Steak taco
2016. november 02. írta: charliefirpo1

Steak taco

A taco-val, azaz a félbehajtott, ropogós tortilla lapba töltött mexikói „sztrítfúddal” már szemezek egy ideje, de eddig, ha mexikói ételre került sor, maradtam a sima tortilla tekercsnél. Aztán egyik hétvégén addig nézegettem a csomag félbehajtott tortillát, hogy végül vettem egyet.

A taco variációk száma határtalan, aki esetleg még nem nézett szét a neten, csak keresse fel a wikipédia angol leírását, fel vannak sorolva a legjellemzőbb variációk (vagy utazzon el Mexikóba, ha megteheti / igazán autentikus tacora vágyik).

A steakkel töltött variáció mellett döntöttem (bármilyen meglepő), egy gyors, friss salsával, sajtmártással.

A steakhez tartozik, hogy "kipróbálásra" kaptam a hentestől, aki megesküdött, hogyha nem lesz jó, visszakapom a pénzem. A hús egy viszonylag olcsó, nem gyakori része a marhának, üsző fartő. Első hallásra inkább táfelspitznek lenne jó, de megesküdött a hentes, hogy jó lesz steaknek, érlelt, márványos, meg minden. Képek alapján talán átjön, hogy mennyire jó is lett végül, ha nem is veszi fel a versenyt egy érlelt amerikai hátszínnel, de  harmadannyiba került. Ár érték arányban verhetetlen, remélem lesz még.

uszo-steak-1.jpg

 

Hozzávalók

Hús

Fejenként kb. 15 dkg steak marhahús (lehet a gyakoribb hátszín, rostélyos, érlelt felsál, stb), 

Két gerezd fokhagyma, felaprítva,

Fél lime leve,

Egy narancs leve,

Kis maréknyi koriander, felaprítva,

Egy kisebb csili, felaprítva,

Olívaolaj a páchoz,

Mogyoróolaj a sütéshez,

Evőkanálnyi vaj,

Nagy szemű tengeri só

 

Salsa

30-40 dkg paradicsom, nagyobb darabokra vágva, vagy egy konzervparadicsom,

Egy gerezd fokhagyma,

Egy kisebb vöröshagyma, nagyobb darabokra vágva,

Maréknyi koriander,

Kávéskanálnyi tengeri só,

Olívaolaj,

Egy jalapeno paprika

Sajtszósz

10 dkg cheddar sajt,

2-3 evőkanálnyi krémsajt,

Evőkanálnyi tejszín

Taco

1 csomag kukorica taco,

2-3 jégsaláta levél, kisebb csíkokra vágva,

Egy kaliforniai paprika, grillezve, meghámozva, vékony csíkokra vágva,

Egy „fekete” avokádó,

Egy lilalahagyma, vékony csíkokra vágva,

Egy kis kukoricakonzerv

 uszo-steak-2.jpg

Mossuk meg alaposan a húst, töröljük szárazra. A narancs és lime levet, fokhagymát, csilit, koriander levelet, olívaolajat tegyük műanyag tasakba a hússal együtt. Zárjuk le, rázzuk össze, tegyük hűtőbe pár órára. Sütés előtt egy órával vegyük ki, töröljük ismét szárazra, szedjük le róla a ráragadt fűszereket. Közvetlen sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben kevés mogyoróolajon percenként átforgatva süssük a kívánt állagúra (angolos 2 perc, médium 3-5 perc, a hús vastagságától függően). Pihentessük pár percig meleg helyen, mielőtt felszeletelnénk.

A paradicsomos salsához tegyünk minden hozzávalót konyhai aprítóba, turmixoljuk le, tegyük félre, amíg szűkségünk nem lesz rá. Hűtőben 1-2 hétig eláll.

beef-tacco-2.jpg

A sajtmártáshoz egy lábasban melegítsük fel a tejszínt, olvasszuk fel benne a reszelt- és krémsajtot, ha nem lenne elég sűrű, további reszelt sajt hozzáadásával sűríthetjük. Felhasználásig tartsuk melegen.

A taco elkészítéséhez szeleteljük fel a steakünket. Tegyünk a félbehajtott taco lapokba egy-két szelet avokádót, pár csík salátát, egykét csík grillezett kaliforniai paprikát, lilahagymát, pár szem kukoricát. Locsoljuk meg a zöldségeket a salsával, rakjunk rá pár szelet steaket, kanalazzuk rá a sajtmártást.

beef-tacco-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr1511819339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása