Piedone is beszart volna – Paradicsomos bab
2011. május 25. írta: charliefirpo1

Piedone is beszart volna – Paradicsomos bab

Hétvégére beterveztem az „Én a vízilovakkal vagyok” c. klasszikust.
Ahhoz meg mi passzolna jobban mint valami bab. Ha szigorúan a forgatókönyvet követném, akkor hagymásbab. Viszont nem szeretem a szigorú szabályokat, a babot viszont annál inkább (talán csak egyvalakit ismerek aki nálam is jobban).
Szóval bab. Vajasat sokat ettem mostanában, úgyhogy most inkább paradicsomos legyen, marha volt most három napig, talán inkább akkor sertés. Kis rozmaring mindig jól jön, néhány zsályalevél is akad még.
Tészta nemkell mer’ azmár túl sok lenne mellé, legyen akkor kenyér, akárcsak egy jófajta paprikáskrumplihoz.
Hát így lett.
Persze a filmen elaludtunk pedig nem illett volna :D
 
Kellbele (4 főre):
 
2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 közepes sárgarépa, kis kockákra vágva
1 szárzeller, kis kockákra vágva
5 dkg pancetta, vékony csíkokra vágva
3 szárított paradicsom, felaprítva
1 rozmaringág
2 zsályalevél
1 friss kimagozott csilipaprika, felaprítva
50 dkg sertéslapocka, falatnyi kockákra vágva
2x400 g babkonzerv, borlotti és cannellini
Egy 400 g-os paradicsomkonzerv
Olívaolaj
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
1,5 dl száraz vörösbor
1,5 dl tej
Balzsamecet
Rukkola
Parmezán
 
Köret: Frissen sült ciabatta
Italmellé: Gere villányi Portugieser 2009
Zenemellé: Io sto con gli ippopo soundtrack
 
Nagy lábasban kevés olívaolajon zsírjára pirítjuk a szalonnát. Kiszedjük, szalvétán félretesszük. A visszamaradt olaj / zsír keveréket felhevítjük, mielőtt füstölni kezdene rászórjuk a felkockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt nagy lángon lepirítjuk. Tányérra szedve félretesszük.
Pár percre félrehúzzuk a lábast hogy kissé lehűljön. Kis / közepes lángon 10-15 percig pirítjuk a répát, zellert, hagymát a rozmaringgal, zsályával, szárított paradicsommal (figyelve hogy meg ne barnuljanak a zöldségek). Kis idővel a vége előtt rászórhatjuk a fokhagymát, csilit.
Negyed óra után visszatesszük a húst, átmelegítjük és felöntjük az egészet vörösborral. Nagy láng felett teljesen elforraljuk. Felöntjük tejjel, kissé lepirítjuk, végül hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és még egyszer annyi vizet. Enyhén sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 1,5-2 –órán át kis lángon főzzük.
A konzervbabot jól átmossuk, ha a hús megpuhult a raguhoz adjuk. Fedő nélkül, még mindig kis lángon 20-30 perc alatt a kellő állagúra sűrítjük.
 
 
 
 
 
 
 
 
Közben, ha még szükséges fűszerezzük. A végén meglocsolhatjuk néhány csepp balzsamecettel.
Megszórjuk rukkolával, frissen reszelt parmezánforgáccsal, a félretett pancetta szeletekkel (ezt amúgy mindig elfelejtem) és persze jöhet a végén a szokásos néhány cseppnyi olívaolaj is.
Mellé meg a frissen sült Ciabatta… 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr352932813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.