Kartoffelsalat aus Steiermark - Tökmagos, ecetes burgonyasaláta
2014. szeptember 21. írta: charliefirpo1

Kartoffelsalat aus Steiermark - Tökmagos, ecetes burgonyasaláta

A krumplisalátát gondolom nem kell különösebben bemutatni, ha mással nem is, a nálunk közkedvelt majonézes változattal talán már mindenki találkozott. Tőlünk nyugatabbra majonéz helyett viszont inkább egy ecetes marinádot használnak, ami a Wiener Schnitzel nélkülözhetetlen kísérője. De eszik magában is, hidegen, melegen.
Az ausztriai Steiermarkban ennek a változatnak egy pirított tökmaggal, tökmagolajjal gazdagított változatát készítik. Mi is ezzel a verzióval találkoztunk egy kellemes nyári napon 1800 méter magasan, és rendesen szöget ütött a fejembe, annyira rendben voltak az ízek.

krumplisaláta_rántotthússal.jpg
Szóval ezt a stájer, uborkás krumplisalátát céloztam meg az utóbbi rántotthúsos vasárnapi ebédünkhöz, köretnek. Az egész nem egy nagy bűvészmutatvány, a főtt krumplinkhoz kell készíteni egy "ecetes húslevest", ebben a lében kell aztán legalább fél órát marinálni az uborkával. De akár egy estét is állhat benne, attól csak jobb lesz. A tökmagolaj, pirított tökmag meg ad még neki egy kis egzotikus csavart is, az egész együtt „zsenniálisss”.

 

Hozzávalók (kb. 6 adag)

1,2 kg burgonya,
1 kígyóuborka,
1 szárzeller, apró kockákra vágva,
1 fej vöröshagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 kis csokor petrezselyem, szára, levelei külön-külön felaprítva,
2 dl hús-, vagy zöldségleves alaplé,
8 cl fehérborecet,
Evőkanálnyi vaj,
Evőkanálnyi hántolt tökmag, megpirítva,
Tökmagolaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors

 

 

A krumplit mossuk meg, főzzük sós vízben puhára. Szűrjük le, takarjuk le 15-20 percre konyharuhával, végül szedjük le a héját és vágjuk nem túl vékony karikákra. Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magos részt, majd vágjuk vékony szeletekre. Sózzuk be, tegyük félre.

stájer_burgonyasaláta_hozzávalók.jpg
Egy kisebb lábasban pirítsuk zsírjára a felkockázott szalonnát. Szedjük tányérra, a kisült zsírhoz adjunk még egy teáskanálnyi vajat, majd dinszteljük rajta üvegesre a hagymát a felkockázott szárzellerrel, felaprított petrezselyemszárral. Pár perc után adjuk majd hozzá a fokhagymát is.
Öntsük rá az ecetet, forraljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá az alaplét is. Sűrítsük a felére, közben enyhén sózzuk.
Az uborkát nyomkodjuk ki, tegyük a felkarikázott krumplival egy nagyobb salátástálba, öntsük rá az ecetes mártásunkat, keverjük óvatosan össze, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk legalább fél órát állni. Tálalás előtt szórjuk meg a félretett szalonnadarabokkal, pirított tökmaggal, felaprított petrezselyemlevéllel, végül locsoljuk meg kevés tökmagolajjal.

stájer_burgonyasaláta_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr496716071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása