Vaddisznó pörkölt
2015. február 15. írta: charliefirpo1

Vaddisznó pörkölt

 Nem is emlékszem mikor ettem utoljára egy jófajta vaddisznó pörköltet, szóval már épp itt volt az ideje, hogy tányérra kerüljön ez is. Szerencsére mostanában egyre több üzlet polcán feltűnik a vadhús, aminek én személy szerint nagyon örülök, egyrészt mert a vadaknál talán még nem kell tartani a mindenféle antibiotikum kúrán nevelt állatoktól, másrészt meg ugye mert finom.
Ha vaddisznó, akkor meg már vaddisznó pörkölt, bár nemcsak ez az egy elkészítési módja létezik, de egy jóféle pörkölt mindig jó, meg egyszerű is, mint a faék.

 

vorosboros_szarvasporkolt_4.jpg

 
A fűszerezésnél talán a borókabogyót, babérlevelet lehet bevetni titkos fegyverként, meg persze a vörösbort. Láttam néhány receptet ahol mindenféle lekvárt is adnak hozzá, én ezt inkább meghagytam választható opciónak és mellé tálaltam.
A köretnek választott teljes kiőrlésű tönkölybúzás nokedli meg nem valami divathóbortból választódott, hanem szigorúan egészségügyi megfontolásból, viszont úgy passzolt mellé, hogy még én is meglepődtem a végén.

 

Hozzávalók (kb. 6 adag)
1 kg vaddisznócomb, vagy lapocka,
Kb. 10 dkg mangalica kolozsvári szalonna, felkockázva,
Két közepes fej vöröshagyma, felaprítva (20 dkg),
2 paradicsom, kockákra vágva,
1 tv paprika, meggrillezve, bőre lehúzva, felkockázva,
1 kápia paprika, meggrillezve, bőre lehúzva, felkockázva,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Evőkanálnyi őrölt paprika,
1 szárított csili,
1 babérlevél,
Teáskanálnyi borókabogyó,
1,5 dl száraz vörösbor,
2-3 dl víz,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors

Teljes kiőrlésű nokedli
10 evőkanálnyi teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (kb. 30 dkg),
3 tojás,
2 dl langyos víz,
Teáskanálnyi só

Áfonyalekvár
15-20 dkg áfonya,
Evőkanálnyi víz,
Fél evőkanálnyi cukor

 

vorosboros_szarvasporkolt_6.jpg

A húst mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk nem túl kis kockákra. Pirítsuk meg forró serpenyőben kevés olívaolajon, közben enyhén sózzuk, borsozzuk. Egyszerre kevés húst rakjunk a serpenyőbe, különben levet ereszt és főni kezd. Ami elkészült szedjük tányérra. Ha végeztünk öntsünk egy korty bort a serpenyőbe, fakanállal kaparjuk fel a letapadt darabokat, öntsük a félretett húsra.

vorosboros_szarvasporkolt_5.jpg
Egy nagyobb lábasban pirítsuk zsírjára a felkockázott mangalicaszalonnát, majd adjuk hozzá a vöröshagymát. Dinszteljük 6-8 percig közepes lángon, közben adjuk hozzá a fokhagymát, majd a felkockázott kápia és tv paprikát, a félretett húst a szafttal együtt. Szórjuk meg őrölt paprikával, szárított csilivel, adjuk hozzá a borókabogyót, babérlevelet, paradicsomot, végül öntsük fel vörösborral. Hagyjuk hogy felforrjon, ha kevés lenne a folyadék pótoljuk annyi vízzel ami épp ellepi a húst. Takarjuk le sütőpapírral, tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe 2-2,5 órára. Fél óránként nézzünk rá, az elfőtt folyadékot pótoljuk, közben sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Miközben fő a pörkölt készítsük el a nokedlit. Szórjuk tálba a lisztet teáskanálnyi sóval, adjuk hozzá a tojásokat, vizet, keverjük össze. Szaggassuk lobogó sós vízbe a tésztát, ami megfőtt szedjük tálba. Ha végeztünk, a főzővízből tegyünk félre egy bögrényit, ezzel fellazíthatjuk majd tálaláskor, ha összeállna.
Az áfonyalekvárhoz tegyük a vizet kevés cukorral egy lábasba, adjuk hozzá az áfonyát, forraljuk közepes lángon ameddig be nem sűrűsödik.

vorosboros_szarvasporkolt_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr47106599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2015.02.15. 21:33:20

De a mangalica szalonna meg az olívaolaj ugye csak divathóbortból került bele?

csepke 2015.02.16. 09:37:41

hát ennél bonyolultabban talán nem is lehetne elkészíteni, de talán még pár edényt össze lehetett volna koszolni ezzel az egy db nyomorult pörkölttel

Gergely_it · http://gergo.me 2015.02.16. 09:57:11

Mi itt (olaszo.) inkább raguhoz hasonlóan (de csak hasonlóan: pörkölt-nagyságú, sőt, darabokra vágva, és nem finomra, mint a ragut) készítjük el - hagyma, fokhagyma, zeller, répa az alap (olivaolajon megfuttatva), majd erre rá az egy-másfél üveg minőségi vörösborban (vizet nem haszhálunk) és zsályával, rozmaringgal, zellerrel, répával, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel egész éjszaka "áztatott" hús, végül paradicsom(sűrítmény). Lassan-lassan készre főzve. És persze nokedli helyett tészta (leginkább tagliatelle).

sas70 2015.02.16. 11:13:47

Párszor már főztem vaddisznó pörköltet, de nem így. És még véletlenül sem fogom így csinálni. És a csilit, meg az olíva olajat is kihagynám.
Aki meg cifrázni akarja, az cifrázhatja, de minek?

A fickó 2015.03.16. 02:35:40

Jó a recept, a sült paprikák füstös édessége biztosan jól illik a vaddisznóhoz. Jó módszer a raguk sütőben készítése. Lejjebb is lehet menni a hőmérséklettel (10-120 fok), csak tovább tart.
süti beállítások módosítása