NEM a hagyományos lencseleves – Paradicsomos lencseleves spenóttal, mangalicával
2011. január 01. írta: charliefirpo1

NEM a hagyományos lencseleves – Paradicsomos lencseleves spenóttal, mangalicával

Mielőtt a hagyományőrzők itt megint nekemesnének….Emígyen a sztorri: Lentil soup is mentioned in the Bible: In Genesis 25:34, Esau is prepared to give up his birthright for a pot of fragrant red lentil soup (a "mess of pottage") being cooked by his brother, Jacob.

 
 
Tavaly hagyományos lencselevest készítettem újév napján. Idén nem akartam hagyományos lencselevest készíteni, ezért kicsit kutakodtam a szokott helyeken. Közben meg eszembe jutott hogy ugye ennél a kajánál sem mi szartuk a spanyol viaszt (lásd a fenti idézetet), nézzük talán meg mit művelnek a lencsével a franciák, olaszok, indiaiak, stb…
Végül egy paradicsomos olasz változat tetszett meg nagyon, amit kicsit feldobtam hússal; nehogymá’ gyesznyó ne kerüljön az asztalra alapon.
Bölcs és előrelátó is voltam, így már tegnapelőtt megfőztem mivel a rákövetkező napokat vagy részegen vagy másnaposan terveztem eltölteni. Másnaposságra meg mint tudjuk a levesek tökéletesek. Azt hiszem mindjárt fel is teszek egy nagy adagot melegedni, úgy érzem jót fog ez mostan tenni…
 
 
Kellbele (6 főre):
 
30 dkg zöld lencse, egy napra beáztatva
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagyobb sárgarépa, apró kockákra vágva
1 szárzeller, apró kockákra vágva
30 dkg friss spenót, megtisztítva
3 db szárított paradicsom, felaprítva
2 babérlevél
2 db 400 g-os paradicsomkonzerv
1,5 liter víz
5 dkg kolozsvári szalonna, apró kockákra vágva
Arasznyi csípős mangalica kolbász, vékony karikákra vágva
20-30 dkg (kb. 4 szál)  vastag bajor kolbász (vagy más, nem paprikás sütni való kolbász)
Frissen őrölt fekete bors
Tengeri só
Olívaolaj
Balzsamecet
Parmezánforgács
 
Zenemellé: Bob Marley
Italmellé: Ásványvíz, elvetemülteknek Frittmann Kékfrankos
 
Nagy fazékban két evőkanálnyi olívaolajon kis lángon zsírjára pirítottam a szalonnát, kolbászt. Hozzáadtam a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, szárított paradicsomot, meglocsoltam még egy nagy adag olívaolajjal (kb 1-1,5 dl) majd 15 percig folyamatosan keverve közepes lángon tovább sütöttem. Beleöntöttem a leszűrt lencsét, konzervparadicsomot, vizet és összeforraltam. Sóztam, borsoztam, 30 percig kis lángon félig lefedve főztem, habját párszor leszedtem.
Közben a bajor kolbászokat kisebb darabokra „csavartam” szét. A végeiből egy-egy nagyobb darab húst kivettem hogy jobban tudjon mozogni a töltelék. A harmaduknál összecsíptem, csavartam párat rajtuk hogy kisebb darabokat kapjak mintha egy madzagra lennének felfűzve. Egy nagyobb serpenyőben kis olívaolajat hevítettem. Kis lángon 20 perc alatt aranybarnára sütöttem a kolbászok minden oldalát. Pár percig hagytam hűlni, felvagdostam őket és egy kanálnyi kisült zsírral együtt hozzáadtam a leveshez.
Beleszórtam még a megtisztított, átmosott, leszűrt spenótot, meglocsoltam pár csepp balzsamecettel és további öt percig főztem.
Tányérba szedtük, megszórtuk gazdagon parmezánforgácsokkal. Friss, olívaolajjal meglocsolt pirítóst tettünk még mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr382552043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása