Lamb provençale - zöldfűszeres bundában sült bárány
2016. március 25. írta: charliefirpo1

Lamb provençale - zöldfűszeres bundában sült bárány

Tradicionális francia étel, ha másról nem, az "égbe álló", letisztított bordacsontokról könnyű felismerni. Elkészítése nem túl bonyolult, annak ellenére, hogy háromszor kell sütni a húsunkat. Először serpenyőben körbepirítjuk, majd sütőben elősütjük, ezután kerül rá az a bizonyos vibrálóan zöld panír, ami után már csak ropogósra kell sütni.

barany_provance-7.jpg

Köretnek sok minden passzol hozzá, a ratatoullie-tól a tejszínes sült krumplin át a párolt zöldségekig bármit választhatunk, úgyis a hús lesz a főszereplő a tányéron. 

 

Hozzávalók (két főre)

Fejenként két egész pálcikás báránykaraj, kb. 8 bordányi,

Durva szemű tengeri só,

Durvára őrölt fekete bors,

Kb. 80 g zsemlemorzsa,

Kb. 8 csokor petrezselyem levelei,

4 Kakukkfűág levelei,

Egy rozmaringág levelei, felaprítva,

Egy gerezd fokhagyma, lereszelve,

Olívaolaj,

Mogyoróolaj,

Dijoni mustár

 

Köret

Fejenként egy kisebb répa,

10 dkg ceruzabab,

Egy kisebb fej brokkoli,

Csokor petrezselyem levelei, felaprítva,

2-3 kakukkfűág levelei, felaprítva,

5-6 tárkonylevél, felaprítva,

100 g vaj,

Tengeri só

 

A zöldségeket tisztítsuk meg. Blansírozzuk külön-külön, a répát kb. 8 percig, a zöldbabot 4-5 percig, a brokkolit 2 percig. Tegyük mindet jéghideg vízbe, majd csepegtessük le.

barany_provance-10.jpg

Közben olvasszuk fel a vajat, dobjuk bele a felaprított petrezselymet, kakukkfüvet, tárkonyt, sózzuk, hagyjuk kihűlni. Közvetlen tálalás előtt egy nagyobb serpenyőben melegítsük át a köretünket, adjunk hozzá 3-4 evőkanálnyi fűszervajat. Tartsuk melegen.

A bárányt mossuk meg, töröljük szárazra, fűszerezzük durva szemű tengeri sóval, borssal. Egy közepesen meleg serpenyőben kevés mogyoróolajon pirítsuk körbe, majd tegyük tepsire, toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe 15 percre.

barany_provance-11.jpg

A petrezselyem leveleket mossuk meg, papírtörlőn itassuk le a vizet róla (teljesen száraz legyen).  Konyhai aprítóban daráljuk össze a zsemlemorzsával, kakukkfűvel, rozmaringgal. Adjunk hozzá csipetnyi sót, 3-4 evőkanálnyi olívaolajat, egy gerezd reszelt fokhagymát. Keverjük még egyszer össze, akkor jó, ha az állaga a vizes homokra emlékeztet.

barany_provance-8.jpg

Az elősütött bárányt kenjük be mustárral, a panírt öntsük egy lapos tálba vagy tepsire, nyomkodjuk bele a húsunkat. Tegyük vissza 10 percre a sütőbe, 10 perc után vegyük feljebb a hőmérsékletet (elektromos sütőnél kapcsoljuk be a hőlégkeverést is), süssük további 4-5 perc alatt ropogósra.

Mustáros fokhagymás tejföllel, párolt zöldségekkel tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr408425262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása