Vendégbejegyzés - Hortobágyi Húsos, a la Nóra
2010. december 08. írta: charliefirpo1

Vendégbejegyzés - Hortobágyi Húsos, a la Nóra

Szerda koradélutáni félszendergésem közben ért a megtisztelő felkérés, hogy írnék valami elhanyagolható kis szösszenetet erre a blogra...Történt ugyanis, hogy épp megfőztem/sütöttem aktuális napi betevőmet. ami szerény megítélésem szerint méltó kinézetű volt egy fénykép erejéig. Amit viszont Krisz nem átallott továbbküldeni Eriknek.... és akkor Erik megint felvetette, hogy megírhatnám a receptet. Lévén, hogy ez már a második ilyen jellegű célzása volt, én meg nem vagyok az angol királynő, hogy annyit kéressem magam, hát beadtam a derekam. Így aztán itt vagyok most a bajban, hogy legalább valami élvezhető történetté kanyarítsam ezt a rengeteg hozzávalót igazán nélkülöző ételt.

Szóval az események lavinája tegnap kezdődött, amikor lencsefőzelék-evés közben azon bréjnsztormingoltam, hogy mi a fenét is kéne holnap főzni...az ajánlott gombaleves, zöldbableves, gombapörkölt, rántott gomba után nem tudom, hogyan dobta ki az agyam ezt a megoldást, de hirtelen bevágódott a tudatomba a hortobágyi húsos palacsinta, hogy aztán a nyálelválasztásomat aktiválva egy percre ne szabaduljak a gondolatától. Mivel láttam, hogy ennek a fele se tréfa, elkezdtem hát receptet keresni hozzá. Rövidúton találtam is egy megfelelőnek látszó Lajos Mari-féle megközelítést, de mivel a mestertől már legalább annyit megtanultam, hogy egy darab recept abszolút követése semmire sem való (ide meg pláne nem kívánatos:)), eszembe se jutott, hogy a palancsintatésztát is ez alapján keverjem. Szerencsémre már korábban megtaláltam a neten a "legjobb" palacsintatésztát (mindmegette.hu:)), ami minimális változtatásokkal is valóban jónak bizonyult. Nahogyaszongyahogy:
 
Kellbele:
 
a palacsintatésztához:
 
20 dkg liszt
3 dl tej
2 tojás
2 dl szénsavas ásványvíz ( na, mivel mi ilyet nem iszunk, sima csapvíz került bele, de szerintem nem vont le az értékéből)
1 csipet só
3 ek. olaj ( a recept többet írt, de ennyi is elég)
 
a töltelékhez:
 
40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell
1 vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 tk. őrölt pirospaprika
3-4 dl tejföl
bors
olaj
petrezselyemzöld díszíteni :)
 
Elkészítés:
 
palacsinta
 
A hozzávalókat keverőtálba szórtam/öntöttem és a felesleges izommozgást kerülendő, gépi habverővel homogénre kevertem. A tésztát nem hagytam pihenni, helyette minimális olajjal kikentem a serpenyőt, amit felforrósítottam, majd a lángot közepesre véve kisütöttem 12 db palacsintát. A recept szerint ekkor a palancsintákat melegen tartva félretesszük...Hát én bizony hagytam kihűlni, mivel nemhogy mosogatni, de még a mosogatógépet ki-bepakolászni is rest vagyok, nem akartam erre egy újabb tányért pazarolni, a sütőt meg nem jutott eszembe bekapcsolni...
 
töltelék
 
Nos, én csirkemellből csináltam, de aki jobbat akar, az valamelyik combot választja, mert annak finomabb, de főleg több! a szaftja.
A húst megmostam, apró darabokra felkockáztam. A hagymát finomra vágtam (igen egészséges, ha közben a könnycsatornáink is átmosódnak :)), a paprikát kicsumáztam, majd nagyobb darabokban felkarikáztam, megkönnyítendő kihalászásukat az ételből a főzés végeztével, Krisz ugyanis nem hajlandó főtt paprikát tenni a szájába. A paradicsom héját lehúztam, feldaraboltam.
A hagymát kevés olajon megfonnyasztottam, hozzátettem a húst, amit nagy lángon kicsit megpirítottam. Hozzáadtam az őrölt paprikát, paradicsomot, paprikát, sóztam, borsoztam, majd fedőt tettem rá és kb. 20 perc alatt megpároltam. (Akinek egy kis esze van, az itt iktatja be a palacsintasütést az események menetébe, de mivel én még palacsintát is kb. egyszer sütöttem ezt megelőzően, gyönyörködni akartam bennük, így lett az egy külön napirendi pont.:)) Ennek végeztével a húst aprítógépbe dobáltam és felaprítottam. (A művelet késsel is végrehajtható, de nekem továbbra is a felesleges izomműködés esete forgott fenn.) A serpenyőben maradt szafthoz hozzáöntöttem a tejfölt (a tejföl miatt ez további sózást igényel) és felforraltam. Ezután a tejfölös léből annyit öntöttem a felaprított húsra, hogy összekeverve az kenhető masszává változott.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, és míg melegedett, megkentem a masszával a palacsintákat és batyuvá hajtogatva kikent tepsibe sorakoztattam őket. (Végül csak 11-et sikerült, mert addig kóstolgattam a tölteléket, hogy a 12-ikbe nem jutott.) Végül a maradék tejfölös szafttal lelocsoltam az egészet és 15 percre betettem a sütőbe. Mikor kész lett, petrezselyemzöldet szórtam rá.
 
Konklúzió:
 
Ezután jóízűen elfogyasztottam belőle egy adagot salátával. Egészen finomra sikeredett, de mivel a kajához való hozzáállásomat tükrözi, hogy amiben szalonna, fokhagyma van, az már rossz nem lehet, imígyen azt gondolom, ez az étel is elbírta volna a nemes hozzávalókat.
 
Zenemellé: nem volt, mert éhségemben még a rádiót is elfelejtettem bekapcsolni
Italmellé: pirosbogyószörp, mert csak "főzőbor" van itthon, de azt is elfelejtettem meghúzni...
 
Nagyon köszi NÓri!!!! :D
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr492502294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikahhh (törölt) 2010.12.08. 18:46:35

MAjd a tiszteletdíjról ne feledkezz meg! höhö

charliefirpo1 2010.12.09. 08:50:09

szegíny gasztromókus vagyok, de majd tavasszal sütök nektek babtortát ha végre kijutunk miis :) höhöhö :DDD
süti beállítások módosítása