Pásztorpite
2011. december 04. írta: charliefirpo1

Pásztorpite

Minden, magára egy kicsit is adó gasztrónáci elkészítette már úgyhogy nem maradhattam ki a sorból.
Célbavettem már rég, de mikor épp eszembejutott valahogy mindig úgy döntöttem hogy majd inkább máskor.
Igazi téli kaja, eccerű, a bárány miatt olcsónak viszont nem mondanám. Készül marhával, sertéssel is, akkor lesz belőle a fapados „cottage pie”.
Kicsit szerencsétlenkedtem a sózással, így került bele a krumpli, de mire készlett már nem bántam mert egész összetartotta ragut, szóval asszem megtartom.
Egyébként a klasszik Gordon recept, ha valaki hozzánk hasonlóan rongyosra nézte a paprikatévén az elkészítését, könnyen rájön a parmezánból. Szóval igazi tradicionális britt kaja. Amúgy meg k**** finom, egész meglepődtem mikor elkezdtük enni :)
 
Kellbele:
60 dkg darált bárányhús
1 nagyobb vöröshagyma, felaprítva
1 közepes sárgarépa, felkockázva
3 gerezd fokhagyma, összetörve
30 dkg gomba, vékony szeletekre vágva
1 közepes méretű burgonya, felkockázva
1 rozmaringág levelei, felaprítva
6-7 kakukkfűág levelei, felaprítva
Két evőkanálnyi Worcestershire szósz
Egy evőkanálnyi sűrített paradicsom
2,5 dl száraz vörösbor
3,5-4 dl húsleves alaplé
100 g vaj
Pecsenyezsír ha akad otthon
Tengeri só
Fekete bors
 
Krumplipüré
1 kg burgonya
Két evőkanálnyi parmezán
100 g vaj
Két tojás sárgája
1-2 evőkanál sűrű tejszín
Tengeri só
 
Borsó
Fél bögre mirelit zöldborsó
Tengeri só
Fekete bors
Két mentalevél
25 g vaj
 
Italmellé:Egri száraz Merlot
 
Kevés vajon megpirítjuk a gombát, félretesszük. A vöröshagymát, répát is 10 perc alatt megdinszteljük, a lángot feljebb vesszük és hozzáadjuk a bárányt - ha túl száraz adhatunk hozzá vajat vagy pecsenyezsírt -. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk rozmaringgal, kakukkfűvel, 5-6 perc alatt lepirítjuk.
Meglocsoljuk Worcestershire szósszal, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, gombát majd felöntjük a vörösborral. Teljesen elforraljuk, végül ráöntjük a húsleves alaplét, hozzáadjuk a krumplit is.
Kis lángon 30-40 perc alatt elforraljuk a levét. Ha kell sózzuk, borsozzuk. A végén a krumplit összetörjük, ezzel is sűrítve az ételt.
Miközben fő a ragu, elkészítjük a krumplipürét. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, meghámozzuk, összetörjük. A vajjal, tojássárgájával, parmezánnal simára keverjük, ha nagyon kemény lenne kevés tejszínt adhatunk hozzá.
Egy tálat kivajazunk, beleöntjük a ragut, rászedjük a krumplipürét, megszórjuk még 1-2 evőkanálnyi parmezánnal. Villával „csíkokat” mintázhatunk a pürébe, ez sütéskor ropogóssá válik.
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, a sütés vége előtt 5 perccel bekapcsolhatjuk a hőlégkeverést. Ha aranybarnára sült kivesszük. 10 percet pihentetjük a „sütő ajtajában”.
A borsót 1-2 perc alatt megfőzzük, jéghideg vízben kis ideig állni hagyjuk.

Kevés vajon egy perc alatt átmelegítjük, sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük a mentát. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr393436076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozso929 2011.12.04. 22:32:11

Majdnem, ez shepherd's pie, mert bárányból készül. Ramsey is ezt készített a műsorában. A cottage pie ugyanez csak marhából.

jozso929 2011.12.04. 22:41:23

Annyit azért hozzátennék hogy a cikk nevében látszik hogy tudod miről van szó, de se a főoldali ajánlóban, se a cikkben nem szerepel a hagyományos megnevezés, csak a marhahússal készített cottage pie.
Igazi téli étel, jó tippet adtál hogy mit kellene csinálni a hétvégén majd.

fourgee 2011.12.04. 22:57:57

A borsót minek kell hideg vízbe tenni? Étteremben ott értem, ahol előre meg van főzve és meg kell tartani a szép zöld színét, na de otthon ahol egyből megeszi az ember?

ZBR 2011.12.04. 23:32:36

Szerintem gomba nem kell hozzá... Nekem legalábbis nem. :P
És azért kicsit munkás, lehet ezt egyszerűbben is.

jozso929 2011.12.04. 23:44:47

@fourgee: mert ha nem hűtöd le, akkor tovább fő a meleg belseje miatt és punnyadt puha lesz, még pár perc alatt is ami otthon is eltelik tálalásig.

rhubarbjelly 2011.12.05. 07:58:30

@ZBR: ha egy kaja ki van találva, de az ember elkezdi egyszerűsíteni, akkor jönnek a bajok, olyankor lehet jól elszúrni az ételt :-)

charliefirpo1 2011.12.05. 08:29:07

@jozso929: Hát a zindexes ajánlóért nem én felelek, jártam már így máskor is. szeretnek szerkesztgetni, mégha a végén más is jön ki mint amire az ember gondol. de örülök azért ha látszik hogy tudom miről van szó :)

charliefirpo1 2011.12.05. 08:34:11

@fourgee: átalában nem eszem meg egyből, nálam a főzés kissé hosszadalmas művelet. hacsak a főzésre koncentrálnék mindig maradna egy csomó bor "darabon" :D
megfőzöm ha épp van hely, aztán bele a vízbe, és mikor már minden más kész van akkor dobom csak rá a vajra, a legvégén, így fasza friss marad.

tilla77 2011.12.05. 10:25:39

ezt ki fogom próbálni, szerintem minden milyen darált húsból, a marha jön be nekem, hmhm

baba jaga 2011.12.05. 10:57:53

Amiben "vusztersör" szósz van, már rossz ne lehet.
A "britt" remélem csak elírás.

baba jaga 2011.12.05. 10:58:34

bocsánat, "rossz nem lehet".

ZBR 2011.12.05. 10:59:49

@rhubarbjelly:
Szerintem ez a kaja eredetileg sem volt egy túlkomplikált gasztrocsoda, hanem egyszerű hétköznapi étel. Ettem ilyet az Egyesült Királyságban... :)

_karmapolice_ 2011.12.05. 11:04:25

brit, EGY T-vel, barátom.

charliefirpo1 2011.12.05. 11:06:56

@_karmapolice, baba jaga: na és az eccerű-t hova rejtettem el? ;)

KKZZ 2011.12.05. 11:22:33

Számomra amiben darált hús van, legyen az bárány, marha vagy akár még disznó is, az rossz nem lehet.
Ez is biztosan finom, de még borsó nélkül is egy kész fogás.
Közeljövőben elkészítem!