsi tényleg volt, de csak tíz percig. Ha jól saccolom legutoljára olyan 15 éve találkoztam vele ilyentájt a dobozban, asszem öregszünk. Mindenkinek Boldog Újévet!
 
 
Kellbele (8-10 főre):
 
1 db, kb. 1 kg-os sertésdagadó,
100 g vaj,
1 rozmaringág levelei, felaprítva,
2-3 szál kakukkfű levelei, felaprítva,
Fél evőkanálnyi tengeri só,
Teáskanálnyi fekete bors
 
Töltelék
Fél kiló fehér csiperke, nagyobb darabokra vágva,
Egy nagyobb fej vöröshagyma, kis kockákra vágva,
Két gerezd fokhagyma, felaprítva,
Egy szárzeller, kis kockákra vágva,
Egy ujjnyi vastag szelet füstölt szalonna, kis kockákra vágva,
Három csokor petrezselyem, felaprítva,
Három szelett szikkadt fehérkenyér, falatnyi darabokra tépve,
Egy rozmaringág levelei, felaprítva,
5-6 szál kakukkfű levelei, felaprítva,
4-5 zsályalevél, felaprítva, 
1 tojás,
Két-három evőkanálnyi zsemlemorzsa,
Két-három evőkanálnyi reszelt sajt,
Egy evőkanálnyi sertészsír,
Tengeri só,
Fekete bors,
Pohár fehérbor,
Pohár tej
 
Vörösboros lilakáposzta
1 kisebb fej lilakáposzta, legyalulva, vagy vékony csíkokra vágva,
1 fej vöröshagyma, felaprítva,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
Teáskanálnyi őrölt fekete bors,
Tengeri só,
3-4 babérlevél,
Két evőkanálnyi barnacukor,
Három evőkanálnyi vörösborecet,
1,5 dl vörösbor,
Evőkanálnyi kacsa-, vagy libazsír
 
Fejenként 1 nagyobb szem krumpli, vastagabb szeletekre vágva
 
Italmellé: Portugieser
 
A töltelékhez egy magasabb falú serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a szalonnát, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, zellert, 10 perc alatt kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát is, közepes lángon lepirítjuk (keverjük gyakran hogy a hagyma közben ne égjen meg). Végül rászórjuk a fokhagymát, ha megérezzük az illatát felöntjük a fehérborral. Borsozzuk, a bort teljesen elforraljuk, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A széttépkedett kenyeret közben egy pohárnyi tejbe áztatjuk. Kicsavarjuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket, hagymás gombát, sajtot, zsemlemorzsát, tojást, sózzuk, borsozzuk, végül kézzel jól összegyúrjuk. Lefedve hűtőbe tesszük ameddig nincs szükségünk rá.
A húsba hosszában késsel óvatosan amilyen mélyen csak lehet egy fél tenyérnyi széles zsebet vágunk. A zsírosabb oldalt átlósan és keresztben beirdaljuk (húsba ne vágjunk).
A vajat elkeverjük a fűszerekkel, egy kevéssel kikenjük a „zsebet”. A töltelékből gombócokat formázunk és benyomkodunk amennyit csak tudunk. Kézzel egyenletesen eloszlatjuk, hústűvel összetűzzük a végét.
A maradék vajjal bekenjük a hús minden oldalát, sütőpapírral kibélelt (olajozzuk be a papírt is kicsit), tepsire fektetjük a zsíros oldalával felfelé. A felkarikázott burgonyát sózzuk, borsozzuk, a hús mellé szórjuk. Ha maradt ki nyesedék, vagy töltelék azt is a tepsibe rakhatjuk. Meglocsolunk mindent olívaolajjal rádobunk 6-8 gerezd fokhagymát, fél deci fehérbort öntünk alá. Befedjük alufóliával, 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Levesszük 180 fokra, 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk. Ha a villa vagy hústű könnyen beleszalad egy vastagabb húsos részbe kész. Levesszük a fóliát, 220 fokon (hőlégkeveréssel) pirosra sütjük, közben a krumpli is szép ropogósra sül. Az összegyűlt pecsenyelével párszor meglocsolhatunk mindent. Pihentessük legalább 10-15 percet mielőtt felszeletelnénk. 
Miközben sül a hús elkészítjük a vörösboros káposztát. Egy evőkanálnyi libazsíron megfonnyasztjuk a hagymát, megszórjuk köménnyel, rádobjuk a babérlevelet, cukrot, sót, borsot, káposztát. Meglocsoljuk ecettel, ráöntjük a vörösbort. Fedő alatt 1,5 órát pároljuk kis lángon, a végén adhatunk még hozzá sót, borsot, ecetet. Ha megpuhult levesszük a fedőt, nagy lángon elforraljuk az alján összegyűlt folyadékot. 
 

 "Veretek egy makrót", csakmost, hogy láccék mennyire szaftos lett! E! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr413510935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása