Pappardelle alle fagioli e rucola -  pappardelle babbal, rukkolával
2010. október 02. írta: charliefirpo1

Pappardelle alle fagioli e rucola - pappardelle babbal, rukkolával

 

Pasta e fagioli or pasta fagioli, meaning "pasta and beans", is a traditional meatless Italian dish. Like many other Italian favorites including pizza and polenta, the dish started as a peasant dish, due to cheaply available beans and pasta. Today it can be widely found, even in restaurants that do not feature Italian cuisine. It is also called pasta fazool or pastafazool colloquially in the United states, arising from Italian-American(from Sicilian) slang.”
 
Ahogy Locatelli kezdi a könyvében: „Ezt az ételt mondhatni, én találtam ki. Hagyományos recepten alapul, de van benne egy kis csavar” Én meg akkor csavartam rajta még egyet.
Anyukám nemolyan rég valószínű a hagyományos receptet találhatta meg Matthew Fort könyvében, teljesen el volt halva tőle. Tökegyszerű, kb. mint a krumplistészta csak éppen babbal. Kell bele egy adag bab, hagyma, tészta, azt szevasz. Le is írtam tegnap gyorsan, aztán elkezdtem kutakodni a szokásos útvonalon. David Rocco kicsit levesesre csinálja spagettitésztával, répával zellerrel, ami nem jött be nagyon. Az italianfoodon találtam egy paradicsomos verziót, ami egész jól nézett ki, de a végére annyi mindent hajigált még hozzá az alkotó hogy elment tőle a kedvem.
Aztán előkaptam Locatellit is. Találtamegy babos receptet papardellével, innen származik a fenti idézet, illetve végülis maga a recept is ez. A „még egy csavar” részemről egyrészt az alapanyag, mivel lóbabot ugye minden utcasarkon lehet kapni ezért inkább kétfajta konzervbabot használtam hozzá. Red kidney-t és cannellini babot. A vörös nem is kellett volna bele, csak azért választottam mert egyrészt már fél éve ott állt a polcon, másrészt meg gondoltam jól mutat majd egy kis vörös szín is a tésztán. A babpüréhez Locatelli nem használ szalonnát, nekem viszont még volt pár szeletem úgyhogy ez is került bele. Végül még babérlevelet, parmezánt is adtam a püréhez ami szintén nem szerepel az eredeti receptben, a sajt ott csak a végén kerül az egész babra.
 
 
Kellbele:
 
A babpüréhez:
2 kis fej shalott hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
4 szelet baconszalonna, vékony csíkokra vágva
1 db 400 g-os cannellini fehérbabkonzerv
2 babérlevél
1,5 dl sertés vagy tyúkhúsleves alaplé
Egy marék (kb két evőkanálnyi) frissen reszelt parmezán
50 g vaj
Olívaolaj
 
A vajmártáshoz:
1 kis fej shalott hagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 dl sűrű tejszín (30 %-os habtejszín)
1 dl fehérbor (Nyakas, Irsai Olivér 2008)
150 g vaj, 2 cm-es kockákra vágva
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
 
A tésztához:
250 g kenyérliszt (öt púpozott evőkanál)
3 tojás sárgája, 1 egész tojás
Két csipet tengeri só
1 teáskanálnyi olívaolaj
 
Fél konzervnyi (200 g) red kidney bab
Egy evőkanálnyi vaj
Marék rukkola
 
 
Pappardelle
250 g lisztet tálba szitáltam, elkevertem 2 csipetnyi sóval, közepébe „fészket” formáztam és beleütöttem három tojásságáját, egy egész tojást, hozzáadtam egy teáskanálnyi olívaolajat. Fakanállal elkevertem ameddig össze nem ált, nyújtódeszkára tettem és simára gyúrtam. Félbe vágtam a tésztát és nedves fóliában fél órára félretettem.
Belisztezett deszkán „papírvékonyra” nyújtottam (amennyire csak lehetett, mivel tésztakészítő gépem „még”nincs). 2,5 cm-es csíkokra vágtam, lisztes tálcára tettem rétegesen a kész tésztákat, két réteg közé kis lisztet szórtam, az egész tetejére meg nedves konyhai törlőruhát terítettem. Félretettem ameddig a mártást, pürét elkészítettem.
 
Babpüré
Egy mélyebb serpenyőben kis olívaolajon két evőkanálnyi vajat olvasztottam, közepes lángon 3-4 perc alatt megpirítottam a szalonnacsíkokat. Hozzáadtam a salott- és fokhagymát, két babérlevelet és még 4 percig sütöttem folyamatosan kevergetve. Végül beleöntöttem az előzőleg leszűrt és átmosott fehérbabot, még 2-3 percig forgattam közepes láng felett majd felöntöttem annyi húsleves alaplével hogy épp ellepje. Kis lángon fedő alatt gyöngyözve főztem 30 percig, egyszer adtam még hozzá kb. 0,5 dl alaplét. 30 perc után kivettem a babérleveleket, fakanállal amennyire csak lehet összetörtem a babot. Nem volt nehéz, mivel a konzervbab már eleve puha, főzés közben nagyrésze szét is esett. Két marék parmezánt reszeltem rá és elzártam a lángot. Még kb. 50 g felkockázott vajat kevertem el benne, lefedtem, félretettem. Sót nem tettem rá mert az alaplében már volt elég (a délben készített húslevesből szedtem ki hozzá).
 
Vajmártás, tészta
A vajmártáshoz egy kisebb serpenyőben kis olívaolajon egy evőkanálnyi vajat olvasztottam és közepes lángon 2-3 perc alatt megpirítottam a salott- és fokhagymát, közben megszórtam fekete borssal. Felöntöttem 1 dl fehérborral és 1/3-ra sűrítettem. Felöntöttem 1 dl tejszínnel, simára kevertem és levettem 2-3 percre a lángról. Visszatettem, közepes láng felett hozzáadtam 150 g-nyi felkockázott vajat és folyamatosan keverve sima mártást készítettem. Előmelegített lábasba szűrtem finom szitán keresztül, lefedtem és félretettem. Kicsit macerásnak tűnik elsőre, elvileg azért kell hogy homogén mártást kapjunk, a vaj ne csapódjon ki, ne legyen szemcsés. Többször belefutottam már ebbe a hibába, de most egész jól sikerült.
A tésztához 4 liter vizet forraltam, hozzáadtam egy lapos evőkanálnyi tengeri sót, majd 2-3 perc alatt megfőztem. Közben a wokban fél evőkanálnyi vajat olvasztottam és 1 perc alatt nagy láng felett enyhén megpirítottam a vörösbabot is. Két marék rukkolát téptem bele, majd hozzákevertem a tésztát. Meglocsoltam két evőkanálnyi vajmártással.
 
Tányérra szedtem egy adag tésztát, rá egy-két kanál babpürét, meglocsoltam egy evőkanálnyi vajmártással, végül megszórtam egy kis rukkolával.  
 
A receptet Krisznek ajánlanám, aki mint tudjuk majdnem mindennél jobban szereti a babot :D

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr462338924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikahhh (törölt) 2010.10.17. 13:28:07

Na, megfőztük a pappardelle con babbo-t fincsi lett nagyon. További minőségi kritikát fél óra, óra múlva tudok majd adni bélműködéstől függően :D:D:D:D
süti beállítások módosítása