Egy kis "hagyományos" - Tökfőzelék, fasírt
2014. augusztus 20. írta: charliefirpo1

Egy kis "hagyományos" - Tökfőzelék, fasírt

tökfőzelék_fasírttal_új.jpg

Ez jó két hónapja készült, kissé le vagyok maradva a történésekkel, de hát nyár van, vagyis nyárvége. Majd igyekszem pótolni a dolgokat, mert azért főztünk is, nemcsak nyaraltunk. Illetve ahogy az nálunk már megszokott, nyaraltunk, meg főztünk is. Na de vissza a tökfőzelékhez.
Nem annyira szezonális, mint más nyári étel, de én azért előszeretettel előveszem, már csak azért is, mert pikkpakk elkészül, nem kell órákon át kavargatni.
Az egyik kedvenc párosításom hozzá a fasírt. Merthogy valami azért kell hozzá, már ha nem vagyunk épp vegetáriánusok. A „kell hozzá” meg általában lehet oldalas, pörkölt, vagy a fasírt. Bár találkoztam már a tökfőzelék fogas kombinációval is, és meglepően jó volt a kettő együtt.
De szóval most nem fogas lett, hanem fasírt. Amit sütőben sütöttem, szigorúan az egészség jegyében, meg mert ki is szerettem volna próbálni milyen a végeredmény. Vállalható, és még a fűszerezést is sikerült eltalálnom.

tökfőzelék_fasírttal_hozzávalók.jpg

Lehet a worcester rajongó beszél belőlem, de jót tett az ízének, a fokhagymával, petrezselyemmel, szárított paradicsommal egyetemben. Ha nem lennék annyira szerény, még azt is megkockáztatnám, hogy tökéletes. Pláne a kettő így együtt.

 

Hozzávalók (kb. 6 főre)

Tökfőzelék
1 kg gyalult tök,
1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
1 babérlevél,
4-5 dl húsleves alaplé,
Másfél evőkanál liszt,
Három evőkanál sűrű tejföl,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Evőkanálnyi kapor, felaprítva,
Kávéskanálnyi fehérborecet,
Olívaolaj

Fasírt
60 dkg darált sertéshús,
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
2 szárított paradicsom, felaprítva,
3 kakukkfűág levelei, felaprítva,
Evőkanálnyi aprított petrezselyemlevél,
Evőkanálnyi Worcestershire szósz,
Egy szikkadt kifli, kisebb daraboka tépve, 1,5 dl tejbe áztatva,
Egy tojás,
Két evőkanálnyi reszelt parmezán,
Csapott teáskanálnyi tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors

 

Tökfőzelék

Keressünk egy nagyobb lábast, amiben majd kényelmesen elfér a tök. Hevítsük fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, majd közepes lángon dinszteljük üvegesre rajta a vöröshagymát.
Közben adjuk hozzá a fokhagymát, babérlevelet, végül a gyalult tököt is. Öntsük fel 4 dl húsleves alaplével, 5-10 perc alatt közepes lángon főzzük „ressre” (később levet ereszt majd a tök, meg össze is esik, de ha kevés lenne a folyadék adhatunk még hozzá 1-2 decit). Közben keverjük simára a lisztet a tejföllel. Szedjünk hozzá kevés levet, keverjük ezzel is el, majd folyamatos keverés mellett öntsük vissza a tökhöz. Pár percig rotyogtassuk, közben sózzuk, borsozzuk. Végül vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felaprított kaporlevelet, pár csepp fehérborecetet.

Fasírt

tökfőzelék_fasírttal_hús.jpg

A fasírthoz egy nagyobb tálban gyúrjuk kézzel össze az összes hozzávalót. Vizes kézzel formáljunk tenyérnyi labdákat, kissé lapítsuk ki őket, ami kész tegyük olajjal megkent tányérra.

tökfőzelék_fasírttal_hús_gombócok.jpg
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele kevés olívaolajat, majd pirítsuk körbe a fasírtjainkat.
Ami elkészült szedjük sütőpapírral bélelt tepsire. Ha minddel kész vagyunk, toljuk a tepsit 200 fokos sütőbe 15 percre (sütés közben egyszer fordítsuk meg mindet).

Szedjünk tányérba egy adag tökfőzeléket, rá egykét fasírtot, végül szórjuk meg kaporlevéllel.

tökfőzelék_fasírttal_hús_gombócok_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr716618045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása