Creole Jambalaya
2011. december 04. írta: charliefirpo1

Creole Jambalaya

 Ez a név beleégett már rég a fejembe, valahogy jól hangzik :)

Ahogy olvasgattam kiderült hogy jól tippeltem, közeli rokona a paella-nak, távolabbi rokona a bácskai rizseshúsnak.
Röviden, a spanyolok ellenállhatatlan késztetést éreztek az újvilágban is paella készítésre, sáfrány nemvolt, megpróbálták összehozni abból ami épp akadt. Aztán jöttek a franciák, és valahogy összeérett a dolog.
A név a wikipedia szerint a provance-i jambalaia-ból ered, ami keveréket jelent.
Mint minden más tisztességes rizses egytálétel mondjuk.
A recept az egyik portálon parázs vitát váltott ki a fontosabb szabályokat illetően, egy déli lokálpatrióta a következőkben határozta meg azokat:
1. fő összetevője a „trinity” – tiszta mátrix –, nem a triád – amit a szerencsétlen receptíró emlegetett -, meg is kapta érte. Kell hozzá hagyma, zeller, paprika.
2. Nem kell bele olívaolaj. Itt jön a képbe gondolom a francia vonal, kipofozták az olívaolajat, és betolták a helyére vajat. A lokálpatriótánk indoklása szerint az olívaolaj túl intenzív ízű, és mivel az étel maga elég fűszeres, nem szükséges hogy a használt zsiradék is az legyen. Vagy valami ilyesmi.
3. Mindig a trinity-vel kezdjük a mókát, sose a hússal. - Egyetértek. -
4. Ne maradjon rajta folyadék. Olyan legyen, mint a jól elkészített rizs.
Elég meggyőzőnek tűnt az ember, és volt akkora arca hogy felpakolja kommentbe a saját változatát is, úgyhogy végül emellett maradtam.
Egyetlen buktatója volt a dolognak, az andouille kolbász. Hát úgy vettem észre a francia vonal elég gyenge mostanában idehaza, az auchan-ban nincs, a francia delikateszekre meg rájár a rúd, kettő is bezárt egy év alatt. Próbáltam volna valami paprikamentes kolbászt keríteni hozzá, de mindenütt bután néztek csak rám, így végül egy csípős szárazz olasz került bele.
 
 
Kellbele (4 adag):
250 g tisztított garnéla
50 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva
2 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
Két szárzeller, kockákra vágva
3 gerezd fokhagyma
3 kápia paprika, bőre lehúzva, felkockázva
1 nagy paradicsom, bőre lehúzva, felkockázva
10 dkg nem túl paprikás kolbász, felkockázva
Teáskanálnyi Jambalaya fűszerkeverék (vagy bármilyen fűszerkeverék kakukkfűvel, fokhagymával, paprikával)
Teáskanálnyi cayenne bors
Teáskanálnyi szegfűbors
Három kakukkfűág levelei
Egy szárított csili, összemorzsolva
1,5 bögre hosszúszemű rizs
Tengeri só
Fekete bors
7-8 dl húsleves alaplé
Maréknyi petrezselyemlevél, felaprítva
50 g vaj
1-2 evőkanál mogyoró, vagy más növényi olaj, ha szükséges
Két zöldhagyma, felkarikázva
 
Egy nagy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vöröshagymát, zellert, fokhagymát, kb. 10 perc alatt üvegesre dinszteljük. Öt perc után beletesszük a kolbászt, paprikát is.
10 perc után feljebb vesszük a lángot, hozzáadjuk a csirkedarabokat és kissé lepirítjuk.
Rászórjuk a fűszereket, sót, borsot, paradicsomot, rizst. 1-2 percig forgatjuk még szárazon – ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés vajat, olajat -, majd felöntjük annyi alaplével, ami 1-2 centivel ellepi - kb. fél liter -.
Kis lángon 25 percig pároljuk fedő alatt. Ha a nagyon kiszáradna közben pótolhatjuk a folyadékot.
A garnélát is hozzáadjuk, párszor átforgatjuk, ha kell még egy kis levest adunk hozzá. Ismét befedjük és 15 perc alatt készre főzzük. Száraznak kell lennie mint a jól megfőzött rizs, ha szükséges negyed óra után fedő nélkül nagy lángon elforralhatjuk a felesleges lét róla.
Végül ha még kell sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, zöldhagymával.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr363435824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.02.26. 20:58:21

Határtalan kéjjel olvasom bejegyzéseit. Tervezgetek közben, és - Isten meg a szerző lopásnak ne vegye - archiválgatok magamnak. Tudni kell hozzá, hogy mindig becsületesen bevallom, mit honnan szereztem.
De egyet szólnék, ami, tudom, kicsinyesség, mégsem bírok vele. Kérem, ne írja azt, hogy Provance, Provence-nak írják, ha a-val mondják is. Azt pedig, hogy paella, nyugodtan toldalékolhatjuk úgy, hogy paellát, paellának, paellához, stb. Kötőjelre kizárólag akkor van szükség, ha néma betű van a szó végén. Csak azért mondom, hogy legyen már tökéletes, ami amúgy is mennyei.

charliefirpo1 2012.02.26. 21:39:43

@Intizar: Na most a magyartanárom orbavert volna :)
Köszönöm!

Intizar 2012.02.26. 22:20:22

@charliefirpo1: Pedig helytelen volna. Az írni tudókat bátorítani kell az írásra, amint a főzni tudókat a főzésre.