Karácsony - Diós bundában sült fogas, zöldfűszeres tartárral
2011. december 25. írta: charliefirpo1

Karácsony - Diós bundában sült fogas, zöldfűszeres tartárral

 Beszarás hogy telik az idő, már megint karácsony. Úgyhogy megint karácsonyi vacsora következik, első forduló.

A halászlétől nem tudok elszakadni, egész évben alig eszünk, de a karácsonyi menünek stabil pontja volt most is, csakúgy mint tavaly. Annyira nem mennék bele a hogyan készültbe, az erről szóló posztot már letudtam, legközelebb már a tökéletessel jelentkezem csak :)
A főétel más kérdés, itt előző évben kissé elrugaszkodtam a megszokott ügymenettől és libamáj került az asztalra hamég rémlik valakinek.
Most viszont ahogy gondolkodtam a „mit is együnk” kérdésen, eszembe jutott a jó öreg rántotthal.
Szenteste amennyire visszatudok emlékezni otthon is mindig hallé volt, meg „másodiknak” is általában hal valamilyen formában. Elsőre kissé unalmasnak hangzik a dolog, de hát attól még lehet jó. A Margherita-t se lehet megunni, ha pizzáról van szó.
Szóval idén ismét bejött a rántotthal a libamáj helyére. Pisztráng volt az első ötletem, de rántva túl macerásnak ítéltem meg a dolgot és elvetettem. Lazac rántva megint csak hülyeség, sütve meg már szintén ki lett pipálva. Tökehal dettó, tonhalból pedig amit legközelebb sütni fogok az a tonhalsteak lesz, rózsaszínre.
Aztán ahogy az lenni szokott, egyszercsak, fogas - > bingó!
Ha bepanírozzuk nem lesz olyan szép, mintha csak simán megsütnénk a filét (mint ahogy azt a Kistücsökben láttuk a nyáron) viszont cserébe kaphat egy jóféle ropogós bundát.
Eszelősen agyaltam a „mártáson”, aztán kapott egy taslit megint a homlokom hogy dehülyevagy, há’ tartár. Hát így.
 
Kellbele (4 fő):
 
4 szelet fogas filé, kb. 10-15 dekás darabok,
4 kakukkfűág levelei, felaprítva,
Nagy maréknyi durvára tört dió,
Három-négy evőkanál finomra darált prézli,
Három-négy evőkanálnyi pankó,
Három-négy evőkanálnyi liszt,
Két felvert tojás,
Tengeri só,
Frissen őrölt zöldbors,
Növényi olaj a sütéshez
 
Köret
Fejenként két kisebb szem kifliburgonya,
Fél evőkanálnyi felaprított petrezselyem,
Fél evőkanálnyi felaprított snidling,
Fél evőkanálnyi felaprított bazsalikomlevél,
Egy zöldhagyma, felaprítva
50 g vaj,
 
Zöldfűszeres tartár
Három evőkanálnyi friss majonéz,
Négy evőkanálnyi sűrű tejföl,
Teáskanálnyi bajor mustár,
Csipetnyi tengeri só,
Fél evőkanálnyi felaprított petrezselyem,
Fél evőkanálnyi felaprított snidling,
Fél evőkanálnyi felaprított bazsalikomlevél
 
Italmellé:
Légli 333, 2011
 
A krumplit sós vízben puhára főzzük, (héjában), leszűrjük, lefedjük.
A tartárhoz a majonézt kikeverjük, három-négy evőkanálnyit egy kisebb edénybe szedünk. Elkeverjük a tejföllel, mustárral, csipetnyi sóval, zöldfűszerekkel. Lefedjük, tálalásig hűtve tároljuk.
A krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Egy kisebb lábasban felhabosítjuk a vajat, rádobjuk a krumplit, közepes lángon öt percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a zöldfűszerekkel, hagymával. Sózzuk, borsozzuk, tálalásig melegen tartjuk.  
Egy nagyobb deszkára sót, zöldborsot, kakukkfűleveleket szórunk. A halszeleteket jól belenyomkodjuk a fűszerkeverékbe, majd bepanírozzuk lisztbe, tojásba, a dióval, pankóval elkevert prézlibe.
Széles serpenyőben bő olajon, közepes lángon pár perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai szalvétán lecsepegtetjük, tálalásig meleg sütőbe tesszük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr793494627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.